L. Frescobaldi (53 m.) sako, kad vadovauti šeimos verslui yra atsakomybė, rašo bloomberg.com. Tai būdas išsaugoti dinastiją, kuri prasidėjo nuo prekiautojų vilna maždaug prieš 1 000 metų, o beveik po 200 metų praturtėjo remdama Anglijos monarchą.

„Reikia pajusti, kad tai, ką paveldėjai, iš tiesų tau nepriklauso, – sako L. Frescobaldi, sėdėdamas ant vyno dėžės. – Tereikia tinkamai tai valdyti ir perduoti kitiems.“

Frescobaldi kartos 700 metų perduodavo turtus, kaip ir Jakobo Fuggerio palikuonys Vokietijoje valdė socialinio būsto kompleksą, beveik prieš 500 metų pastatytą Europos bankininko.

Europoje šeimos, giminės turtai perduodami dažniau nei JAV ar Azijoje. Tai – mažo socialinio mobilumo žemyne ženklas, čia išsilavinimas, pajamos ir socialiniai ryšiai perduodami iš kartos į kartą.

Dabartinės turtingiausios Florencijos šeimos buvo socialinių ir ekonominių laiptų viršuje jau beveik prieš 600 metų, rodo Italijos banko neseniai atliktas tyrimas.

O Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos tyrimo duomenimis, daugelyje Europos šalių iš kartos į kartą perduodami ne tik turtai ir pajamos, bet ir profesijos.

Daugiau nei trečdalis turtingiausių Italijos gyventojų paveldėjo turtus, lyginant su 29 proc. amerikiečių ir vos 2 proc. kinų, rašoma 2014 m. Petersono tarptautinės ekonomikos instituto tyrime apie pasaulio milijardierius.

Tarp išsivysčiusių šalių daugiausia turtą paveldėjusių milijardierių yra Vokietijoje – 65 proc. Na ir praktiškai pusė paveldėtojų sudaro beveik pusę Vakarų Europos milijardierių.

Europos įplaukų klasės – panašiai nusistovėjusios, kaip ir JAV. Tiesa, daugiau rūpesčių kelia socialinio mobilumo trūkumas, kadangi ekonominė produkcija ir esamų darbų kiekis mažesni. Nuo 2007 m. reali vertė JAV padidėjo 9,9 proc., o Europos Sąjungoje per tą patį laikotarpį (remiantis „Eurostat“ duomenimis) – 2,8 proc. PPP BVP (ne nominalusis bendrasis vidaus produktas) vienam gyventojui ES yra beveik trečdaliu mažesnis nei JAV, nedarbo lygis nebeik dvigubai didesnis nei Amerikoje.

Kadangi Amerikos ekonomika plečiasi, reikia „daugiau inžinierių, chemikų, ekonomistų, analitikų, bankininkų nei Europoje“, teigė Trento universiteto sociologijos atsistatydinęs nusipelnęs profesorius Antonio Schizzerotto. Anot jo, laisvų postų yra daugiau nei sūnų ir dukterų.

Tokiu laiku, kai dalis Europos šalių patiria sunkumų, turtą ir socialinį paveldimumą reikia kruopščiai prižiūrėti – juk nelygybei pasiekus tam tikrą ribą, ateityje tai gali pakirsti šalies galimybes atgaivinti augimą, aiškina A. Schizzerotto.

Frescobaldi giminės paveldimas turtas apibūdinamas vienu žodžiu – vynas.

Dabar jis baigęs vynuogininkystės mokslus Kalifornijos universitete, vadovauja kompanijai „Marchesi Frescobaldi Group“, kuri per metus parduoda apie 11 mln. vyno butelių ir yra viena iš didžiausių vyno gamintojų Italijoje. L. Freskobaldi net savo šunį pavadino Brunello – pagal vyno „Brunello di Montalcino“ pavadinimą.

Prieš pradėdami užsiimti vynininkyste 1308 m., Frescobaldi buvo vilnos prekiautojai ir bankininkai, jie finansavo karaliaus Edvardo I karus Velse ir Prancūzijoje. Giminei, kuri pastatė ir pirmą tiltą Florencijoje – Santa Trinita, priklausė ir Girolamo Frescobaldi – vienas iš garsiausių klavišinių instrumentų muzikos kūrėjų vėlyvojo renesanso ir ankstyvojo baroko epochoje, taip pat – poetas Dino Frescobaldi. Pastarasis išsaugojo pirmas septynias Dante Alighieri „Dieviškosios komedijos“ giesmes, kai poetas buvo išremtas, ir taip suteikė poetui galimybę užbaigti savo poemą.

Garsi ir sena Frescobaldi kilmė – ne naujiena Toskanos sostinėje Florencijoje. Italijos banko tyrėjai Guglielmo Barone ir Sauro Mocetti palygino Florencijos mokesčių mokėtojų duomenis 1427 m. ir 2011 m. ir įsitikino per daugelį amžių vykusiu sociologinio ir ekonominio statuso tęstinumu.
„Dideli politiniai, demografiniai ir ekonominiai neramumai, daugelį amžių buvę mieste, nenukirto socialinio ir ekonominio paveldėjimo Gordijaus mazgo“, – rašė tyrimo autoriai.
Vokietijoje paveldėto turto koncentracija dar didesnė, rodo tyrimas.

„Vargu ar kokioje kitoje šalyje kilmė turi tiek įtakos pajamoms, kiek Vokietijoje, – rašė Vokietijos ekonominių tyrimų instituto Berlyne vadovas Marcelis Fratzscheris sav knygoje. – Turtingiausi piliečiai gauna didžiausias pajamas.“

Vokietijoje yra daug turinčiųjų šeimos turtą dalinai dėl mokesčių sistemos, kuri iki šių metų leido turintiems šeimos verslą, o taip pat vidutinio dydžio kompanijoms (kurios yra Vokietijos ekonomikos stuburas) perduoti turtą praktiškai nemokant paveldimo turto mokesčių.

Grafas Alexander Fuggeris-Babenhausenas (16 a., manoma, turtingiausio žmogaus Europoje palikuonis) sako, kad valdyti šeimos turtą – atsakomybė. 34 m. grafas dirbo Londone investicinės bankininkystės srityje, tačiau grįžo į Vokietiją valdyti šeimos turto ir labdaringos veiklos.
„Tai ne <...> dinamiškas sektorius, verčiantis stipriai rizikuoti, – sako grafas apie „Fuggerei“ – 1521 m. Jakobo Fugerrio pastatytą plačiai prieinamų būstų kompleksą. – Kad ir kokį sprendimą priimtume dėl „Fuggerei“, stengiamės jį apsvarstyti ir būti atsargūs. Būtų tikra katastrofa, jei dėl klaidos po 19 kartų pastovumui ateitų galas.“

Jakobas Fuggeris užsakė komplekso „Fuggerei“ statybas, norėdamas pasitarnauti savo miestui ir išgelbėti savo sielą. Jaukių dviejų aukštų namų su terasa nuomotojais per metus sumoka 0,88 euro, nes J. Fuggerio potvarkyje nurodyta – nuoma turi būti vienas Reino florinas, o nuomotojai turi tris kartus per dieną pasimelsti už įkūrėjo sielą ir giminę.

Na, o Frescobaldi, kurie nuo renesanso laikų pirko menininkų kūrinius, įsteigė šiuolaikinio meno apdovanojimą, pavadintą „Frescobaldi menininkai“. Šiam projektui kasmet pagaminama 999 buteliai vyno, o dalis pajamų skiriama remti šiuolaikinį meną.

140 „Fuggerei“ butų ištvėrė daug karų, o per Antrą pasaulinį karą buvo stipriai apgriauti. Juos renovavo, tiesa, pagal pirminius planus, išsaugant originalius renesanso dekoro elementus, pvz., su svertimi atsidarančias duris – senovėje su šiuo mechanizmu nuomininkai galėdavo atidaryti duris svečiams, neišeidami iš vienintelio bute šildomo kambario.

Vienos iš išlikusių trijų šeimų atšakų, valdančių butų kompleksą per fondą, vadovas A. Fuggeris-Babenhausenas sako, kad jaučiasi praktiškai kaip turto globėjas ir kad tenkindamas savo poreikius pasidarė labai kuklus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)