Antrąjį 2016 metų ketvirtį nedarbo lygis Lietuvoje sudarė 8 proc. ir lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai sumažėjo 1,4 proc. punkto.

Tuo metu kai darbo neturinčių asmenų skaičius mažėja, paklausa kasininkams auga. Lietuvos darbo biržos duomenimis, nuo metų pradžios iki rugpjūčio buvo užregistruota 3 292 laisvų darbo vietų kasininkams. Tai yra 6,4 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2015 metais.

Šiemet sparčiai didėjo bendras atlyginimų lygis. Pirmąjį ketvirtį vidutinis darbo užmokestis „ant popieriaus“ sudarė 737 eurus ir buvo 50,6 euro arba 7,4 proc. didesnis nei 2015 metais, rodo Statistikos departamento duomenys.

Pastaraisiais metais kelis kartus didintas minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA). 2015 metų liepą jis padidėjo 25 eurais, iki 325 eurus. Nuo 2016-ųjų sausio MMA padidėjo iki 350 eurų, o nuo liepos – 380 eurų neatskaičus mokesčių.

Prie augusių kasininkų algų galėjo prisidėti ir birželį Lietuvoje duris atvėręs prekybos tinklas „Lidl“, nes išaugino konkurenciją dėl darbuotojų.

„Sodros“ duomenys rodo, kad vidutinės mėnesinės kasininkais dirbančių gyventojų pajamos nuo 2015 metų birželio iki 2016 metų birželio padidėjo 11,4 proc., iki 386,06 eurų prieš mokesčius.

Labiausiai trūksta didmiesčiuose

Daugiau nei 17 tūkst., kurių apie 3 tūkst. yra kasininkai, darbuotojų įdarbinančios „Maximos“ personalo departamento direktorė Tatsiana Ihnatovich DELFI sakė pastebėjusi, kad tendencija mažmeninės prekybos rinkoje jau kuris laikas panaši – labiausiai trūksta kasininkų-pardavėjų.

„Pastaruoju metu su darbuotojų trūkumu susiduriame didmiesčiuose, kuriuose visgi ir didžiausias darbuotojų poreikis. Didžiuosiuose Lietuvos miestuose turime ir daugiausiai didžiausio formato – „Maxima XXX“ parduotuvių, kur vienoje parduotuvėje gali dirbti net 400 darbuotojų, tad darbuotojų trūkumas šiuose miestuose suprantamas“, – sakė ji.

T. Ihnatovich pastebėjo, kad didmiesčiuose darbų pasiūla taip pat gerokai didesnė nei mažesniuose miesteliuose, tad būsimas darbuotojas turi daugiau galimybių pasirinkti.

„Taip pat pastebime, kad klientų lūkesčiai aptarnavimui auga, o mūsų darbuotojai, norėdami juos patenkinti, susiduria su vis didesniais iššūkiais.

Šį darbą dirbti nori ir gali tikrai ne kiekvienas. Savo ruožtu siekiame, palengvinti savo darbuotojų kasdienį darbą, įrengdami patogias darbo vietas, peržiūrėdami ir optimizuodami darbo krūvius, diegdami jų darbą supaprastinančias taisykles“, – pasakojo „Maximos“ atstovė.

Ji teigė, kad savo darbuotojams „Maxima“ be laiku mokamo atlygio ir socialinių garantijų teikia ir įvairių papildomų naudų.

„Papildomos naudos – tai nemokamas maitinimas parduotuvių, sandėlių ir transporto, logistikos, gamybos, apsaugos padalinių darbuotojams, nemokamas transportas atokesnių padalinių darbuotojams, parama ir išmokos nelaimės šeimoje atvejais, mokymai neturintiems darbo patirties, karjeros galimybės, darbo arčiau namų galimybė, įmonės mokamos stipendijos gerai besimokantiems darbuotojų vaikams ir kita“, – vardijo T. Ihnatovich.

Darbas – nelengvas

7,8 tūkst. darbuotojų turinčio „Iki“ tinklo viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sakė, kad darbo jėgos stygius jaučiamas bendrai visoje rinkoje, todėl nenori išskirti vien tik kasininkų.

„Prekybos įmonės plečiasi, kuria naujas darbo vietas, darbuotojai migruoja tarp įmonių, konkurencija auga, todėl darbo rinkoje ir matomas didelis darbuotojų poreikis“, – teigė ji.

Rimi“, turinčios 3,5 tūkst. darbuotojų, viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė DELFI sakė, kad pritraukti darbuotojus į kasininko vietą nėra lengva, tačiau teigė, kad dabartinė situacija nėra nauja.

„Kasininko darbas yra sunkus ir sudėtingas, nes tai ir tiesioginis darbas su pirkėjais, ir su grynais pinigais. Labiausiai kandidatus baugina darbas su grynais pinigais, bet mes diegiame naujus sprendimus parduotuvėse, kad darbo su grynaisiais pinigais būtų mažiau – tai ir banko kortelių kasos, ir savitarnos kasos, kuriose apskritai kasininkas atlieka daugiau konsultanto darbą ir tik padeda apsipirkti“, – pasakojo G. Bielskytė.

Ji pabrėžė, kad kasininko darbas vis dar apipintas įvairiausiais mitais – kad su kasos aparatu sunku dirbti, kad reikia mintinai išmokti sveriamų prekių kodus, kad reikia visą dieną sėdėti kasoje.

„Iš tikrųjų, kasos aparatai yra visiškai supaprastėję, prekes darbuotojas suranda ir pagal pavadinimą, ir pagal paveikslėlį. Investuojame į šios darbo vietos patogumą ir darbo paprastumą. Fizine prasme tai yra lengvas darbas, o lengvai bendraujantiems darbuotojams jis tampa ir mėgstamu.

O kasininkai, taip, kaip ir kiti darbuotojai turi visas galimybes susidėlioti sau tinkamą darbo grafiką – be to, ir pirkėjų srautai yra nuolat besikeičiantys, tad tikrai nereikia dirbti kasoje visą dieną“, – sakė „Rimi“ atstovė.

G. Bielskytė taip pat įvardijo kitų „Rimi“ kasininko darbo privalumų: karjeros galimybės, nemokamas maitinimas, nuolaidos apsipirkti „Rimi“ parduotuvėse ir kitos darbuotojų skatinimo programos, pavyzdžiui, galimybė gauti studijų finansavimą.

Algas didino 10 proc.

Beveik 3,5 tūkst. darbuotojų turinčios „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis aiškino, kad jų įmonėje kasininko darbo užmokestis priklauso nuo kelių komponentų: asmeninės apyvartos, t.y. kiek pinigų patenka į kasą dirbant konkrečiam kasininkui, aptarnautų klientų skaičiaus ir nuo tam tikrų kolektyvinių momentų, pavyzdžiui, nuo pačios parduotuvės darbo rezultatų.

„Kai darosi sunku rasti darbuotojų, efektyviausia priemonė – didinti atlyginimus, todėl tai tinklas ir daro. Daugiau nei prieš mėnesį penkiuose didmiesčiuose kasininkams atlyginimus pakėlėme 10 proc. Tokiais veiksmais siekiame pritraukti geresnių darbuotojų, – teigė D. Ryliškis. – „Norfoje“ pradedantiesiems kasininkams kokių nors ypatingų reikalavimų nekeliama, tačiau darbuotojas turi būti pilnametis, nes pozicija susijusi su materialine atsakomybe.“

Daugiau nei 1,6 tūkst. darbuotojų turinčio „Lidl“ rinkodaros ir komunikacijos specialistė Valerija Lebedeva DELFI sakė, kad kaip didelis darbdavys puikiai suvokia savo atsakomybę kurti patrauklią darbo aplinką.

„Tai reiškia ne tik pagarbą savo kolektyvui, kuris yra didžiausias mūsų įmonės turtas, bet ir laiku mokamą minutės tikslumu skaičiuojamą atlygį už darbą. Savo parduotuvių darbuotojams siūlome konkurencingą algą bei stabilų darbą pirmaujančioje tarptautinėje įmonėje“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (420)