Atostogos prie Viduržemio, Adrijos ar Juodosios jūrų vis didesniam Lietuvos žmonių būriui tampa ne tik laime, bet ir tradicija.

Liepos pabaigoje kaip tik prasidėjo kelionių užsienin pikas, turizmo versle apibūdinamas kaip high season, kai poilsiauja visa Europa. Nenuostabu, kad tuomet didžiausios ir paslaugų kainos. Be to, dėl sparčiai brangstančio kuro įvedus naują kuro mokestį, nuo rugpjūčio 1 dienos visų kelionių užsakomaisiais reisais kaina padidėjo dar 100 Lt. Vis dėlto poilsiautojų tai nestabdo, – žmonės neabejoja, kad nepamirštami kelionių įspūdžiai prieš rudens pradžią geriausiai „pakrauna“ darbui.

Pirmauja Turkija

Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez tour“ rinkodaros vadovė Aušra Girdžiojauskaitė teigia, kad nuolat populiarėja Turkija ir Egiptas, į šias šalis organizuojama vis daugiau skrydžių. Norinčiųjų poilsiauti Ispanijos kurortuose tiek pat kaip anksčiau, – nuo vasaros sezono pradžios su „Tez Tour“ į Ispaniją išvyko daugiau nei tūkstantis poilsiautojų. Populiariausias Lietuvos atostogautojų maršrutas tebėra Turkija. Ši šalis siūloma ne vienerius metus, tad Lietuvos turistams yra įprasta ir geriausiai žinoma. Be to, tokį lietuvių pasirinkimą lemia priimtinas kainų ir teikiamų paslaugų kokybės santykis. Lietuviams tinka ir siūlomi viešbučiai, ir aptarnavimas.

Pasak A. Girdžiojauskaitės, nuo vasaros sezono pradžios Turkiją pasirinko daugiau nei 8 tūkst. keliautojų, tai yra apie 40 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. „Tez Tour“ direktorius Martynas Laivys sako, kad, itin padaugėjus norinčiųjų poilsiauti šios šalies kurortuose, šiemet tenlink organizuojami papildomi skrydžiai.

Šį sezoną į Turkijos kurortus „Tez Tour“ organizuoja net 7 tiesioginius skrydžius per savaitę: 4 į Lietuvos turistų labiausiai pamėgtą Antaliją, du – į Marmarį. Šiemet kartą per savaitę pradėta skraidyti ir į elitiniu kurortu laikomą Bodrumą. Per savaitę į Turkiją su „Tez Tour“ išvyksta apie 800 poilsiautojų.

Tuniso ypatumai

Anot tarptautinio kelionių organizatoriaus „Novaturo“ rinkodaros direktoriaus Kęstučio Liutkaus, iš jų siūlomų kelionių pagal populiarumą irgi pirmauja Turkija. Antras yra Tunisas, po jo Graikija (Kreta ir Chalkidikė), Kroatija, Ispanija (Barselona, Maljorka) ir tik šiemet gegužės mėnesį pradėtos rengti poilsinės kelionės į Bulgariją.

Neseniai lankęsis Tunise K. Liutkus pabrėžia kaip ant mielių augantį šios Šiaurės Afrikos valstybės populiarumą. Šį sezoną iš Lietuvos į Tunisą „Novaturas“ skraidina po tris 148 vietų lėktuvus per savaitę. Jau šiandien kelionių organizatorius kitam vasaros sezonui planuoja labai didelę Tuniso krypties plėtrą.

Viena liberaliausių musulmoniškų šalių turi daug privalumų ir tikrai tinka lietuvio skoniui bei kišenei. Pasak K. Liutkaus, kelionė į Turkiją ir Tunisą kainuoja panašiai, viešbučių lygis nesiskiria, tačiau maistas Tunise geresnis, o pramogos ir paslaugos net dvigubai pigesnės (tai susiję su mažesne degalų kaina). Pavyzdžiui, 10 min. važinėjimas vandens motociklu Turkijoje kainuoja 30 JAV dolerių, tiek pat – skraidymas katerio tempiamu parašiutu. O Tunise šios paslaugos kainuoja perpus pigiau. Puslitris Tuniso alaus „Celtia“ bare atsieis 4 Lt, o be 2–3 eurų Turkijoje alaus nenusipirksi, – sakė K. Liutkus. Tunise, priklausomai nuo užeigos lygio, salotų kainos prasideda maždaug nuo 5 Lt, antro patiekalo – nuo 7 Lt.

Negriežtas islamas

Tuniso parduotuvėse galima rasti net kiaulienos. Šios šalies virtuvė tinkama europietiškam skoniui, nes jų papročiams didelės įtakos turėjo 75 metus trukusi Prancūzijos kolonizacija. Kelionių žinovas teigia, kad ir ekskursiniu požiūriu Tunisas pranoksta Turkiją. Beje, K. Liutkus girdėjo gandų, kad žymiausias lankytinas Turkijos objektas – Pamukalė kitąmet bus laikinai uždaryta. Adrijos jūros skalaujami Turkijos paplūdimiai nusėti smulkių akmenukų žvyru, o prie Viduržemio jūros esantis Tunisas gali pasigirti baltu smulkiu pajūrio smėliu.

Lankęsi Tunise patyrė, kad vietos žmonės ne taip išpaikinti turistų kaip turkai ir su poilsiautojais bendrauja nuoširdžiai bei geranoriškai. Ši Šiaurės Afrikos šalis garsėja saugumu: beveik nepasitaiko apiplėšimų ir vagysčių, saugu vaikščioti net atokiuose miestų rajonuose. Tai bene vienintelė musulmoniška valstybė, kur moterys turi gana daug laisvių. Taigi ir atvykėlės jaučiasi saugios. Čia neteko girdėti apie teroristinius išpuolius, kokie neseniai įvyko Turkijos kurorte Kušadasyje ir Egipto perle – Šarm el Šeiche.

Populiarėja Graikija, Kroatija, Bulgarija

K. Liutkus pasakojo, kad šiemet didžiulio populiarumo sulaukė istorija ir civilizacija garsėjanti Graikija. Į Kretos salą ir žemyninėje Graikijos dalyje esančią Chalkidikę lėktuvų vietos išpirktos mėnesiui į priekį. Bandžiusieji įsigyti šią kelionę liepos pradžioje negavo bilietų iki rugpjūčio 1 dienos. Dabar „Novaturas“ organizuoja 2 tiesioginius skrydžius per savaitę: vieną – į Chalkidikę, kitą – į Kretą. Kitais metais numatoma ir šio populiaraus maršruto plėtra.

Daugėja turistų ir į nacionaliniais gamtos parkais bei vaizdingu Adrijos pajūriu viliojančią Kroatiją. Kas savaitę ten išskrenda vienas lėktuvas su „Novaturo“ turistais.

Į Barseloną Ispanijoje keliauninkai keliskart per savaitę gabenami Lietuvos avialinijų reguliariais reisais. Ten skrendama keliskart per savaitę, o į Maljorkos salą užsakomuoju reisu skrendama kartą per savaitę.

K. Liutkus teigė, kad didelio susidomėjimo sulaukė šiemet pasiūlytos poilsinės kelionės į Bulgarijos kurortus. Kai kurie žmonės vis dar prisimena Bulgariją kaip buvusią sovietinio lagerio šalį ir mano, kad ten niekas nepasikeitę. Tačiau čia įvyko esminių pokyčių, šalis tampa vakarietiškesnė. Pastatyta daug naujų komfortiškų viešbučių. Juodoji jūra yra dukart mažiau druskinga nei Viduržemio, atostogautojams siūloma įdomių ekskursijų. Be to, Bulgarijoje pigus vynas, maistas ir pramogos. Vasarą į šią šalį „Novaturas“ kartą per savaitę skraidina 120 vietų lėktuvą. Kitais metais numatoma plėsti keliones.

Rudeniop – į visą pasaulį

Mažai žmonių vasarą renkasi egzotines tolimas keliones, nes yra pigesnių būdų pailsėti geromis sąlygomis ir arčiau. Šių kelionių banga prasideda rudeniop. Nuo rugsėjo 20 dienos, įsteigęs Tolimųjų kraštų departamentą, „Novaturas“ pradeda organizuoti pažintines keliones į atokiausius pasaulio kampelius – Naująją Zelandiją, Australiją, Kosta Riką, Peru, Braziliją, Keniją, Šri Lanką, Kiniją, Indiją, Japoniją, JAV, Meksiką, Vietnamą, Tailandą. Rugsėjį gerokai pagausėja kelionių į lietuvių pamėgtą Egiptą.

Bet rudenį pradeda mažėti kelionių autobusu. Dabar jų yra daugiausia. Šiemet ypač populiarios Kroatija ir Italija, kur net tenka siųsti papildomus autobusus. Iš pigesnių kelionių populiariausios – į Čekiją ir Slovakiją.

Kelionių agentūrų atstovai teigė, kad daugėja specifinių užsakymų. Pageidaujantiesiems talasoterapijos, t. y. jūros terapijos, patartina vykti į Tunisą, vandens procedūrų centrais garsėja Bulgarija, žaisti golfą gerai Kretoje, o Tunise – dar daugiau buriavimo ir nardymo galimybių.