„Mūsų duomenimis Lietuvoje darbuojasi per 700 kompanijų, kurių viena iš veiklų - apgyvendinimas. Maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugas siūlo beveik 3,3 tūkst. verslų, - teigia UAB Creditreform Lietuva" direktorius Saulius Žilinskas.

Visose jose vasaros pradžioje darbavosi netoli 70 tūkst. darbuotojų.“

Didžiausios šiuose verslo sektoriuose veikiančios ir daugiausiai mokesčių 2016 m. pirmą pusmetį sumokėjusios įmonės, kaip rodo Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys, registruotos sostinėje.

Čia buveines turi tokios bendrovės kaip Premier restaurants", valdanti McDonalds" restoranus, taip pat maitinimo įstaigų tinklus vystančios Delano" ir Čili Pica". Iš penketo didžiausių vienintelėAmber Food" su Charlie Pizza", Katpėdėlė", La Crepe" prekiniais ženklais reziduoja Kaune. Tiesa, į dešimtuką dar patenka Žibosa" iš Kretingos rajono, valdanti HBH prekinį ženklą.

Vilniuje registruotos ir stambiausios viešbučius Radisson Blu", Centrum", Kempinski" valdančios įmonės. Tarp jų įsimaišo klaipėdiečiai, administruojantys viešbučius Amberton ir Druskininkų bendrovė Raminora" su sveikatingumo centrais „SPA Vilnius“.

Beje, ne vienos šių kompanijų filialai išsimėtę po visą Lietuvą.

Tačiau jei skaičiuosime, kokią dalį svetingumo verslu užsiimančios įmonės sudaro tarp kitų viename ar kitame rajone veikiančių verslo subjektų, pamatysime, kad maitinimo ir apgyvendinimo veikla populiariausia ne sostinėje ir net ne didmiesčiuose, o Lietuvos kurortuose.

Beje, įmones skaičiavome pagal jų registruotos buveinės vietą ir tik tas, kuriose tyrimo metu buvo įdarbinta bent po vieną darbuotoją.

Štai Birštone vos ne kas dešimta čia registruota ir veikianti įmonė teikia apgyvendinimo paslaugas. Palangoje ir Neringoje tokių septynios iš šimto.

Druskininkuose - keturios. Didmiesčiuose šios įmonės tiesiog paskęsta tarp daugybės kitas veiklas vykdančių verslų. Iš penkių didžiųjų Lietuvos miestų didžiausia nakvynę suteikiančių įmonių koncentracija gali pasigirti nebent Vilnius (mažiau nei viena įmonė šimtui čia veikiančių verslų).

Maitinimo paslaugų sektoriaus atstovių kurortuose taip pat tiesiog knibžda. Neringoje iš kiekvieno šimto čia veikiančių įmonių net septyniolika užsiima visuomeniniu maitinimu.

Po Neringos seka Palanga (13), o ją jau beveik prisivijo Birštonas (12,9). Įdomu, kad Druskininkai atsidūrė tik aštuntoje vietoje (5) į priekį praleidę Zarasų rajoną, kur veik septynios iš šimto rajono įmonių maitina svečius ir vietinius gyventojus, o taip pat Biržų (5,6), Prienų bei Trakų (abi po 5,2) savivaldybes.

Atkreiptinas dėmesys, kad Zarasų ir Trakų rajonai yra paskelbti kurortinėmis teritorijomis.

Iš didmiesčių didžiausią maitinimo įstaigų koncentraciją stebime Kaune (beveik penkios maitinimo įmonės šimtui visų laikinojoje sostinėje registruotų verslų).

„Skaičiuojant pagal darbuotojus, dirbančius maitinimo sektoriaus kompanijose, didžiausią personalo koncentraciją mūsų ekspertai užfiksavo Birštone, - sako Creditrefrom Lietuva vadovas, - Čia maitinimo įstaigose dirba daugiau nei ketvirtadalis visų kurorte įdarbintų dirbančiųjų. Neringoje su maitinimu susiję dvidešimt du darbuotojai iš šimto, Palangoje – devyniolika, Druskininkuose - 10. Tiesa, juos aplenkė Kretingos rajonas (11). Iš viso keturiuose Lietuvos kurortuose maitinimo sektoriuje vasarą darbavosi veik trys tūkstančiai žmonių.

Didžiausia darbuotojų, dirbančių apgyvendinimo sektoriuje, koncentracija buvo Druskininkuose – vos ne kas ketvirtas dirbantysis buvo pasamdytas nakvynę suteikiančių įmonių.

Antroje vietoje atsidūrė Birštonas (kas penktas), o trečioje liko Palanga (beveik kas septintas).

Po jos eina vėlgi su Palangos savivaldybe besiribojantis Kretingos rajonas (9,4 iš šimto), o penketuką baigia Neringa (8).

Visuose kurortuose apgyvendinimo sferoje vasarą buvo įdarbinta beveik pusketvirto tūkstančio dirbančiųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)