Praėjusį mėnesį kai kuriose oro uostų valiutos keityklose 1 svaras buvo vertas 1 euro, bet dabar jo vertė dar labiau nukrito.

Savaitę, kai svaro kursas nukrito į trejus metus nematytas žemumas, tyrėjai pastebėjo, kad Stanstedo ir Lutono oro uostai už 1 svarą sterlingą duoda vos 99 euro centus – „Moneycorp“ Stansted‘o oro uoste už svarą siūlo 0.9915 euro, o Tarptautinė valiutų keitykla (angl. International Currecy Exchange; ICE) Lutono oro uoste už svarą siūlo dar mažiau - 0.9900 euro.

Vien praėjusį antradienį 1 svaras buvo vertas 1.1476 euro ir buvo vertinamas kaip labiausiai nukritęs nuo 2013-ųjų rugpjūčio.

Vėliau šiek tiek pakilo ir buvo vertinamas 1.1500 euro, lyginant su 1.30 euro verte prieš referendumą ir 1.42 euro verte 2015-ųjų rugpjūtį.

Oro uostų valiutos keityklose euro ir svaro santykis jau seniai buvo gana nepalankus tiems, kurie keitimo neužsisakė prieš vykdami į kelionę, tačiau naujai skelbiami kursai yra dar žemesni.

„Moneycorp“ direktorė Tracy Bownes teigė: „Valiutų keitimo kursai skiriasi tarp oro uostų ir pačių keityklų, nesvarbu ar keičiama internete, ar biure. Yra įvairių papildomų mokesčių, susijusių su oro uostais ir valiutos keitimu, kas ir yra viena iš priežasčių, kodėl valiutos kursas gali drastiškai skirtis.“

Ji teigė, kad keleiviai galėtų sutaupyti užsisakydami valiutos keitimą internetu ir oro uoste pinigus prieš kelionę tiesiog atsiimti.

ICE vadovas Koko Sarkari teigė: „Stengiamės, kad kursai būtų sąžiningi ir konkurencingi. Bet dėl įvairių papildomų mokesčių, regiono konkurentų ir kitų veiksnių, valiutos kursai gali kristi ir skirtis tarp skirtingų valiuotos keityklos šakų.“

Vyras pritarė „Moneycorp“ direktorei, sakydamas, kad geriausias būdas sutaupyti yra valiutos keitimą užsisakyti iš anksti ir tiesiog atsiimti pinigus oro uoste ar užsisakyti jų pristatymą į namus.