„Savivaldybės skola ne mažėja, kaip buvo teigiama, kad bus padaryta, o atvirkščiai - šiuo metu didėja. Toks faktas: dabartinė valdančioji dauguma, turėdama ženkliai geresnį finansavimą, nei teko man per visą sunkmetį, tiesiog augina Vilniaus miesto skolas neįtikėtinais greičiais“, - BNS sakė A. Zuokas.

Opozicinių Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vadovas skaičiuoja, kad jei savivaldybės taryba trečiadienį pritars 50 mln. eurų paskolos su Europos investicijų banku (EIB) sutarčiai, sostinės naujai prisiimami tiesioginiai finansiniai įsipareigojimai sieks beveik 78 mln. eurų. Be to, anot A.Zuoko, nuo R. Šimašiaus kadencijos pradžios pradelstos savivaldybės skolos už viešąsias paslaugas taip pat padidėjo 17 mln. eurų.

R. Šimašius tikina, kad dėl planuojamas sutarties su EIB bendra savivaldybės skola nedidės. Anot jo, ne mažiau kaip pusė naujos paskolos lėšų bus skirta ankstesnių paskolų refinansavimui, likusios lėšos - tik investicijoms į Europos Sąjungos finansuojamų projektų kofinansavimą.

„Jokių pravalgymų, einamųjų išlaidų finansavimo (.....) Absoliučiais skaičiais planuojama, kad mūsų skola mažės“, - BNS tvirtino R. Šimašius.

Jis pripažino, kad kai kuriose savivaldybės ataskaitų eilutėse yra matomas „nominalus skolų išaugimas“, tačiau pabrėžė, jog tai yra susijęs su skirtinga skaičiavimo metodika ir su koreguojamais paskolų grąžinimo grafikais kreditoriams.

Tokius R. Šimašiaus teiginius A.Zuokas įvertino trumpai - anot jo, „dabartinis meras tiesiog meluoja“.

A. Zuokas taip pat pabrėžė, kad sostinės skola didėja nepaisant „ženkliai didesnio“ šių metų Vilniaus biudžeto, taip pat sutarimo su Vyriausybe dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies grąžinimo. Šis sutarimas, pagal kurį savivaldybė šiemet turėtų gauti 18 mln. eurų, o iš viso per trejus metus - 55,8 mln. eurų, kol kas dar nėra patvirtintas teisme.

Savivaldybė BNS pranešė, kad Vilniaus skola šiuo metu siekia 385,8 mln. eurų, iš jų 135,69 mln. eurų - paskolos. Skolos įvairioms viešųjų paslaugų įmonėms siekia 250,11 mln. eurų, iš jų 106 mln. eurų - už miesto ūkio darbus, vakarinio aplinkkelio statybą bei viešojo transporto paslaugas, 64 mln. eurų - švietimo įstaigų reikmėms.

Vilnius savivaldybė šių metų birželį su Suomijos „OP Corporate Bank“ Lietuvos filialu pasirašė 27,6 mln. eurų paskolos sutartį. Paskolos lėšas numatoma skirti sostinės investiciniams projektams finansuoti, savivaldybės duomenimis, kol kas yra panaudota 5,23 mln. eurų šios paskolos dalis.

Balandį savivaldybė iš banko DNB paskolino 19,6 mln. eurų, be to, DNB ir Šiaulių bankai balandį refinansavo 39,7 mln. eurų vertės anksčiau suteiktas paskolas, sumažindami palūkanas ir pratęsdami mokėjimo terminus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)