Pirmadienį 11.46 val. Lietuvos laiku Frankfurto biržoje banko akcijos atpigo 5,37 proc. iki 10,75 euro už akciją. Praėjusią savaitę „Deutsche Bank“ akcijų vertė buvo nukritusi iki 12,09 euro.

Banko akcijų vertė smuko po to, kai didžiausio šalies banko vadovybė pareiškė atsisakanti vykdyti JAV teisingumo departamento reikalavimą sumokėti 14 mlrd. JAV dolerių kompensaciją už galimus pažeidimus prekiaujant vertybiniais popieriais.

Kaip jau skelbta, JAV teisingumo departamentas pareikalavo iš „Deutsche Bank“ sumokėti 14 mlrd. JAV dolerių, kad būtų nutrauktas tyrimas dėl galimų pažeidimų prekiaujant vertybiniais popieriais, kurie prisidėjo prie 2008 m. pasaulinės finansinės krizės.

Ši suma daugiau nei du kartus viršija 6,2 mlrd. JAV dolerių, banko užstatytų šiam teisminiam procesui.

Be to, bankui „Deutsche Bank“ gali būti iškeltos ir kitos bylos, pavyzdžiui, už valiutines machinacijas, prekybą tauriaisiais metalais ir neteisėtą lėšų išvežimą iš Rusijos.

„Pagrindiniam Vokietijos bankui gali pritrūkti kapitalo net ir tuo atveju, jeigu jis ir sugebėtų sumokėti baudą Jungtinėms Valstijoms“, – teigia „Societe Generale“ analitikas Endrius Limas (Andrew Lim).

JAV teisingumo departamento teigimu, „Deutsche Bank“ buvo viena iš kreditinių organizacijų, kurios mažino vertybinių popierių rizikas. Galiausiai šių vertybinių popierių įsigijo hipotekos bendrovės „Fannie Mae“ ir „Freddie Mac“, o dėl pastarųjų problemų ir kilo pasaulinė finansinė krizė.

Krizės laikotarpiu abiejų bendrovių akcijų vertė smarkiai krito, ir abiejų hipotekos bendrovių kontrolę perėmė Federalinė būsto finansavimo agentūra. Dabar JAV valdžia mėgina išreikalauti iš bankų, kad šie padengtų minėtų agentūrų nuostolius.

Jeigu „Deutsche Bank“ vis dėlto tektų JAV teisingumo departamentui sumokėti 14 mlrd. dolerių, tai būtų didžiausia kompensacijos suma, išieškota iš banko Jungtinėse Valstijose dėl pasaulinės finansinės krizės padarinių.

JAV teisingumo departamentui jau pavyko išreikalauti kompensacijų iš kai kurių JAV bankų. Pavyzdžiui, „JP Morgan Chase“ 2013 metais sutiko sumokėti 13 mlrd. dolerių, o „Bank of America“ 2014 metais sumokėjo 17 mlrd. dolerių.

Šios sumos apima kompensaciją ne tik už tiesioginius „Fannie Mae“ ir „Freddie Mac“ patirtus nuostolius, bet ir lėšas, kurias mokesčių mokėtojai išleido valstybinei paramai, skirtai ant bankroto slenksčio atsidūrusioms hipotekos agentūroms.