Britų sprendimas birželio 23 d. vykusio referendumo metu nubalsuoti už pasitraukimą iš Bendrijos šokiravo pasaulį. Tuomet tarptautinės institucijos ir pačios Britanijos centrinis bankas perspėjo, kad šalyje kils ekonominis nuosmukis. Tačiau iki šio, rodos, viskas atrodo puikiai. Visgi ekonomistai perspėja, kad sunkūs laikai dar laukia.

Kokia yra dabartinė Britanijos ekonominė padėtis?

Britų referendumo rezultatas sukėlė šoką. Londono akcijų biržos indeksas smuko, o svaro kursas krito iki žemiausio lygio per 31 metus. Tačiau nuo tada iš dalies svaras atsigavo, o Londono biržos indeksas FTSE 100 dabar yra viršija birželio 23 d. lygį.

Oficialūs statistiniai duomenys rodo, kad Britanijos ekonominė padėtis yra geresnė, negu prognozuota. Geri yra infliacijos, mažmeninės prekybos ir nedarbo rodikliai.

Pramonės sektoriaus duomenys prieštaringi: liepą rodikliai smuktelėjo, tačiau rugpjūtį atsigavo.

Kodėl ekonominė padėtis neblogėja?

Daugelis ekonomistų mano, kad „Brexit“ poveikis dar nejaučiamas. Britanija vis dar yra Europos Sąjungos narė ir prieigos prie ES bendros rinkos niekas neriboja.

„Iš esmės niekas nepasikeitė, – sakė Londone įsikūrusio Ekonominių ir verslo tyrimų centro direktorius Scottas Corfe'as. – Britanija vis dar gali laisvai prekiauti su ES, todėl nėra jokio neigiamo poveikio eksportui. Vartotojai vis dar jaučia mažos infliacijos ir mažo nedarbo naudą. Prireiks laiko, kad mažesnis svaro kursas materializuotųsi į didesnes kainas.“

Kas skatina ekonomiką?

Rugpjūtį Britanijos centrinis bankas – Anglijos bankas – sumažino bazinę palūkanų normą iki rekordiškai žemo lygio – 0,25 proc. – ir paskelbė apie didelio masto ūkio stimuliavimo priemonių paketą.

Be to, kaip prognozuojama, apie ūkio skatinimo priemones lapkričio 23 d. pristatydamas peržiūrėtą biudžetą paskelbs ir Britanijos iždo sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas).

Tai viskas yra gerai?

Ne visai. Nors dabar šalies ekonominė padėtis yra gera, ekonomistai nerimauja dėl ilgalaikių pasekmių.

Antrąjį šių metų ketvirtį Britanijos BVP ūgtelėjo 0,6 proc., palyginus su 0,4 proc. prieaugiu ankstesnį ketvirtį. Tačiau manoma, kad trečiąjį ketvirtį ūkio augimo tempas sulėtės.

„Bet kokia išvada, kad viskas grįžo į savas vėžes, gali virsti miražu“, – perspėja „Standard & Poor's Global Ratings“ ekspertai.

Kas bus po „Brexit“?

Didžiosios Britanijos noras po išstojimo iš ES tapti nepriklausoma prekybos lydere, daugelio ekspertų nuomone, yra iliuzija. Būsimi Briuselio ir Londono santykiai išlieka neaiškūs.

Vis dar neaišku, kokie bus Britanijos prekybiniai susitarimai ir ar šalis išsaugos prieiga prie bendros Europos rinkos. Todėl JK ūkio augimo ir įtakingos pasaulinės ekonomikos perspektyvos išlieka miglotos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)