Tačiau radusi vieną darbo skelbimą, kaunietė Iveta ne tik nustebo, bet ir suglumo dėl skelbime vartojamos kalbos.

Užsiprenumeravusią portalo „CVbankas.lt“ naujienas gauti elektroniniu paštu, kaunietę Ivetą darbo pasiūlymas suintrigavo dėl nurodyto 600-1000 eurų atlyginimo.

Tačiau atsidariusi jį, moteris liko nemaloniai nustebinta. Kaune įsikūrusi ortodontinius aparatus gaminanti įmonė IĮ „RI ortis“ skelbime ieško naujo darbuotojo, gebančio gaminti ortodontinius gydomuosius aparatus.

Siūlomam darbui reikalavimai gana paprasti: greitis, kruopštumas, komunikabilumas, B kategorijos vairavimo teisės, anglų kalbos mokėjimas, punktualumas ir žalingų įpročių neturėjimas. Tačiau vėliau, pridedamos ir pastabos: „Man neįdomu Jūsų asmeninės šeimos bėdos, ligos, pramiegojimai. Jeigu dėl asmeninių priežasčių nesugebi atlikti paskirtų pareigų – mums ne pakeliui“, – tokia informacija pateikiama darbo skelbime.

Kaunietės teigimu, jos nuomone, tai yra viešas būsimo darbuotojo žeminimas.

„Visko gali nutikti darbuotojo gyvenime, ko neįmanoma suplanuoti – liga, artimo žmogaus mirtis. Šiuo sakiniu aiškiai demonstruojama nepagarba būsimam darbuotojui ir net galima įžvelgti prieštaravimą Darbo kodeksui“, – tikino skelbimą pamačiusi skaitytoja.

Kaunietę Ivetą labiausiai nustebino skelbimo pabaiga, kuriame rašoma, kad įmonė ne Raudonasis kryžius ar Lietuvos Caritas, kad „užjaustų nevykėlius“. Skaitytojos teigimu, sunku patikėti tuo, kad tokie skelbimai nėra cenzūruojami darbo portale.

„Šiame skelbime labai aiškiai pašiepiamos ir įžeidžiamos minėtos įstaigos, žmonės, kuriems padedama. Lietuvoje stengiamės vykdyti įvairias prieš patyčias sukurtas programas vaikams, tačiau tokios programos pirmiausiai, turėtų būti vykdomos suaugusiems žmonėms“, – komentavo skaitytoja, kuriai tokių panašių skelbimų dar neteko matyti.

Tačiau pasak paties darbo portalo „CVbankas.lt“ vadovo Tomo Toleikio, neetiška informacija skelbime apie Lietuvos organizacijas buvo panaikinta iš karto po teksto paskelbimo.

„Visi darbo skelbimai portale yra ne tik peržiūrimi, bet ištaisomos ir jų gramatinės klaidos, galima neetiška informacija. Šiuo atveju, iš karto po paskelbimo pašalinome iš jo teksto dalį apie Raudonojo kryžiaus ir Carito organizacijas. Nors nemanome, kad darbdavys, dėdamas šį tekstą, turėjo tikslą tyčiotis iš šių organizacijų, tokiam išraiškos būdui nepritariame, todėl jį pašalinome nedelsiant“, – tikino portalo vadovas.

T. Toleikiu manymu, nežiūrint į ištrintą skelbimo dalį, šiuo metu publikuojamame tekste nėra įžeidimų.

„Publikuojama skelbimo dalis suformuluota kategorišku ir reikliu stiliumi. Skelbimo tekstas tam tikra prasme atspindi darbdavio nuostatas, todėl būsimas darbuotojas prieš kandidatuodamas iš skelbimo teksto gali pats įvertinti, ar jam pakeliui su tokiu darbdaviu“, – sakė internetinio portalo „CVbankas.lt“ vadovas.

Pats skelbimo autorius, įmonės IĮ „RI ortis“ vadovas Robertas Rapkauskas tikino, kad rašydamas skelbimą jis siekė konkretumo ir aiškumo.

„Galbūt skelbimo skaitytoja nepasižiūrėjo į kurią sritį pataikė. Tai – medicina, kurioje mes dirbame su gyvais žmonėmis. Tai reiškia, kad jeigu žmogui reikalinga pagalba tuo metu, mes negalime jo versti laukti ilgiau“, – dėl pasirinkto teksto dalies apie darbuotojų asmeninius rūpesčius komentavo skelbimo autorius.

Toks skaitytojos pastebėtas skelbimas atskleidė dar vieną svarbią Lietuvos verslų problemą – darbuotojų požiūrį į savo darbą.

Pasak įmonės vadovo, nors jis yra dar tik pradedantis verslininkas, jam jau teko susidurti su daugeliu darbuotojų, kurie atėję į darbą, nevengia pažerti pageidavimų ar vadovautis savo sukurtomis taisyklėmis, todėl ir skelbimo stilius, anot R. Rapkausko, pasirinktas būtent toks.

„Galbūt skelbimas nuskambėjo keistai būtent tam žmogui, bet skelbime aš stengiausi parašyti konkrečiai, ko aš pageidauju iš būsimo darbuotojo. Jeigu mes susitarėme, kad susitiksime 8 valandą ryte, tai noriu, kad darbuotojas ir ateitu tokiu metu, nesusikurdamas savo taisyklių. Jei darbuotojas nori savo taisyklių – visada gali atsidaryti savo įmonę“, – tikino IĮ „RI ortis“ vadovas.

Nors skelbimas ir sulaukė neigiamos skaitytojos reakcijos, įmonės vadovas jau dabar sulaukė nemažai norinčiųjų dirbti laiškų. Skelbimo konkretume neigiamybių nemato ir pats darbo portalo „CVbankas.lt“ vadovas Tomas Toleikis.

„Vieni darbo ieškantys žmonės gali pasipiktinti tokiu skelbimu dėl tiesmukiško jo tono, tačiau kitiems darbdavio konkretumas, nevyniojimas žodžių į vatą, tvarkos ir taisyklių konkretizavimas gali pasirodyti kaip priimtinos darbo aplinkos požymis“, – komentavo T. Toleikis.

Prašome Jūsų pasidalyti patirtimi – kaip Jums sekėsi ieškoti darbo, kas jus pradžiugino ar nustebino? Rašykite pilieciai@delfi.lt su prierašu „Darbas“ ir pasidalykite savo patirtimi, išreikškite nuomonę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (801)