„Kartu su partneriais – projekto plėtotojais – užsibrėžėme tikslą įkurti Vilniuje išmanųjį parką, kuriame būtų sudarytos palankiausios sąlygos kurtis ir vystytis aukštos pridėtinės vertės verslams, reikalaujantiems inovatyvių technologinių sprendimų. Skirtingai nei laisvosios ekonominės zonos ar pramonės parkai, šis parkas yra pirmasis Lietuvoje, orientuotas tik į eksperimentinės plėtros, gamybos bei inovacijų sritis“, – pristatydamas projektą pasakojo ūkio viceministras Marius Skarupskas.

„Vilnius Smart Park“ projekto tikslas – sukurti mokslo, technologijų ir inovacijų platformą. Planuojama, kad jau 2022 m. parko teritorijoje bus įkurti 6 klasteriai, sukurta 1000 naujų darbo vietų, pritraukta mažiausiai 20 inovatyvių smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių, įkurtos 2 mokslo ir studijų institucijos arba jų filialai, įrengtas 2000 kv. m verslo inkubatorius, paruošti ir įrengti 3 ha ir 1000 kv. m viešųjų erdvių plotai, išvystyti inovatyvūs produktai, technologijos ar gauti patentai, atitinkantys tarptautinį lygį, rašoma pranešime.

Parko teritorijos plėtros prioritetinės kryptys: energetika ir tvari aplinka, sveikatos technologijos ir biotechnologijos, robotika, informacinės ir ryšių technologijos.

Pasak M. Skarupsko, įgyvendintas projektas teiks naudą ne tik čia dirbantiems mokslininkams bei veikiančioms įmonėms, bet ir visai šaliai.

„Tai vienas didžiausių ir unikaliausių projektų, kuris stiprins inovacijų sistemą Lietuvoje. Šalies tyrėjai yra nemažai pažengę inovacijų srityje, o šis parkas suteiks jiems galimybę sklandžiai bendradarbiauti su verslo atstovais ir taip pasiekti ne tik geresnių rezultatų, bet ir atgarsių pasaulio rinkoje. Parkas bus galimybė pritraukti užsienio investuotojus, gerinti šalies ekonominius rodiklius ir konkurencingumą“, – teigia ūkio viceministras.

Parko naudą įžvelgia ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Vilnius siekia tapti svarbiu centru ne tik Lietuvoje, bet ir Vidurio Europos regione, todėl jam ypač reikalinga visokeriopa kokybinė plėtra. Mums neužtenka senųjų laboratorijų, jei norime konkuruoti su pasaulio inovacijų centrais, turime ne juos kopijuoti, o kurti pridėtinę vertę ir pasaulį keičiančius sprendimus. Šiame parke įsikurs pačius inovatyviausius sprendimus siūlančios įmonės, kartu su jomis keisis mūsų kasdienybė, mes sparčiai žengsime pirmyn. Pats miestas taps daug patrauklesnis kvalifikuotiems specialistams, investuotojams“, – pažymi R. Šimašius.

Projektas plėtojamas 2 etapais. Pirmojo etapo laikotarpiu (2016-2017 m.) planuojama išvystyti apie 15 proc. teritorijos. 2016 m. kovą Ūkio ministerija Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu pasirašė įgyvendinimo sutartį su projekto plėtotojais – Vilniaus miesto savivaldybės įmone „Start Vilnius“ bei Ūkio ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybės viešąja įstaiga „Šiaurės miestelio technologijų parkas“. Šiuo metu į „Vilnius Smart Park“ jau investuota apie 10 mln. eurų. Teritorijoje yra sukurta infrastruktūra, išnuomotos pirmosios buveinės – veikia 2 klasteriai, yra susidomėjusių Lietuvos bei užsienio investuotojų, planuojančių įsikurti parke. Šiuo metu projekto plėtotojai formuoja inovacijų paramos bei kitų paslaugų paketą būsimiems investuotojams.

Antrojo etapo laikotarpiu (2018- 2022 m.) planuojama išvystyti kitą (apie 85 proc.) teritorijos dalį. Šalia aktyvios investuotojų plėtros bus statomi ir įrengiami 2000 kv. m verslo inkubatorių, paruošti bei įrengti 3 ha ir 1000 kv. m viešųjų erdvių plotai, aktyviai organizuojami technologijų pažangos ir inovacijų populiarinimo renginiai, teikiamos konsultacijos bei kitos inovacijų paramos paslaugos.