Apžvalgininkai spėja, kad dvi dienas Vienoje vykusios Saudo Arabijos ir Irano derybos nedavė rezultatų. Rusijos energetikos ministras A. Novak savo ruožtu atskleidė, kad kol kas negavo jokio pasiūlymo iš OPEC, ir pažymėjo, kad šaliai nėra kritiškai svarbu, kad susitarimas būtų pasiektas. Rusija sutinka įsitraukti į derybas tik po to, kai OPEC narės pasieks susitarimą tarpusavyje. Sekmadienį Alžyro energetikos ministras N. Boutarfa atskleidė, kad Saudo Arabija vis tik yra pasirengusi mažinti gavybos apimtis, sugrįžtant prie sausio mėn. produkcijos lygio. Alžyras siekia, kad OPEC bendrai sumažintų per dieną išgaunamos naftos kiekį 1 mln. barelių per dieną. „Bloomberg“ duomenys rodo, kad rugpjūtį ! Saudo Arabija pasiekė rekordinį 10,69 mln. barelių per dieną gavybos lygį, o š. m. sausį išgaudavo po 10,20 mln. barelių. Saudo Arabija pageidauja, kad gavybą iki 3,6 mln. barelių per dieną apribotų ir Iranas. N. Boutarfa teigimu, Alžyrą tenkintų, jei naftos kaina grįžtų į 50-60 JAV dolerių už barelį lygį. Nepavykus susitarti, tikėtina, kad OPEC šalys grįš prie derybų stalo po keleto mėnesių.

JAV ir Europos akcijų indeksai savaitės pabaigoje koregavosi („Stoxx Europe ,“ -0,72 proc., „Dow Jones“ -0,71 proc., „S&P 500“ -0,57 procento), labiausiai pigo energetikos bendrovių akcijos. Šiandien Hofstros universitete vyks pirmieji JAV prezidento rinkimų debatai tarp D. Trumpo ir H. Clinton. Trečiadienį M. Drahgi aptars ECB įgyvendinamą pinigų politiką su Vokietijos įstatymų leidėjais. Vokietijos dienraštis „Bild“ praneša, kad šalies finansų ministras W. Schauble ragino parlamentarus „paspausti“ M. Draghi dėl žemų palūkanų normų, nes tai kenkia vokiečių santaupoms. Manoma, kad taip W. Schauble reaguoja į M. Draghi išsakytą kritiką dėl nuolatinio Vokietijos prekybos pertekliaus.

Turkijos kredito reitingas sumažintas iki neinvesticinio. Turkijos lira JAV dolerio atžvilgiu penktadienį nupigo 0,90 proc., o šįryt dar 0,85 proc. po to, kai „Moody‘s“ kredito reitingų agentūra sumažino šalies reitingą iki neinvesticinio Ba1. Reitingo sumažinimas yra peržiūros, kuri buvo pradėta po liepą vykusio nesėkmingo perversmo, rezultatas.

Korekcinės nuotaikos į Baltijos šalių biržas nepersimetė – OMXB indeksas penktadienį išliko nepakitęs. Pagal apyvartą jau trečią dieną iš eilės lyderės pozicijų neužleido „Olympic Entertainment Group“ – bendrovės akcijų perleista už 179,4 tūkst. eurų, kaina krito 0,54 procento. Jau pasibaigus prekybos sesijai, bendrovė pranešė, kad išeina iš Baltarusijos rinkos. Padalinio Baltarusijoje likvidavimo kaštai sudarys 0,1-0,2 mln. eurų. Kitame pranešime „Olympic Entertainment Group“ informavo, kad nuo š. m. rugsėjo 24 d. stabdo veiklą Lenkijoje, nes nebuvo pratęsta bendrovės padalinio veiklos licencija. 2016 m. pirmojo pusmečio padalinio Lenkijoje pajamos sudarė 9,4 mln. eurų, o veiklos pelnas – 0,5 mln. eurų. Numatomi veiklos sustabdymo kaštai – 1 mln. eurų. Bendrovė patikino, kad ketina dalyvauti būsimuose konkursuose veiklos licencijoms Lenkijoje įgyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)