Paraiškos dalyvauti konkurse bus priimamos iki 2005 rugsėjo 30 dienos. Projekto užsakovas - bendrovė VAATC (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras), teigiama pranešime spaudai.

Pasak VAATC direktoriaus Jurijaus Valiūno, jei viskas vyks kaip planuota, sąvartyno statybos darbai turėtų prasidėti lapkritį. Tai priklausys ir nuo oro sąlygų. Darbų techninę priežiūrą vykdys konkurso būdu atrinkta Vokietijos bendrovė "SRP Schneider und Partner". Bendra viso Kazokiškių sąvartyno projekto vertė turėtų siekti apie 27 mln. litų.

Pirmiausia bus pastatyta 8,8 hektaro ploto pirmoji sąvartyno sekcija, kurios užteks 5,5 metų, į ją tilps apie 2 mln. tonų atliekų. Kitos sekcijos, statysimos vėliau, bus mažesnės - pirmoji planuojama pati didžiausia, nes jai skiriamos dotacijos.

Pasak J. Valiūno, 65 proc. projekto vertės finansuoja ES Sanglaudos fondas, 14 proc. lėšų gaunama iš valstybės subsidijų, dar 36 proc. VAATC rengiasi su savivaldybių garantijomis pasiskolinti. Bendrovė artimiausiu metu žada skelbti konkursą paskolos teikėjams, VAATC jau turi savivaldybių garantijų 10 mln. litų.

2006 metų pabaigoje-2007 metų pradžioje pradėjus eksploatuoti regioninį Kazokiškių sąvartyną, Vilniaus apskrityje bus uždaryti visi šiuo metu veikiantys, Europos Sąjungos reikalavimų neatitinkantys sąvartynai - tarp jų ir iki šiol didžiausias Kariotiškėse.

Į atidarytą sąvartyną visų pirma bus perkeliamos atliekos iš dabar Kazokiškėse jau esančio ir aplinką teršiančio sąvartyno, neturinčio dengto dugno, kuris stabdytų atliekų skysčių tekėjimą į Nerį.

Dėl planuojamo Kazokiškių sąvartyno kilo smarkios diskusijos, ar tikslinga statyti sąvartyną netoli į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą įtraukto Kernavės kultūrinio rezervato.

Kazokiškių bendruomenė kreipėsi į Seimą, Lietuvos teismus, vėliau - į Europos Sąjungos (ES) juridines institucijas.

Pasak J. Valiūno, Lietuvos teismai nerado jokių priežasčių stabdyti sąvartyno rengimą, todėl darbai vykdomi toliau. Su Kazokiškių gyventojais (jų iš viso yra apie 320) bus siekiama susitarti, siūlant jiems kompensacijas - jos numatytos rengiamame sąvartyno verslo plane.

Naujas sąvartynas atliekas priiminės diferencijuotomis kainomis - rūšiuotas atliekas bus galima įvežti pigiau. Kol kas A. Valiūnas negalėjo tiksliai pasakyti, kiek skirsis kaina. Rūšiavimu turėtų rūpintis atliekas surenkančios ir į sąvartyną gabenančios įmonės, taip pat toliau bus skatinamas gyventojų sąmoningumas.

Be to, Aplinkos ministerija strateginiame atliekų tvarkymo plane, kuris turėtų įsigalioti nuo 2010 metų, planuoja įvesti dar vieną - sąvartyno - gamtosauginį mokestį. Šiuo metu galioja pakuotės mokestis ir vadinamasis "sąvartyno vartų" mokestis už įvežimą į sąvartyną.

Vilniaus apskrityje yra 125 sąvartynai, 15 iš jų dideli, 110 - smulkūs. Apskrityje pernai buvo išmesta 865 tūkst. tonų visų rūšių šiukšlių ir atliekų, iš jų komunalinės atliekos sudarė apie 350 tūkst. tonų.

VAATC priklauso aštuonioms Vilniaus apskrities savivaldybėms. Jų valdomas bendrovės akcijų skaičius priklauso nuo savivaldybės gyventojų skaičiaus: Vilniaus miesto savivaldybei priklauso 65 proc., Vilniaus rajono - 10 proc., kitoms savivaldybėms - po 5 proc. ir mažiau bendrovės akcijų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją