„Po finansų krizės išaugusios valstybių, verslo įmonių ir namų ūkių skolos pasiekė aukščiausią per visą pasaulio istoriją lygį, o kai kurių šalių įsiskolinimo kreivės ir toliau kyla. Ši tendencija, ypač vangiai augant ekonomikai, – tai rimtas signalas imtis konstruktyvių sprendimų“, – sakė V. Vasiliauskas, komentuodamas paskelbtą naujausią Pasaulio finansinio stabilumo apžvalgą.

TVF diskusijose dalyvaujantis Lietuvos banko vadovas atkreipė dėmesį, kad pernelyg staigus, nepakankamai subalansuotas ir kitomis priemonėmis nepalaikomas įsiskolinimo mažinimo procesas neigiamai paveiktų trapią pasaulio ekonomikos būklę. Todėl, jo teigimu, skolų našta turi būti mažinama visų pirma skatinant ekonomikos augimą, pasitelkiant šiam tikslui ir mokesčių bei valstybių skolos valdymo priemones. „Vieno standartinio recepto nėra, tačiau drausmingos šalys, kurios yra užsitikrinusios gerą viešųjų finansų būklę bei rinkų pasitikėjimą ir todėl turi daugiau fiskalinės erdvės, galėtų taikyti fiskalinio skatinimo priemones“, – sakė V. Vasiliauskas.

Jis pabrėžė, kad pasiektas rekordinis įsiskolinimo lygis taip pat yra ženklas imtis veiksmingų priemonių stiprinti bankų sektorių.

Naujausioje TVF apžvalgoje skelbiama, kad Pasaulio ne finansų sektoriaus skola (valdžios, namų ūkių ir ne finansų įmonių) 2015 m. pasiekė aukščiausią lygį – 152 trln. JAV dol., arba 225 proc. pasaulio BVP. Apie du trečdalius šios skolos sudaro privačiojo sektoriaus įsiskolinimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)