„Nors jau kurį laiką fiksuojama ir išlieka Lietuvos pridėtinės vertės mokesčio nepriemokos atotrūkio nuo Europos Sąjungos vidurkio mažėjimo tendencija, tačiau ją padės sparčiau mažinti ir šių metų pabaigoje prasidėsianti čekių loterija“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje parašė ministrė.

Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Teresė Staniulytė DELFI patvirtino, kad fiskalinių kasos čekių loterija turi startuoti metų pabaigoje.

„Ją rengs ir šiuo metu parengiamuosius darbus vykdo Valstybinė mokesčių inspekcija“, – teigė ji.

Tačiau Valstybinės mokesčių inspekcijos komunikacijos vadovas Darius Buta penktadienį negalėjo patvirtinti, kad čekių loterija prasidės dar šiemet.

Kuria programėlę

Apie čekių loterija R. Budbergytė buvo užsiminusi ir po vasaros pabaigoje vykusio susitikimo su „Investuotojų forumo“ mokesčių grupės atstovais.

„Susitikime buvo aptarti tiek strateginiai pokyčiai mokesčių srityje, tiek galimi greiti sprendimai, kurie galėtų atsirasti dar dirbant šiai Vyriausybei. Vienas iš tokių sprendimų – vadinamoji kasos aparatų čekių loterija, kuri būtų taikoma labiausiai „šešėlio“ apimtiems sektoriams“, – rašoma tuomet išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Rasa Budbergytė

Pasak ministrės, šiuo metu VMI kuria mobiliąją programėlę, kuri turėtų leisti fiziniams prekių ir paslaugų gavėjams patogiai registruoti savo fiskalinius čekius. Iš pastarųjų atsitiktinės atrankos būdu būtų renkami laimėtojai, kuriems atitektų vertingi prizai.

„Lietuvoje šešėlinė ekonomika vis dar sudaro reikšmingą dalį, ypač prekybos ir paslaugų sektoriuose kur pirkėjai yra fiziniai asmenys, todėl „Investuotojų forumas“ pritars ir rems iniciatyvas, kurios skaidrintų mokestinę aplinką, ypač svarbią investuotojams“, – rugpjūtį teigė asociacijos „Investuotojų forumas“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Žadėjo anksčiau

DELFI jau rašė, kad čekių loteriją Lietuvoje dar 2014 metais žadėjo premjeras Algirdas Butkevičius.

Jo teigimu, dėl iniciatyvos atsirastų daugiau sąmoningesnių piliečių, verslas taptų skaidresnis, į biudžetą būtų surinkta daugiau pajamų. Tai būtų pasiekta per gyventojams suteikiamą galimybę laimėti automobilį ar kitą vertingą daiktą.

Tokios loterijos organizuojamos Slovakijoje, Maltoje, Gruzijoje, Portugalijoje. Pernai prizai už čekius pradėti dalinti Lenkijoje.

Europa Komisija praėjusią savaitę paskelbė, kad dėl nesumokėto pridėtinės vertės mokesčio (PVM) Europos Sąjungoje (ES) 2014 metais buvo prarasta net 159.5 mlrd. eurų.

Lietuvoje PVM nepriemoka sudarė 36,8 proc. ir buvo 21,6 proc. punktu didesnė už ES vidurkį – 15,2 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)