BNS pristato tris galimus scenarijus, kas gali įvykti su Darbo kodeksu.

Pirmas scenarijus: Seimas atmeta prezidentės veto

Šeštadienį priėmęs svarstyti įstatymą iš naujo, Seimas kitą savaitę gali prezidentės pataisas atmesti ir palikti galioti birželį priimtą įstatymą. Už tokį sprendimą turi balsuoti mažiausiai 71 parlamentaras.

Tokį variantą remia užsienio Lietuvos verslo konfederacija ir Investuotojų forumas. Jį palaiko premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis ir Seimo liberalų vadovas Eugenijus Gentvilas.

Atmetę veto, Seimo nariai gali netrukus svarstyti pataisas, kurios labiau atsižvelgtų į profesinių sąjungų interesus.

Antras scenarijus: Seimas priima prezidentės pataisas

Šeštadienį priėmęs svarstyti įstatymą iš naujo, Seimas kitą savaitę gali pritarti prezidentės pataisoms. Tokiam sprendimui reikia paprastos balsų daugumos, bet balsuojant turi dalyvauti mažiausiai 71 parlamentaras.

Priimti prezidentės pataisas ragina profesinės sąjungos. Už prezidentės pataisų priėmimą pasisako konservatoriai ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė socialdemokratė Kristina Miškinienė.

Priėmę prezidentės siūlymus, Seimo nariai gali netrukus svarstyti pataisas, kurios labiau atsižvelgtų į verslo interesus.

Trečias scenarijus: Seimas palieka senąjį kodeksą

Seimas šeštadienį gali nuspręsti įstatymą laikyti nepriimtu – tam reikia paprastos balsų daugumos.

Tokiu atveju liktų galioti senasis Darbo kodeksas, o darbo santykių reforma būtų paliekama naujajam Seimui.

Toks variantas svarstomas kaip išeitis tarp tų, kurie laikosi pozicijos, jog atmesti veto nepakaks balsų, bet kodeksas su prezidentės pataisomis būtų blogesnis nei dabar galiojantis.

Tokį variantą realiausiu vadina „darbiečių“ vadovas Seime Kęstutis Daukšys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)