Prezidentė ragina visas politines jėgas ir socialiai atsakingą verslą neimituoti kovos su alkoholizmu, o imtis rezultatyvių alkoholio prieinamumą ir vartojimą mažinančių priemonių, rašoma Prezidentūros pranešime.

Šiuo metu Seime svarstymo laukia dešimtys su alkoholio ribojimu susijusių pataisų. Tarp jų – ir veiksmingi pilietiškų šalies gyventojų pateikti pasiūlymai dėl alkoholio reklamos ribojimo, griežtesnio licencijavimo, specializuotų parduotuvių, visuomenės švietimo.

Pasak prezidentės, rimtų, situaciją iš esmės keičiančių sprendimų reikia nedelsiant, nes priklausomybių liūne grimzta apie 150 tūkst. žmonių, tačiau tik trečdalis jų ieško pagalbos.

Nesprendžiama alkoholizmo problema toliau didėja, provokuodama ir dar labiau užaštrindama daugelį skaudžių socialinių problemų.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas komentavo, kad prezidentei pasirašius įstatymo pataisas rodyti dokumentą perkant alkoholinius gėrimus visiems nebereikės.

„Naująja tvarka siekėme reikšmingų ir naudingų pokyčių visuomenei. Tikėjome, kad bendro tikslo – kovoti su alkoholio keliamomis problemomis – sieksime kartu su valdžios atstovais. Deja.

Veikiame laikydamiesi įstatymų, todėl stabdome savo iniciatyvą ir prašymą iš visų perkančiųjų alkoholį, rodyti asmens amžių liudijantį dokumentą. Nuoširdžiai dėkojame tiems, kurie suprato memorandumo tikslus ir juos palaikė. Ir toliau stengsimės apsaugoti nepilnamečius, lengvinti darbo sąlygas savo kasininkams, tęsime įvairius socialinės atsakomybės projektus“, – komentavo asociacijos direktorius.

„Maxima LT“ Korporacinių reikalų departamento direktorius Rosvaldas Gorbačiovas patvirtino, kad po įstatymo pasirašymo tiek jo atstovaujama bendrovė, tiek kiti mažmeninės prekybos tinklai artimiausiu metu nustos reikalauti dokumento iš visų asmenų, perkančių alkoholinius gėrimus.

„Žinoma, mes baigiame akciją „Rodom“. Labai akcija tikėjome ir iki šiol tikime, ji davė akivaizdžius rezultatus, skaičiai kalba patys už save, akcijos metu alkoholio nupirkta mažiau. Vis dėlto jeigu politikai nusprendė kitaip, tikrai į jokią konfrontaciją neisime ir paklusime įstatymui ir akciją baigsime“, – DELFI komentavo jis.

Tiesa, direktorius tiksliai negalėjo pasakyti, tiksliai nuo kurios dienos dokumento jau nebus reikalaujama. Esą teisininkai turi išaiškinti, kada įsigalios pasirašytos įstatymo pataisos.

Prekybos įmonių aljansas „Aibė“ savo nariams rekomendavo prašyti parodyti asmens dokumentą pirkėjams, kurie nori įsigyti alkoholio ir atrodo jaunesni nei 25 m. Tokios rekomendacijos siūlomos po Seime priimtų ir prezidentės pasirašytų pataisų.

„Nuo rugsėjo pradžios mūsų nariai aktyviai įsitraukė į akciją „Rodom“. Ir nors manome, kad ši akcija – viena iš priemonių mažinti alkoholio vartojimą tarp nepilnamečių asmenų, tačiau sutinkame, kad ne visada yra tikslinga reikalauti asmens, perkančio alkoholinius gėrimus, pateikti jo amžių liudijantį dokumentą“, – pranešime žiniasklaidai teigia aljanso „Aibė“ Pirkimų departamento direktorius Baltijos šalims Artūras Zabielskas.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos nurodo iš pirkėjų prašyti pateikti asmens dokumentą tik tuo atveju, jei kyla abejonių, kad asmuo yra jaunesnis nei 18 m.

„25 metų ribą pasirinkome neatsitiktinai. Pasiūlydami tokią rekomendaciją savo nariams, rėmėmės Skandinavijos šalių patirtimi. Antra – prašant dokumento iš šiek tiek vyresnio amžiaus pirkėjų sumažėja tikimybė, kad mūsų personalas parduos alkoholinius gėrimus nepilnamečiui asmeniui“, – rekomendaciją komentavo A. Zabielskas.

Prekybos įmonių aljanso „Aibė“ narys, UAB „Svaita“ vykdomoji direktorė Rasa Pacenkienė taip pat pritaria tokioms „Aibė“ siūlomoms rekomendacijomis ir sutinka, kad parduotuvių darbuotojams ne visada paprasta nuspėti pirkėjo amžių.

„Šios iniciatyvos tikslas yra sumažinti alkoholio pardavimus nepilnamečiams asmenims. Deja, tačiau ne visada lengva nuspėti jauno pirkėjo amžių – kartais šešiolikos sulaukę jaunuoliai atrodo vyresni nei dvidešimtmečiai. Rekomendacija prašyti pateikti asmens dokumentą ir kiek vyresnių asmenų, galėtų būti sprendimas išvengti pardavėjui klaidos nuspėjant asmens amžių“, – teigė R. Pacenkienė.

Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse nuo šių metų rugsėjo 2 dienos visi alkoholį perkantys asmenys privalėjo pateikti amžių liudijantį dokumentą.

Pasak prekybininkų, toks reikalavimas nesukėlė visuomenės pasipiktinimo, tačiau Seimas priėmė įstatymo pataisas, kurios numato, kad alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą tik, kai yra abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 18 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (648)