Įtariama, kad 37-erių Georgijus Urumovas pinigus apgaulės būdu gavo iš rusams priklausančios bankų grupės „Otkritije“.

G. Urumovo žmona 36-erių Julija Balk taip pat kaltinama pinigų plovimu: ji už 19 mln. svarų (22 mln. eurų) įsigijo prabangų namą Londone. Kaltinimai dalyvavus sukčiavimo schemoje pateikti ir kitiems kartu dirbusiems asmenims: 33 m. Vladimirui Gersamia ir 37 m. Alessandro Gherzi. G. Urumovas ir A. Gherzi dirbo „Otkritije Securities Limited“ (OSL), o V. Gersamia – „Threadneedle Asset Management Limited“ (TAM), rašo „The Daily Mail“. Ši neteisėta schema taikyta daugiau nei 15 mėnesių nuo 2010 m. vidurio iki 2011 m. pabaigos.

„Tai byla dėl prekiautojų, kurie nesąžiningu būdu gavo pinigų, daug pinigų“, - teigė prokuroras Robertas O‘Sullivanas.

Tris pirmi kaltinamieji – didelius atlyginimus gaudavę investicijų brokeriai, panaudoję savo kaip specialistų žinias ir patirtį siekdami iš darbdavių per fiktyvius sandorius pasiglemžti milijonus.

„Jie kartu su dar keturiais kaltinamaisiais sukūrė sudėtingą planą, skirtą neteisėtai gauti pinigų, t. y. nukreipti pinigų srautus į ofšorinių įmonių sąskaitas bankuose“, - nusikaltimo detales atskleidė su bylos medžiaga susipažinęs prokuroras.

„G. Urumovas ir jo sutuoktinė J. Balk įsigijo namą itin prabangioje vietoje“, - tęsė jis.

Prokuroro teigimu, J. Balk prisidėjo prie pinigų plovimo nupirkdama 19 mln. svarų kainavusį ištaigingą namą prabangiame Londono Sent Džons Vurso rajone.

Remiantis prokuroro pateikiama informacija, šie asmenys melavo ir apgaudinėjo savo darbdavius siekdami praturėti. „Tiek OSL, tiek ir „Threadneedle“, apie tai nieko nežinant įmonių vadovams, teko esminiai vaidmenys kaltinamųjų planuose, o šios dvi įmonės gali netekti arba neteko 76,9 mln. svarų (89 mln. eurų).

R. O‘Sullivano teigimu, didžiulės pinigų sumos judėjo iš vienos sąskaitos į kitą Bahamuose, Mergelių salose, Panamoje, Ženevoje, Ciuriche, Lietuvoje, Latvijoje ir Bulgarijoje.

„Londone, kur jie bazavosi ir kur buvo įsikūrę jų darbdavių ofisai, buvo pietaujama „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose, apsistojama penkių žvaigždučių viešbučiuose Vest Ende“, - detalių apie švaistytus pinigus atskleidė prokuroras.

„Visi kaltinamieji gimę kitose šalyse, tačiau šioje šalyje gyveno jau kelerius metus.

Visi turi puikų išsilavinimą, pasižymi aštriu protu, puikiai kalba mažiausiai dviem – anglų ir rusų – kalbomis.“ – toliau detalių apie nusikaltimą įvykdžiusius asmenis pažėrė prokuroras.

„Itin išsilavinęs G. Urumovas, vasarą praleidęs studijuodamas Harvarde, pasižymėjo įspūdinga reputacija, todėl jis buvo nusitaikęs į itin didelę sumą“, - sakė R. O‘Sullivanas.

A. Gherzi ir G. Urumovas anksčiau yra kartu dirbę įmonėje „Knight Capital“, kur per metus jis uždirbdavo 800 tūkst. svarų (beveik 713 tūkst. eurų). Remiantis teismo turimais dokumentais, prieš išeidamas iš šio darbo jis turėjo garantuotą 2 mln. svarų (1,78 mln. eurų) paketą ateinantiems dvejiems metams.

R. O‘Sullivano teigimu, abu jie priklausė penkių asmenų fiksuotai prekiautojų obligacijų komandai.

„Be jokios abejonės, OSL norėjo šią komandą įdarbinti, - neabejojo jis. – G. Urumovo komanda „Knight Central“ atitiko reikalavimus.

“Du OSL darbuotojus Ruslaną Pinajevą ir Sergejų Kondratiuką su G. Urumovu siejo bičiuliški santykiai ir būtent jie padėjo šiai komandai įsidarbinti įmonėje. Prokuroro teigimu, už atliktą vaidmenį sukčiavimo schemoje jie turėjo gauti milijonus JAV dolerių.

G. Urumovas penkių vyrų komandai numatė po 3,8 mln. svarų (4,41 mln. eurų) sumą, kurią jie būtų gavę po vakarienės Londone ir išvykos stebėti „Chelsea“ ir „Arsenal“ varžybas. Kai visa 25 mln. JAV dolerių (22,28 mln. eurų) suma buvo pervesta į Ženevoje „Tenway International Ltd.“ pavadinimu registruotą banko sąskaitą, iš tikrųjų G. Urumovas gavo per 20 mln. JAV dolerių (17,82 mln. eurų).

R. O‘Sullivanas taip pat paaiškino, kaip ši nusikaltėliais tapusių asmenų grupė pasinaudojo Argentinos vertybiniais popieriais tam, kad apgautų įmonę.

Susirinkusiesiems teismo salėje jis paaiškino, kad šiais sertifikatais galima prekiauti ir jie yra susieti su Argentinos ekonomikos rodikliais.

„Jie išbandė vandenis įvykdę pradinį palyginti nedidelį sandorį. Jis buvo sudarytas taip, kad atrodė, kad OSL iš sandorio pasipelnė.“ – aiškino prokuroras.

„Vertybiniai popieriai pirmajame sandoryje įsigyti OSL vardu už 13 mln. JAV dolerių (11,59 mln. eurų), o parduoti taip pat OSL vardu už šiek tiek mažiau nei 15,5 mln. JAV dolerių (13,81 mln. eurų). Po šio pirmojo sandorio sekė ir kiti, skirti apgaule pasipelnyti.

G. Urumovas ir kartu su juo machinacijose dalyvę asmenys jiems pateiktus kaltinimus neigia. Šiuo metu bylos nagrinėjimas, kurio numatoma trukmė – keturi mėnesiai, tęsiamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)