„TVF ekspertai pateikė perspėjimų ir rekomendacijų dėl išaugusių rizikų Švedijos finansų sektoriuje, su kuriuo yra glaudžiai susiję didžiausi mūsų bankai“, – sako V. Vasiliauskas. Jis atkreipė dėmesį, kad, jeigu Švedijos nekilnojamojo turto rinka patirtų nepalankų šoką, pavyzdžiui, būsto kainos reikšmingai smuktų, tai galėtų padaryti nepageidaujamą poveikį ir Lietuvos finansų sistemai bei šalies ūkiui. Pavyzdžiui, jeigu bankų grupės mastu būtų priimtas strateginis sprendimas mažinti riziką ir mažiau skolinti, tai galėtų paveikti verslo apsukas Lietuvoje ir lėtintų mūsų ūkio augimą.

Pastarąjį dešimtmetį būsto kainos Švedijoje augo itin sparčiai. 2015 m. būstas šioje šalyje buvo beveik 50 proc. brangesnis nei 2007 m. Didelis namų ūkių įsiskolinimas ir sparti kainų raida didina staigaus jų sumažėjimo riziką ir su tuo susijusią nuostolių finansų sistemai, realiajai ekonomikai ir namų ūkiams galimybę.

TVF neseniai užbaigė FSAP misiją Švedijoje ir jos rezultatus apibendrindamas pažymėjo, kad nuo ankstesnės FSAP misijos (2011 m.) rizikos finansų sektoriuje išaugo, ypač nekilnojamojo turto kainų ir namų ūkių įsiskolinimo srityse. TVF rekomenduoja Švedijai stiprinti sisteminės rizikos priežiūrą ir makroprudencinės politikos priemones.

„Švedijos finansų sektoriaus ir nekilnojamojo turto rinkos raidą įdėmiai stebime, nes jos rizikos aktualios Lietuvai ir todėl mus verčia nerimauti. Antra vertus, nuosaikiai vertinti situaciją padeda tai, kad finansavimosi atžvilgiu Lietuvoje veikiantys bankai nuo skandinaviškų patronuojančiųjų bankų dabar yra priklausomi gerokai mažiau. Be to, įstojus į euro zoną, Lietuvoje veikiantys bankai turi galimybę pasinaudoti euro sistemos refinansavimo galimybėmis“, – sakė V. Vasiliauskas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas yra TVF valdančiosios valdybos narys. Per šį vizitą Vašingtone jis dalyvavo TVF Tarptautinio pinigų ir finansų komiteto posėdžiuose bei Šiaurės ir Baltijos šalių grupės susitikimuose. Be to, aktualius euro zonos ir pasaulio ekonomikos raidos klausimus V. Vasiliauskas aptarė su TVF atstovais ir kitų šalių centrinių bankų vadovais, sakoma Lietuvos banko pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)