Rusijos rinkai skirtų šaldytų koldūnų partijoje listeriją nustatė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, atlikusi tyrimus teisėsaugos pavedimu.

Kaip paaiškėjo iš Vyriausybei pateiktos Valstybinės Maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Jono Miliaus veiklos ataskaitos, devynis listerijos užkrato atvejus fiksavo pati VMVT, gavusi teisėsaugos informacijos ir rugpjūtį atlikusi, kaip teigia tarnyba, visos „Judex“ produkcijos – viso 230 mėginių – tyrimą.

VMVT atstovai aiškina, kad ES teisės aktai leidžia tam tikrą listerijos koncentraciją pusgaminiuose.

Tad šios devynios „Judex“ neįvardintų produktų partijos nebuvo sustabdytos ar sunaikintos, įmonė gali jas realizuoti ES šalių, taip pat ir Lietuvos, rinkose. Dėl šios priežasties VMVT teigia nemačiusi poreikio pranešti visuomenei apie nustatytą listerijos užkratą „Judex“ produkcijoje, nes termiškai apdorota ši bakterija yra nepavojinga, ji greitai žūva aukštoje temperatūroje.

Listerija gali sukelti užkrečiamą ligą listeriozę, ji ypač pavojinga nėščiosioms, naujagimiams ir vyresniems žmonėms su nusilpusiu imunitetu. Lietuvoje kasmet registruojami vidutiniškai 5-8 listeriozės atvejai, šiemet registruoti trys atvejai, du iš jų baigėsi mirtimi.

P. Gražulis listeriją vadino blefu

Petras Gražulis

Su bendrove „Judex“ siejamas Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis rugpjūčio pabaigoje po politinės tarybos posėdžio listeriją „Judex“ gaminiuose vadino blefu.

„Žiūrėkit, apie listeriją arba isteriją, jau dabar galim taip kalbėti, jau niekas nekalba. Kodėl jūs dabar nekalbate apie isteriją, listeriją? Koks blefas sukurtas ant visos Lietuvos ir beveik ant pasaulio? Tai dabar jau neranda „Judex“ kompanijoje nieko, tai dabar krato kitas įmones?“ – tąkart piktinosi P. Gražulis.

Listerijos yra gamtoje dažnai sutinkamos bakterijos, kurios gali būti ir nežalingos, ir mirtinai pavojingos žmogaus sveikatai.

Vieną listerijos užkratą koldūnų „Russkije“ partijoje kiek anksčiau – liepą buvo nustačiusi Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Į šią laboratoriją prašydama patikrinti „Judex“ gaminius buvo kreipusis ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu atliekanti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Ji tiria įtarimus, kad kai kurie laboratorinių maisto produktų tyrimų rezultatai VMVT galėjo būti klastojami ar bandomi nuslėpti.

Tuo metu VMVT iki šiol nesiima patikrinti šios vienintelės „Judex“ produkcijos partijos, skirtos Rusijos rinkai. Skirtingai nei ES, Rusija, kaip ir JAV, taiko vadinamąjį nulinės tolerancijos principą produktams, kuriuose yra listerijos.

Maisto ir veterinarijos tarnyba teigia nematanti būtinybės šiuo metu tirti „Judex“ sandėlyje Kaune saugomos 7 tonų šaldytų koldūnų „Russkije“ partijos, nes ši produkcija nebuvo išplatinta rinkoje ir saugoma įmonės sandėlyje atskirai.

„Kol kas ta produkcija, tas kiekis, kuris buvo pagamintas, yra sustabdyta mūsų tarnybos tol, kol nebus atlikti tyrimai, pakartoti tyrimai, tol ta produkcija iš sandėlio neiškeliaus“, – BNS sakė laikinasis Maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos skyriaus vadovas Mantas Staškevičius.

Bendrovė „Judex“ koldūnus „Russkije“ tirsis Rusijoje

Anot VMVT atstovo, „Judex“ yra informavę tarnybą, kad ketina patys ištirti šią partiją privačioje akredituotoje laboratorijoje Lietuvoje bei laboratorijoje užsienyje.

M. Staškevičius BNS aiškino, kad „Judex“ nėra informavę tarnybos, į kokios šalies rinką ketina tiekti „Russkije“ koldūnus ir kurios užsienio šalies laboratorijoje ketina juos tirti.

„Mes nežinome, mums nepateikė informacijos, kur ruošiasi patiekti tą produktą“, – kalbėjo jis.

Tuo metu „Judex“ atstovai BNS nurodė ketinantys šią sandėlyje saugomą koldūnų „Russkije“ pariją tirti Rusijos laboratorijoje. Jei pastaroji patvirtintų listerijos užkratą koldūnuose, jie būtų sunaikinti.

„Kaip minėjau, ši produkcija (koldūnai „Russkije“ – BNS) yra skirta Rusijos rinkai, todėl ketinant ją realizuoti, bus atliktas papildomas tyrimas Rusijos Federacijos akredituotoje laboratorijoje. Pasitvirtinus produkcijoje esant listerijos bakterijoms, ši partija bus utilizuota“, – BNS teigė „Judex“ advokatas Linas Šarkys.

P. Gražulis Rusijos tarnybų tyrimus yra vadinęs politiniais

Su bendrove „Judex“ siejamas Seimo narys P. Gražulis anksčiau BNS yra sakęs, kad prieš kelerius metus kilus įtampai tarp Vakarų ir Rusijos, įvedus abipuses sankcijas, „šaldyti maisto pusgaminiai per klaidą ar šiaip per neapsižiūrėjimą“ nebuvo oficialiai uždrausti įvežti į Rusiją.

„Bet prasidėjo kiti dalykai: nuolat, kaip sakoma, prasidėjo, kad rado tai listeriją, tai vėl ką ta Rusijos laboratorija, na, vis kitokių problemų atsirasdavo. Be abejonės, buvo nuvažiuota pas poną Milių, kaip patyrusį žmogų, ką tokiu atveju reikėtų daryti“, – kalbėjo P. Gražulis.

Iš J. Miliaus P. Gražulis teigė tuomet išgirdęs paaiškinimų, kad Rusijos tarnybų patikrinimai – politiškai motyvuoti, tad jų pakeisti esą neįmanoma. Tad eksportas į Rusiją, anot P. Gražulio, maždaug prieš metus nutrūko.

J. Miliaus veiklos ataskaitoje nurodoma, kad 2015 metais tarnyba gavo du pranešimus iš Rusijos dėl „Judex“ koldūnuose nustatytos listerijos.

Jonas Milius

„Atlikti neplaniniai patikrinimai, tyrimo metu atliktas produktų ir žaliavų atsekamumas, VMVT nurodė įmonei parengti listerijų prevencijai skirtą dezinfekcijos procedūrą, apmokyti darbuotojus, sugriežtinti higienos kontrolę“, – rašoma ataskaitoje.

Joje taip pat pažymima, kad VMVT, gavusi informaciją iš Rusijos, atrinko „Judex“ produkcijos mėginius ištirti. Tačiau ataskaitoje J.Milius nenurodo šių tyrimų rezultatų, ar VMVT savais tyrimais patvirtino, ar paneigė Rusijos tarnybų įtarimus dėl listerijos.

VMVT atstovas M. Staškevičius BNS aiškino, kad tarnyba negalėjo patikrinti konkrečiai tų partijų, kurios dėl listerijos buvo užkliuvusios Rusijos tarnyboms, nes visa produkcija buvo išvežta į Rusiją, įmonės sandėliuose jos nebuvo. Tad tarnyba ėmė mėginius tyrimui kitų partijų ir jose listerijos nenustatė.

Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas J. Milius BNS trečiadienį teigė apie koldūnų „Russkije“partijos tyrimą nežinantis ir teigė, kad, jo žiniomis, „Judex“ jau metus neeksportuoja produkcijos į Rusiją.

Tai, kad koldūnų „Russkije“ partiją buvo numatyta eksportuoti į Rusiją nurodoma J.Miliaus ataskaitoje, kuriai ketvirtadienį nepritarė Vyriausybė. Čia teigiama, jog pati tarnyba, gavusi STT informacijos, rugpjūtį nusprendė sustabdyti koldūnų „Russkije“ partijos tiekimą rinkai, „nes jie buvo pagaminti ir paruošti eksportui į Rusijos Federaciją, tačiau juose nustatyta šioje šalyje neleistina bakterija listeria monocytogenes“.

VMVT atstovai teigia, kad „Judex“ yra apskundusi VMVT sprendimus stabdyti bendrovės veiklą, atšaukti kai kuriuos produktus iš rinkos, kai kuriuos kitus sprendimus teismui.

Šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės veikla rugpjūčio pabaigoje buvo atnaujinta. Kaip pranešė VMVT, atlikus pakartotinius aplinkos ir gamybos įrenginių plovinių tyrimus, mikrobinė tarša nenustatyta.

Teisėsauga tiria bandymą nuslėpti listeriją

Liepos mėnesį kratas Maisto ir veterinarijos tarnyboje bei su „Judex“ siejamo Seimo nario „tvarkiečio“ P.Gražulio namuose bei darbo vietoje atlikusi STT tiria įtarimus, ar „Judex“ galėjo papirkti įvairius valstybės tarnautojus, siekdama išvengti nuobaudų už darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus.

VMVT vadovui J.Miliui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Seimo narys šioje byloje apklaustas specialiuoju liudytoju.

Įmonėje „Judex“ dirba P.Gražulio artimųjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)