„Jeigu būtų priimta tai, kas buvo sutarta komitete (Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete - BNS), tai būtų neblogai, kad būtų priimtas (naujasis Darbo kodeksas - BNS), bet mes visai nieko prieš, kad liktų senasis kodeksas, tik dėl vienintelio gaila - dėl papildomo išeitinių fondo“, - BNS sakė A. Černiauskas.

Atidėjus naujojo kodekso įsigaliojimą, nebūtų kuriamas išeitinių kompensacijų fondas. A.Černiauskas įtaria, kad darbdaviams senasis kodeksas būtų naudingas - jie sutaupytų apie 300 mln. eurų.

„Dabar, kai dalis socialinių įstatymų yra priimta, darbdaviai žaidžia žaidimą - kai jie (įstatymai dėl „Sodros“ pertvarkos - BNS) pradės galioti nuo 2017 metų, darbdaviai sutaupys lėšų, nes jiems socialinio draudimo įmoka „Sodrai“ sumažės (1 procentiniu punktu - BNS), o tas lėšas, kurias turėjo nukreipti į išeitinių ir nedarbo draudimo fondus, jie sutaupys. Paskaičiavus tai yra didelė suma - daugiau nei 300 mln. per metus“, - BNS teigė profsąjungų lyderis.

Pasak A. Černiausko, fondas būtų „nuėmęs įtampą tarp darbdavių ir darbuotojų“.

A. Černiausko nuomone, situaciją išgelbėti būtų galima, į dabartinį kodeksą perkėlus nuostatas dėl išeitinių išmokų iš fondo mokėjimo.

Jis taip pat pabrėžė, kad kodeksą palikus priimti naujam Seimui, jis gali dar labiau pakoreguoti įstatymą: „Sunku pasakyti, kokia bus Seimo dauguma...“.

Birželio pabaigoje Seimas nustatė papildomas išmokas ilgai vienoje darbovietėje dirbusiems atleistiems asmenims - už 5-10 metų darbą tokiems darbuotojams iš specialaus fondo, į kurį įmokas mokėtų darbdaviai, būtų skiriama vienos, už 10-20 metų - dviejų, o ilgiau - trijų vidutinių algų dydžio išmokos.

2017 metais darbdavių įmoka „Sodrai“ mažinama 1 procentiniu punktu (nuo 31 iki 30 proc.) - šio Seimo sprendimo prezidentė nevetavo. „Sodros“ netektis sieks 84 mln. eurų - ji būtų finansuojama iš valstybės biudžeto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)