Penktadienį pasirodysiančioje antrojo ketvirčio vartojimo ataskaitoje, greičiausiai, bus fiksuotas 0,06 proc. augimas. Antrojo ketvirčio duomenys rinkti dar prieš paskelbiant birželio 23 d. vykusio referendumo dėl tolimesnės šalies narystės Europos Sąjungoje (ES) rezultatus.

Tačiau namų ūkių laukia nemenki iššūkiai. Po referendumo svaro vertei smukus daugiau kaip 10 proc., padidėjo importuojamų prekių kainos, o ekonomistai prognozuoja, kad kitąmet infliacija šoktels virš 3 proc.

Dėl to gali sumažėti namų ūkių vartojimas. Verslas „Brexit“ grėsmę jau pajuto – nemažai įmonių praėjusį ketvirtį pradėjo karpyti išlaidas.

Remiantis patikslinta Anglijos banko prognoze, 2017 m. bus fiksuojama 1,9 proc. metinė infliacija, o atlyginimai kils 1 proc. Jeigu išsipildys niūresnės Nacionalinio ekonomikos ir socialinių reikalų tyrimų instituto prognozės, realusis britų darbo atlygis sumažės pirmąkart nuo pat 2014 m.

„Po „Brexit“ labiausiai smuks vartojimas ir investicijos, – teigė vyriausiasis „Deutsche Bank“ Didžiosios Britanijos ekonomikos analitikas George'as Buckley. – Dėl išaugusios infliacijos sumažės gyventojų perkamoji galia, o nerimaujantys dėl darbo, greičiausiai, pradės riboti savo išlaidas. Be to, tikėtina, kad augs nedarbas“.

G. Buckley taip pat pridūrė, kad, nepaisant liepą labiausiai per 14 metų išaugusių mažmeninės prekybos apimčių, oficialieji statistikos rodmenys neatspindi kylančio vartotojų nerimo. Didžiosios Britanijos Nacionalinės statistikos vyriausiasis ekonomistas Joe Grice'as taip pat perspėjo, kad dar per anksti vertinti referendumo rezultatų poveikį šalies ekonomikai.

Dėl šiltos vasaros ir smukusio svaro padidėjus turistų srautams prekybininkai tikisi daug geresnių liepos rezultatų, praneša Didžiosios Britanijos pramonininkų konfederacija.

Maždaug 35 proc. apklaustų prekybos įmonių nurodė, kad ir šį rugpjūtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, pardavimai išaugo 35 proc. Suaktyvėjo ir prekyba internetu.

Nepaisant to, priduriama kad dėl susilpnėjusio svaro, greičiausiai, kils importuojamų prekių kainos, tad namų ūkiai pradės griežčiau kontroliuoti išlaidas ne pirmo būtinumo prekėms.

Anglijos bankas sumažino šalies ekonomikos augimo prognozes ir kitais metais numato 0,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) didėjimą, o nedarbo lygis, kaip teigiama, iki 2018 m. išaugs iki 6 proc.

Centrinis šalies bankas taip pat iki 0,25 proc. sumažino palūkanų normą, o rinkose manoma, kad, situacijai pablogėjus, palūkanų norma bus mažinama dar kartą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)