Tokia nutartis priimta pagal vieno iš "Lifosos" akcininkų bei kreditorių - Italijos prekybos bendrovės "Indutech" reikalavimą, kuriai šios akcijos įkeistos. Italai iš viso valdo apie 20 proc. Kėdainių gamyklos.

"Lifosos" valdybos pirmininkas ir 41,05 proc. bendrovės akcijų savininkas Danas Tvarijonavičius "Lietuvos rytui" sakė, kad "Indutech" buvo įkeistos "Lifosos" iždo akcijos. "Jų nominali vertė nedidelė, todėl jas perdavus italų firmai realiai niekas nepasikeis", - tikino pagrindinis Kėdainių įmonės savininkas.

Be to, "Lifosa" netrukus vėl rengiasi pertvarkyti įstatinį kapitalą ir sprendimą šiuo klausimu visuotiniame akcininkų susirinkime ketina priimti vasario 13 dieną. Dabartinį 154,56 mln. litų kapitalą, kuris oficialiai dar nėra įregistruotas, ketinama sumažinti susikaupusių nuostolių suma. Akcijos nominali vertė gali būti mažinama iki 7 litų, arba du kartus. Bendrovės vadovybė akcininkams numato pateikti tvirtinti ir galimus tolesnės veiklos variantus, finansavimo planus.

"Lifosos" mokumas, finansų analitikų tvirtinimu, yra prastas. Pats D. Tvarijonavičius teigia, kad įmonė susiduria su apyvartos lėšų trūkumo problemomis, tačiau yra moki, be to, jos finasinė būklė jau gerėja. Fosforo trąšų rinkos atsigavimo požymiai jau jaučiami.

Pernai fosforo trąšų bendrovė jau anuliavo 66,24 mln. litų nuostolių, sumažindama įstatinį kapitalą nuo 220,8 mln. iki 154,56 mln. litų, bet kol kas šis pasikeitimas neįformintas. Tai padaryti tikimasi iki akcininkų susirinkimo.

Dėl fosforo trąšų kainų nuosmukio pasaulio rinkoje praėjusiais metais "Lifosa" gamybą buvo sustabdžiusi apie tris mėnesius. Pagal tarptautinius apskaitos standartus per vienuolika 2001 metų mėnesių "Lifosa" patyrė 56 mln. litų nuostolių - 5,2 proc. mažiau nei užpernai tuo pačiu laikotarpiu, o galutiniai metų nuostoliai dar tikslinami. "Lifosos" apyvarta 2001 metų sausio-lapkričio mėnesiais buvo 208,047 mln. litų - 46,4 proc. mažesnė nei užpernai tuo pat metu (385,018 mln. litų). Iš viso įmonė 2000 metais pardavė produkcijos už 428,314 mln. litų.

Be minėtų pagrindinių savininkų, 15,04 proc. "Lifosos" akcijų valdo trąšų eksportuotoja "Cargill Holdings Denmark".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją