Prognozuojama, kad iki 2050 m. dėl šylančio oro, kenkėjų ir grybelių kavos pupelėms tinkamos augti plotų gali perpus sumažėti, informuoja independent.co.uk.

Na, o iki 2080 m. kavos apskritai gali nebelikti.

Išnykus kavai apie 120 mln. žmonių Žemėje liks be darbo ir pragyvenimo šaltinio, dauguma jų – iš vargingiausių valstybių.

Iš 70-ies kavą tiekiančių pasaulio valstybių kelioms kavos pramonė yra ekonomikos pagrindas. Pvz., Burundyje 59 proc. pajamų gaunama iš kavos eksporto, Etiopijoje – 33 proc. pajamų gaunama iš kavos eksporto, o Nikaragvoje – 17 proc.

Dauguma kavos pupelių augintojų yra smulkūs ūkininkai, daugeliui tai vienintelis pragyvenimo šaltinis.

Kavos mėgėjai irgi nukentės – kava darysis vis brangesnė.

Kaip rašoma Klimato instituto ataskaitoje, „vis stipriau besikeičiant orams daugumoje kavos pupeles auginančių regionų, kavos mažės, karštėjantis oras turės įtakos kavos skoniui ir aromatui“.

Besikeičiantis klimatas turės įtakos net tirpiai kavai.

Prognozuojama, kad dėl klimato pokyčių per kelis ateinančius dešimtmečius kavos gamyba iš pusiaujo zonos persikels aukščiau į kalnus, dėl to bus kertami miškai.

Kavos pupelių derlius mažės, nes pašiltėjus oro sąlygoms išplis grybelių, kurie irgi kenks pasėliams. Po ilgų karščių ir lietaus 2012 m. Centrinėje Amerikoje išplito grybelis hemileia vastatrix ir sunaikino didelę dalį kavos pupelių derliaus, todėl 350 000 darbininkų regione liko be darbo.

Minėtas grybelis ėmė plisti ir Kolumbijos kalnuose, kur anksčiau būdavo per šalta jam daugintis.
Kavai vis didesnę grėsmę kelia ir plinta mažučiai kavos pupelėmis mintantys vabalai hypothenemus hampei, kurių anksčiau būdavo tik Konge.

Pvz., Tanzanijoje (kur kava – 2,4 mln. žmonių pragyvenimo šaltinis) minėti vabalai sunaikino daugybę vos užsimezgusių kavos pupelių.

Šie vabalai anksčiau veisdavosi 1 500 m virš jūros lygio aukštyje, dabar jų randama vis aukščiau. Kilimandžaro masyve šių vabalų randama 300 metrų aukščiau nei praėjusį amžių. Manoma, kad šylant klimatui vabalų veisis vis daugiau.

Klimato instituto ataskaita – ne pirmas įspėjimas, jog gali išnykti kava. 80 mokslininkų iš botanikos sodo Britanijoje „Kew Gardens“ neseniai išplatino ataskaitą, kurioje rašoma, kad dėl klimato pokyčių ir intensyvios gyvulininkystės baigiantis šiam amžiui galime likti be kavos.

Kavos gamintojos „Lavazza“ atstovas spaudai Mario Cerutti suvokia grėsmę kavos pramonei: „Mums virš galvos kabo debesis. Tai labai rimta. Klimato pokyčiai gali per trumpą laikotarpį turėti neigiamų padarinių. Kalbame jau ne apie ateitį, tai – dabartis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)