Už atitinkamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas balsavo 92 Seimo nariai, prieš – 3 (Julius Sabatauskas, Paulius Saudargas ir Aurelija Stancikienė), o susilaikė – 8.

Įstatymo pataisas dar turės pasirašyti prezidentė.

Plenarinio posėdžio diskusijose dalyvavę parlamentarai piktinosi, kad prekybininkai skleidė žinią, jog parodyti asmens dokumentą prašoma dėl neva Seimo sprendimo. Iš tikrųjų prekybininkai to reikalavo savo iniciatyva, pasirašę memorandumą su Sveikatos apsaugos ministerija.

„Jei prekybininkas mato, kad jam (pirkėjui, – red. past.) 18 metų, nebūtina visą laiką reikalauti to dokumento. <...> Šita nuostata, kad dokumento reikia reikalauti iš visų pagyvenusių žmonių, tikrai yra perteklinė.

Ypatingai tai nepatogu pagyvenusiems žmonėms, kurie neturi asmens tapatybės kortelių, turi nešiotis pasus. Eilėse žmonės piktinasi, kol susiranda tą pasą, kol parodo, atsiranda daug nepatogumų. Ir to turėtume atsisakyti“, – kalbėjo vienas iš pataisų iniciatorių socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys P. Saudargas buvo vienas iš nedaugelio, balsavusių prieš siūlytas pataisas. Jis taip paaiškino savo balsavimo motyvus:

„Aš esu už tai, kad prekybos centrai ir visos parduotuvės reikalauja asmens dokumento iš visų asmenų. Ir manau, kad taip turėtų būti. Jeigu mes kalbame apie idėjas, ir ne viena partija savo programoje yra įsirašiusi apie specializuotų parduotuvių alkoholiui įkūrimą, tai vėlgi, kaip į jas bus patenkama? Manau, į specializuotą parduotuvę nepilnamečiai apskritai turės būti neįleidžiami.

Yra įvairių analogijų. Ginklų, šovinių nenusipirksite neparodę atitinkamo leidimo. Manau, alkoholis yra taip pat pavojingas dalykas ir žmogus turi parodyti savo asmens dokumentą. Jis turi deklaruoti: „aš, toks ir toks, štai ketinu įsigyti alkoholio ir suprantu, kad tai rizikinga man, šeimai ir visuomenei“.

Socialdemokratas J. Sabatauskas svarstė, kad kolegos nesupranta, už ką balsuoja:

„Jūs skaitykite, už ką balsuojate. Tekste parašyta: jeigu iki šiol buvo „turi teisę reikalauti dokumento“, tai jūs įteisinate, ką dabar memorandumu daro Prekybos įmonių asociacija: „privalo reikalauti pateikti dokumentą“. Taigi, jūs įteisinate memorandumo susitarimą“.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas apgailestavo, kad Seimas nusprendė pritarti įstatymo pataisoms, tačiau negalėjo pasakyti, kaip dabar elgsis memorandumą pasirašiusios bendrovės:

„Tiksliai atsakyti, kokie bus artimiausi mūsų sprendimai, negaliu. Vis dėlto įstatymą turi pasirašyti prezidentė, tik tada jis įsigalios. Manau, kad tai reikės apsvarstyti ir prekybos įmonėms. Vis dėlto jos įsivedusę tam tikrą tvarką, išsikabinę reklamą. Jeigu dėl alkoholį perkančių asmenų dokumentų tikrinimo bus nuspręsta kitaip elgtis, tai kaip, matyt, paaiškės netrukus“.

Pasak direktoriaus, keista, gaila ir liūdna, kad šis įstatymo pataisų projektas priimamas skubos tvarka, kai daug kitų šaliai ir visuomenei svarbesnių sprendimų, Seimas „tampo“ ir nepriiminėja.

„Jau dabar, skaitant pataisas, akivaizdžiai matosi, kad jos blogina situaciją dėl nepilnamečių įsigyjamų alkoholinių gėrimų kontrolės. Tikrai blogina. Ten yra frazė, kuri nustato, jog pardavėjas privalo reikalauti dokumento tik kai kyla abejonių, ar asmuo yra 18 m.

Išeina, kad bet koks dvidešimt kelių metų jaunuolis, galvojantis, kad jis yra vyresnis, galės tą sakyti ir nerodyti dokumento. Arba piktintis dėl dokumento pareikalavimo, net jeigu jaunai atrodo, ir sakyti, kad įstatymiškai mes privalome reikalauti tik kai kyla abejonės. Sakys, kad jam jos nekyla, kasininkei galbūt kils ir kaip tada tokioje situacijoje? Ir kils tokios situacijos, kai kasininkai tiesiog pradės dvejoti, bijoti, pradės konfliktuoti su jaunais žmonėmis“, – svarstė jis.

Seimo priimtų naujų įstatymo pataisų tekstas skamba taip:

„Alkoholinių gėrimų pardavėjai iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens privalo reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą tik tuo atveju, kai yra abejonių, kad asmuo yra jaunesnis, negu 18 m. Jeigu toks asmuo nepateikia jo amžių liudijančio dokumento, alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam alkoholinius gėrimus“.

Kol įsigalios nauja įstatymo nuostata, bus taikoma dabartinė jos redakcija:

„Alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisę, o kai yra abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 18 m., privalo iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą. Jeigu toks asmuo nepateikia jo amžių liudijančio dokumento, alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam alkoholinius gėrimus“.

Perkant alkoholinius gėrimus parodyti asmens amžių nurodantį dokumentą daugumoje šalies parduotuvių pradėta prašyti nuo rugsėjo 2 d.

Lietuvos prekybos įmonių asociacija (LPĮA) paskelbė, kad nuo to laiko alkoholio pardavimai vidutiniškai mažėjo 9 proc. Tiesa, viešai svarstoma, kad galbūt gėrimų pardavimą padidino dokumentų neprašantys prekybininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1187)