Didžioji dalis 2004 metais iš Australijos į Rusiją eksportuotos kengūrų mėsos, kurios vertė - 11 mln. JAV dolerių, parduota Rusijos Tolimiesiems Rytams dešrelių gamybai, sako Australijos ambasados Prekybos departamento Maskvoje vadybininkė Nina Mitropolskaja.

Tačiau mėsos pramonės atstovai Tolimuosiuose Rytuose mano, kad valgiusieji dešreles greičiausiai nė nežino, kad jos pagamintos iš kengūrų mėsos.

Kaip rašoma "Moscow Times", žemos kategorijos kengūros mėsa, naudojama dešrelių gamybai, kaip dangus ir žemė skiriasi nuo aukštos kokybės pjausnių, iš Europos pasiekiančių brangiausius Maskvos restoranus. Aukštos kokybės pjausniai - liesa, maistinga, raudona delikatesinė mėsa, paprastai turinti mažiau nei 2 proc. riebalų, daug baltymų ir geležies.

Vladivostoko dešrelių paskirstymo bendrovės direktoriaus pavaduotoja Anastasija Bukina, tvirtino, kad jiems neleista naudoti kengūrų mėsos kaip pagrindinio ingrediento. Ji naudojama tik kaip papildomas ingredientas. Ji pridūrė, kad Tolimuosiuose Rytuose kengūriena naudojama daugelyje gamyklų, ir klientai gali to nežinoti, nes į dešreles jos pakliūva labai mažai.

Tamara Volovik iš "Alfa International", importuojančios kengūrų mėsą į Chabarovską, pripažino, kad ši mėsa ypač paklausi - ji labai liesa ir labai tinka dešrelėms, joje daug mineralinių medžiagų, geležies ir baltymų. Jos teigimu, pastaruoju metu tampa sudėtinga gauti mėsos iš Australijos. Pasak jos, anksčiau net 25 proc. buvo galima sutaupyti jautienos sąskaita, o dabar tai padaryti sunkoka.

Pasak Australijos kengūrų pramonės asociacijos pareigūno Johnas Kelly, kengūrų mėsa dėl išaugusios tiek žemos, tiek aukštos kategorijos mėsos paklausos pastaraisiais metais pabrango 30 proc.

Anot J.Kelly, nors Rusija buvo didžiausia kengūrienos importuotoja pagal apimtis, ji niekada neimportavo aukštos kategorijos mėsos tiesiogiai, tik per Europą.

Žemos kategorijos mėsa, kuri Australijoje kartais įmaišoma į gyvūnams gaminamą maistą, šiuo metu kainuoja apie 3 Australijos dolerius (2,30 JAV dolerio) už kilogramą. Aukštos kategorijos mėsa, kainuojanti tris kartus daugiau, keliauja į brangiausius Maskvos restoranus per trečiąsias šalis - Vokietiją, Prancūziją ir Belgiją.

Tačiau, kaip rašoma "Moscow Times", pastaruoju metu šioje prekyboje atsirado problemų, ir kengūrų mėsos patiekalų nebematyti vienintelio Maskvoje esančio australų restorano "Australian Open" meniu. "Šiuo metu kengūrienos Maskvoje įsigyti neįmanoma", - teigė vadybininkas Aleksejus Polikarpovas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją