Rugsėjo pradžioje po vestuvių į medaus mėnesio kelionę išsiruošusi pora buvo kupina lūkesčių patirti pačių nuostabiausių akimirkų Turkijos kurorte. Deja, nuvykusi į Kemerą, Turkiją, pora patyrė visai kitokių įspūdžių.

„Atskridome į Turkiją ir mus lydinti palydovė nugabeno į „Diamond Club“ viešbutį. Gavome kambarį, į kurį užėję pasišlykštėjome atsiklijavusiais tapetais ir nešvara. Kambaryje neveikė pultas, seifas, nebuvo rankšluosčių, muilo ir durų rankenėlė į balkoną liko rankoje“, – savo pirmaisiais įspūdžiais dalijosi su portalu DELFI susisiekęs vyras.

Pasak jo, išvydus tokį kambarį iškart buvo iškviesta vadybininkė ir meistrai.

„Jie labai stengėsi, bet po visų nesėkmingų pastangų kažką sutaisyti jie nuleido rankas ir pasakė, kad gausime kitą kambarį, – prisiminė V. Filko. – Pakeitėme keturis kambarius – visi avarinės būklės, net neveikė spynos“.

Kritikos viešbučiui iš lietuvių kliuvo ir dėl tvarkos: „Kitą dieną išėjome pasigrožėti teritorija ir grįžę į kambarį radome jį nesutvarkytą. Mums pamiršo pranešti, kad mes turime vienintelį raktą nuo kambario. Po pasivaikščiojimo sužinojome, kad ne tik kambariai avarinėje būklėje, bet ir visas viešbutis“.

V. Filko teigė, kad viešbučio registratūros darbuotojai vis žadėjo sutvarkyti kambario bėdas, tačiau pažadai nebuvo išpildyti.

„Susitikę su gide papasakojome jai visas mus užplūdusias negandas, o ji pasakė, kad viską žino, agentūros yra įspėtos. Vis dėlto kiekvieną dieną į šį viešbutį matėme vis vien atvykstančius lietuvius. Išklausiusi visas pretenzijas lietuvė gidė ramiu veidu mums pasiūlė keliauti į kitą viešbutį savo sąskaita ir patikslino, kad tai kainuos kaip antra kelionė“, – kalbėjo už dviejų asmenų poilsį Turkijoje savaitei 870 eurų sumokėjęs vyras. Kelionę pašnekovas pirko iš kelionių agentūros „Top Travel“. Kelionės organizatorius – „Tez Tour“.

Kelionės organizatorius pripažįsta, kad vasarą buvo pavienių nusiskundimų dėl minėto viešbučio, tačiau jie buvo dėl paslaugų kokybės, bet ne dėl bendros viešbučio būklės.

Kelionės paketas žadėjo poilsį penkių žvaigždučių viešbutyje ir buvo „ultra all inclusive“ (liet. viskas įskaičiuota +), tačiau V. Filko buvo pasibaisėjęs ne tik viešbučio kambario kokybe.

„Maistas šlykštus: kažkokie šaldyti pusfabrikačiai – visą savaitę viduriavome. Jei virtuvėje atsirasdavo nors vienas valgomas mėsos patiekalas, eilė susidarydavo tokia, kad kol prieidavome, viskas pasibaigdavo. Kava pasibaigdavo virtuvėje praėjus 7 minutėms nuo jos atidarymo. Visą savaitę negėrėme kavos, – toliau savo įspūdžius pasakojo lietuvis. – Indai purvini, suskilę.

Parodžius lėkštes virtuvės virėjui ir paprašius, kad išplautų, mums atsakė, kad patys galime išsiplauti ir nusijuokė“.

Pirmą kartą lėktuvu į kelionę užsienyje skridęs vyras taip pat piktinosi alkoholinių gėrimų pasiūla viešbutyje: „Bare alus baigdavosi nuo baro atidarymo 10 minučių ir jo nebūdavo gerą pusdienį. Gėrimai, kurie buvo įskaičiuoti, – neaiškios kilmės alus ir pigi degtinė.

Vieną dieną visame viešbutyje baigėsi visas alkoholis. Kitą dieną baigėsi ledukai. Paprašius normalių gėrimų iš baro, mums buvo pasakyta, kad jie mokami, o mums priklauso tik alus, degtinė, džinas ir likeris. Barmenas pildavo alų į purvinus puodelius su pridžiuvusiais kokteilių likučiais. Dėl nešvarių puodelių pasigavau lūpų pūslelinę“, – pasakojo lietuvis.

Nepatiko jaunai šeimai ir viešbučio aplinka. Kaip tikino V. Filko, baldai viešbučio teritorijoje buvo arba purvini, arba sulaužyti. Paplūdimio tualete smirdėjo baisiau nei mūsų stoties tualete“, – toliau savo nepasitenkinimą liejo vyras.

Vėl grįžęs prie viešbučio kambario tvarkos vilnietis tikino, kad per savaitę kambarys buvo tvarkytas tik keturis kartus.

„Paskutinį kartą teko maldauti registratūros darbuotojo, kad bent patalynę pakeistų. Visi viešbučio rankšluosčiai – su raudonomis dėmėmis, užuolaidos su raudonomis dėmėmis. Atrodė, kad kažkam pritrūko tualetinio popieriaus ir jie panaudojo užuolaidas. Kambaryje turėjome vieną užuolaidą per visą langą vietoje dviejų“, – kritika toliau svaidėsi vyras.

Vertina viešbučio kokybę

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė teigė, kad bendrovė gavo turisto raštišką kreipimąsi elektroniniu paštu jam grįžus iš kelionės.

„Su turistu buvo susisiekta, šiuo metu situacija yra analizuojama, sprendimas nėra priimtas“, – komentavo kelionių organizatoriaus atstovė.

I. Aukštuolytė taip pat patikino, kad turistui, susisiekus su keliones organizuojančia bendrove, iškart buvo susisiekta ir su „Tez Tour“ atstovais Turkijoje ir perduota visa gauta informacija.

„Šiuo metu situacija bei viešbučio paslaugų kokybė yra vertinama“, – pridėjo ji.

Kelionių organizatoriaus atstovė teigė, kad kiekvienas viešbutis, teikiantis „viskas įskaičiuota“ paslaugas, pats savarankiškai sprendžia, kokios paslaugos į tai įeina.

„Tikslus viešbučio teikiamų „viskas įskaičiuota“ paslaugų aprašas yra pateikiamas visiems atvykusiems turistams, kitu atveju galima kreiptis į viešbučio administraciją. Pagal skirtingas sistemas („viskas įskaičiuota“, „viskas įskaičiuota +“, „viskas įskaičiuota Luxe“) visi gėrimai pateikiami tik kiekiais, skirtais vienkartiniam vartojimui (stiklinėse). Jei norima su savimi pasiimti butelį vyno ar pan. reikia sumokėti papildomai. Įprastai pusryčiai, pietūs ir vakarienė yra pateikiami bufete arba vadinamojo švediško stalo principu, o kartais gali būti patiekiama ir „a la carte“ arba porcijomis“, – į turisto nusiskundimus dėl alkoholio ir maisto atsakė I. Aukštuolytė.

Komentuodama situaciją apie turisto minimą viešbutį, „Tez Tour“ atstovė teigė, kad viešbučio kokybė šiuo metu yra vertinama: įvertinus situaciją, bus priimtas atitinkamas sprendimas dėl tolimesnio bendradarbiavimo. Kol kas šio viešbučio pardavimai sustabdyti.

„Šio vasaros sezono metu esame gavę pavienių turistų nusiskundimų dėl atskirų šio viešbučio teikiamų paslaugų, bet ne dėl bendros viešbučio būklės“, – patikino pašnekovė.

Primena vartotojų teises

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba primena, kad dėl atostogų kokybės atsakingas yra ne kelionę pardavusi kelionių agentūra, o kelionės organizatorius, šiuo atveju „TezTour“.

„Vadovaujantis teisės aktų nuostatomis būtent kelionės organizatorius yra atsakingas turistui už turizmo paslaugų teikimo sutartyje numatytų įsipareigojimų tinkamą vykdymą, nepaisant to, ar tuos įsipareigojimus turi įvykdyti kelionės organizatorius ar kiti paslaugų teikėjai, kurių pagalba kelionės organizatorius naudojasi“, – rašoma tarnybos komentare.

Primenama, kad jei kelionės metu vartotojas turi nusiskundimų, jis turi nedelsdamas žodžiu pareikšti pretenzijas kelionių organizatoriaus atstovams, o jiems nesiėmus jų spręsti – pateikti pretenzijas raštu.

„Pretenzijos kopiją su atstovo parašu būtina pasilikti ir sau. Minėta pretenzijų pateikimo tvarka yra įtvirtinta turizmo paslaugų teikimo sutartyje“, – informuota Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Pagal galiojančius teisės aktus numatoma, kad jei sutartis nėra vykdoma atsižvelgiant į turisto protingus lūkesčius, kelionės organizatorius privalo atlyginti turistui nuostolius.

„Rekomenduojame kelionės metu susirinkti mokėjimo kvitus ir sąskaitas už papildomas išlaidas, jei tokios atsirado dėl iškilusių problemų, pavyzdžiui, nebuvo pietų, nors pagal turizmo paslaugų teikimo sutartį maitinimo tipas buvo „viskas įskaičiuota“, teko mokėti už seifo paslaugas, nors viešbučio aprašyme nurodyta, kad jis suteikiamas nemokamai ir panašiai. Taip pat siūlytina viską nufotografuoti, o dar geriau – nufilmuoti, nes dažnai nuotraukos būna fragmentiškos ir pagal jas nėra galimybės identifikuoti skundžiamą problemą. Pavyzdžiui, nufotografuotos šiukšlės, tačiau pagal pateiktą nuotrauką nėra aišku, kur tos šiukšlės yra. Surinkus visus įrodymus bus lengviau išspręsti ginčą dėl nuostolių palyginimo“, – patarė vartotojų teisėms atstovaujanti tarnyba.

Grįžus iš kelionės rekomenduojama pretenziją pateikti kelionių organizatoriui per 15 darbo dienų.

Prie pretenzijos reikėtų pridėti įrodymus apie patirtas papildomas išlaidas, jei jų buvo, taip pat – nuotraukas, vaizdo įrašus.

„Kelionės organizatorius privalo vartotojui raštu atsakyti į pareikštas pretenzijas per 15 darbo dienų nuo pretenzijos gavimo dienos“, – priminė tarnyba.

Jei ginčo su kelionių organizatoriumi nepavyksta išspręsti taikiai, vartotojas turi teisę kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl ginčo nagrinėjimo ne teismine tvarka.

Pasidalinkite savo patirtimi – kur geriausia atostogauti, kiek atostogos jums kainavo, kas sužavėjo, o kas nepatiko? O gal norite pasidalyti, kur verčiau nevykti? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Atostogos“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)