Tai yra pirmoji dalis iš bendros EIB suteiktos 50 mln. eurų paskolos. Antrosios paskolos dalies sutartis turėtų būti pasirašyta 2017 metais.

„Galiu patvirtinti, kad ši paskola yra ne todėl, kad Vilnius yra desperatiškoje padėtyje, o todėl, kad galėtume žengti drąsų žingsnį. Ji skirta, kad galėtume vykdyti projektus“, - prieš sutarties pasirašymą sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Anot jo, dalis paskolos bus skirta įvairiems infrastruktūros projektams, pavyzdžiui, darželių statybai ir Vilniaus apšvietimo ir elektros tinklų modernizavimui.

„Mes esame bankas ir mes norime atgauti savo pinigus. (...) Aš manau, kad mes atlikome deramą patikrinimą ir esame įsitikinę, kad lėšos bus grąžintos“, - tvirtino EIB pirmininko pavaduotojas Janas Vapaavuori (Janas Vapavuoris)

Savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė po sutarties pasirašymo tvirtino, jog iš pirmosios paskolos dalies maždaug 12 mln. eurų bus skirta brangiausių (Finansų ministerijos ir SEB banko) paskolų refinansavimui.

EIB paskolos palūkanų norma siekia 0,38 proc., o banko marža - 0,2 procento.

Vilniaus taryba rugpjūtį pritarė, kad per dešimt metų savivaldybė iš EIB galėtų pasiskolinti iki 50 mln. eurų.

Vilniaus savivaldybės skola, įskaitant paskolas ir einamąsias skolas už suteiktas paslaugas, šiuo metu siekia 385,8 mln. eurų, iš kurių 135,69 mln. eurų sudaro paskolos. Įsiskolinimai įvairioms viešųjų paslaugų įmonėms siekia dar 250,11 mln. eurų, iš jų 106 mln. eurų - už miesto ūkio darbus, vakarinio aplinkkelio statybą bei viešojo transporto paslaugas, 64 mln. eurų - švietimo įstaigų reikmėms.

Savivaldybė prognozuoja, kad kitų metų pradžioje skola sieks 364,5 mln. eurų, 2018 metais - 306,6 mln. eurų, o 2019 metais 227,3 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)