Nuo šiol į Jungtines Amerikos Valstijas, Jungtinę Karalystę, Rusiją, Airiją, Vokietiją ir kitomis populiariausiomis užsienio šalių kryptimis iš Lietuvos siunčiamų pašto korespondencijos siuntų kelias bus fiksuojamas iki pat adresato durų.

Sparčiai augančios tarptautinių pašto korespondencijos siuntos, pasak Lietuvos pašto Pardavimų ir rinkodaros direktoriaus Aurimo Čiagaus, įpareigoja užtikrinti visapusiškai kokybiškas pašto paslaugas.

Į užsienį siunčiamų siuntų sekimas - galimybė realiuoju laiku stebėti savo siunčiamos pašto siuntos judėjimo kelią ir gauti išsamią informaciją, kada ji pasieks adresatą. Tai aktualu tiek siuntėjams, tiek gavėjams.

„Šiuo metu galėjome užtikrinti tik Lietuvos teritorijoje siunčiamų registruotųjų pašto siuntų sekimą, tuo tarpu į užsienį siunčiamų siuntų paieška buvo galima ne visose šalyse, nes pagal Pasaulinės pašto sąjungos reikalavimus pašto operatoriai nėra įpareigoti keistis siuntų sekimo duomenimis.

Ieškodami sprendimų, kurie leistų Lietuvos pašto klientams gauti išsamią informaciją apie savo siunčiamos registruotosios pašto siuntos buvimo vietą užsienyje, jungiamės prie daugiašalio PRIME susitarimo.

Jį pasirašiusios šalys keisis siuntų sekimo duomenimis. Išplėstos pašto siuntų sekimo galimybės bus naudingos tiek pavieniams klientams, tiek ir verslui, kuris užsiima elektronine prekyba. Smulkiesiems verslininkams, kurie savo produkciją siunčia į užsienio šalis, siuntos sekimas leis sustiprinti savo pozicijas ir prisidės prie didesnės e. komercijos plėtros", - aiškino Lietuvos pašto Pardavimų ir rinkodaros departamento direktorius A. Čiagus.

Nacionalinių pašto operatorių daugiašaliame PRIME susitarime, be Lietuvos, šiuo metu dalyvauja 31 pasaulio šalis: JAV, Kinija, Rusija, Jungtinė Karalystė, Japonija, Vokietija, Prancūzija, Airija, Danija, Belgija, Austrija, Islandija, Gibraltaras, Armėnija, Albanija, Kipras, Liuksemburgas, Malta, Slovėnija, Suomija, Švedija, Šveicarija, Meksika, Paragvajus, Kiribatis, Aruba, Kaimanų salos, Vanuatu, Hondūras, Dominikos Respublika ir Tailandas. Tikėtina, kad ateityje PRIME susitarimo dalyvių gretos plėsis.

Iš užsienio šalių pašto operatorių perduodami siuntų sekimo duomenys Lietuvos paštui per metus atsieis apie 1 mln. eurų. „Klientams tarptautinių pašto korespondencijos siuntų sekimo paslauga bus nemokama. Sąnaudas, susijusias su siuntų sekimo duomenų gavimu, Lietuvos paštas dengs savo sąskaita", - pažymėjo A. Čiagus.

Atlikti siuntų paiešką bus galima internetinėje Lietuvos pašto svetainėje www.lietuvospaštas.lt. Pašto siuntų, siunčiamų į užsienio šalis, kurios nedalyvauja PRIME susitarime, paieška ir toliau bus vykdoma per tų užsienio šalių pašto operatorių siuntų paieškos internetinius tinklalapius.