"Valiutų valdybos modelis Lietuvai nepalankiu metu užtikrindavo stabilumą ir padėdavo sumažinti infliaciją. Be to, Lietuvos padėtis nėra panaši į Argentinos, todėl nėra priežasties abejoti valiutų valdybos modelio naudingumu", - teigiama ketvirtadienį išplatintoje "Fitch" parengtoje apžvalgoje "Lietuva: lito persiejimas".

Šiame dokumente teigiama, kad realus lito kursas nėra pervertintas, nes atlyginimų augimą Lietuvoje visiškai pateisina pertvarkant pramonę didėjantis produktyvumas.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) per metus išauga vidutiniškai 4-5 proc., o eksportas taip pat išlaikė Europos Sąjungos ekonomikos sulėtėjimo išbandymus, pažymi "Fitch".

Agentūra taip pat teigia, kad Lietuvos gamintojai sugeba rasti naujų galimybių, todėl atsižvelgiant į sparčiai vykdomas struktūrines reformas ir derybų dėl narystės ES skatinamas tiesiogines užsienio investicijas, galima tikėtis, kad šios tendencijos tęsis toliau.

Apžvalgoje nurodoma, kad litą persieti prie euro yra naudinga, nes Lietuva integruojasi į ES, o ši yra didžiausia Lietuvos prekybos partnerė, kuriai tenka beveik pusė Lietuvos prekių eksporto. Dar 24 proc. Lietuvos eksporto tenka narystės ES siekiančioms šalims, todėl lito susiejimas su euru leis išvengti lito ir pagrindinių prekybos partnerių valiutų kursų svyravimo.

"Fitch" teigimu, lito susiejimas su euru taip pat atitinka Lietuvos banko ilgalaikę strategiją, nes yra suderinamas su ERM-2 valiutų keitimo mechanizmu, prie kurio Lietuvai teks prisijungti įstojus į ES ir prieš prisijungiant prie Europos ekonominės ir pinigų sąjungos (EMU), dar vadinamos euro zona.

Apžvalgoje daroma išvada, kad Lietuvos bankas yra gerai pasirengęs litą persieti prie euro, nes bendradarbiaudamas su tarptautinėmis finansų institucijomis atliko visus techninius pasirengimus ir nemažai dėmesio skyrė informacijos kampanijai.

"Fitch" vertinimais, nedidelis spaudimas litui vidaus rinkoje būtų valdomas, nes bankai yra likvidūs ir turi pakankamai rezervų, o tarptautinių spekuliacijų tikimybė dėl mažos tarpbankinės ir ateities sandorių rinkos bei santykinai nedidelių portfelinių investicijų taip pat yra maža.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją