Ilgus metus kurorto įvaizdis buvo neatsiejamas nuo pakelėse būstą siūlančių vietos gyventojų, o skandalingieji „žasai“ tai įamžino dainoje ir suteikė vaizdingą smulkiųjų verslininkų apibudinimą – „Palangos močiutės“.

Kiek laiko gyvuoja ši pasiūla, tiek pat egzistuoja ir problema: kaip neatsisakant verslo gerinti miesto įvaizdį. Vietos politikai viliasi, kad šis pragyvenimo būdas jau skaičiuoja paskutiniąsias dienas, o smulkieji verslininkai reikalauja dėmesio ir miesto investicijų.

Apie poilsiautojus pasitinkančiųjų elgseną Kretingos gatvėje, kur pastarieji būriuojasi ir kelia grėsmę eismo saugumui, neseniai kalbėta ir su policijos pareigūnais.

Juos į savo buveinę pasikvietė patys palangiškiai. Toji privataus sektoriaus apgyvendintojams skirta vieta taip pat įkurta Kretingos gatvėje – „Baltic Petroleum“ degalinės aikštelėje. Kambarių siūlytojams ji surasta pernykštės vasaros pradžioje (Savivaldybė susitarė su degalinės savininkais, jog laikinai suteiks plotą). Tačiau šiemet paaiškėjo, kad aikštelė reikalinga vos keliems palangiškiams.

Visos likusios „Palangos močiutės“, kaip įpratusios, rikiavosi Kretingos gatvėje nuo pat miesto riboženklio. Policija stoviniuojančiuosius iš pakelės vaikė, rašė įspėjimus, o vienas vyriškis net ir atsidūrė teisme. „Močiutės“ (tai – tik simbolinis pavadinimas, nes tarp būsto siūlytojų esama ir vyrų, ir jauno amžiaus moterų) sukruto – ėmė reikalauti savo teisių, prašė policijos paaiškinti, kodėl pareigūnai nusitaikė į savus verslininkus.

Nesusipratimai – ir paslaugų aikštelėje

„Mums skirtoje aikštelėje automobilius statosi ir poilsiautojai, ir aplinkinių daugiabučių gyventojai. Pastarieji aiškina, kad kiemai – sausakimši, o mašinas paliekantys poilsiautojai apskritai mūsų negerbia.

Vienas sunkiasvorio vairuotojas iš Baltarusijos mane tiesiai šviesiai pasiuntė „ant trijų raidžių“. Blogiausia, kad mūsų interesų niekas negirdi – net policija.

Juk vasarą Palangoje budi ne tik vietiniai, bet ir iš visos šalies kampelių suvažiavę pareigūnai: iš kur jiems žinoti, kas mes tokie, kodėl čia stovime. Tad būna, kad atvažiavę ne tik nesiklauso, bet ir įspėjimus surašo – esą pažeidžiame tvarką. Kaip galime ją pažeisti, jeigu stovime būtent ten, kur mums nurodyta“, – piktindamasi, kad baudų mažiau sulaukia tikrieji pažeidėjai, stoviniuojantys Kretingos gatvės pradžioje, kalbėjo vienos iš kurorto privataus sektoriaus apgyvendintojų bendruomenės „Palangos rūpestėlis“ tarybos pirmininkė Adelina Sabaliauskaitė.

Jai antrino toje pačioje aikštelėje klusniai klientų laukiantis vyras, kuris paaiškino buvęs nubaustas iš Šiaulių atvykusių pareigūnų. Kita moteris pasakojo, kad ją ištiko priepuolis dėl jaunų policininkų elgesio: „Buvo karšta diena, o aš – ligonė: skundžiuosi aukštu kraujo spaudimu, negaliu būti saulėje ar nervintis.

Pamenu, tik atėjau, o iš už nugaros prisistatę pareigūnai paprašė sėstis į jų automobilį. Aš jiems aiškinau, kad esu ligonė, kad manęs negalima nervinti, o jie tik nusišaipė, pasakė, kad iškvies „greitąją“.

Skambinau dukrai, informavau, kas nutiko ir kad man reikia medikų pagalbos“. Vyresnio amžiaus moterį pertraukė kolegė (o gal, tiksliau, konkurentė) ir pabrėžė, kad tokiems ligoniams dori vaikai turėtų apskritai neleisti užsiimti sveikatai, o gal ir gyvybei pavojingu darbu.

Kelios moterys padarė bendrą išvadą, esą miesto tvarką ir įstatymus pažeidinėja (stovi Kretingos gatvės pradžioje ir pavojingai stabdo atvykstančius svečius) ne vietos gyventojai, o iš svetur atkeliavusieji.

„Be to, dažnai tokius žmones samdo. Tikrieji butų ar namų savininkai čia nestoviniuoja. Jiems pigiau atsieina ką nors įdarbinti, mokėti atlygį, o gal net ir baudas. Mes galime duoti pažadą, kad pakelėje nestovėsime, bet kas atsakys už tuos, kurių čia net nėra? Jiems juk į Palangą iš tikrųjų nusispjauti.“

Miesto tvarka žinoma tik vietiniams


Į susitikimą su privataus sektoriaus apgyvendintojais atvyko du Palangos miesto policijos komisariato pareigūnai: Viešosios policijos viršininkas Gintautas Pocevičius ir Kelių policijos grupės vadovas Ričardas Vinciūnas. Jie paaiškino, kad stovinčiųjų Savivaldybės skirtoje vietoje niekas bausti negali. Nebent apsirikęs įspėjimą galėjo skirti iš svetur atvykęs pareigūnas, kuriam situacija kurorte nėra žinoma.

„Supraskite, policininkai yra tos pačios visuomenės atstovai. Be to, iš kitų komisariatų pareigūnai yra komandiruojami vos dviem savaitėm. Per tą laikotarpį jiems dar priklauso ir poilsio dienų. Tad su kai kuriais mums į pagalbą atvykstančiais kolegomis net nespėjame susipažinti, ką jau kalbėti apie jų informavimą, apie visus miesto tvarkos niuansus.

Mes baudžiame tik tuos, kurie kelia realią grėsmę eismo saugumui, nepaiso pareigūnų reikalavimų. Tai, jog kas nors atvyksta ir aikštelėje užima jums skirtas vietas, galima vertinti tik kaip eilinį tvarkos pažeidimą. Panašių atvejų visada buvo, yra ir bus. Kovojame su greitį viršijančiais, girtais prie vairo sėdančiaisiais ir kitaip įstatymus pažeidinėjančiais asmenimis, bet ar tai reiškia, kad jų jau nebėra?“ – įtikinamai kalbėjo R. Vinciūnas.

Todėl, jei kyla nesusipratimų, pareigūnai rekomendavo patiems imtis iniciatyvos, nebijoti paskambinti į vietos policijos komisariatą kelis kartus.

Teismas gresia 25 asmenims

Policijos atstovai paprašė palangiškių verslininkų papasakoti konkrečius pavyzdžius, kas jiems neduoda ramybės, ir neiškreipti situacijos. Pavyzdžiui, G. Pocevičius atkreipė dėmesį į hipertonija sergančios moteriškės istoriją.

„Visi mes turime savo tiesą. Jums atrodo, kad esate teisi, bet tąsyk pareigūnams nesakėte nei savo vardo, nei pavardės tol, kol neatvažiavo medikai. Įspėjimus gaunantieji, manau, taip pat iškreipia esamą padėtį. Pareigūnai jiems įteikia įspėjimus, o pažeidėjai atsako, kad vis tiek čia stovės. Reikia suprasti paprastą dalyką – policija neturi tikslo bausti verslininkų ar perduoti teismui. Kol kas teisme yra atsidūręs tik vienas apgyvendinimo paslaugas siūlęs palangiškis“.

Pareigūnas tikino, kad šis vyras yra garbaus amžiaus, neįgalus, o teisme atsidūrė dėl teisėtų policijos pareigūno reikalavimų nevykdymo. Gavęs įspėjimą nestovėti Kretingos gatvėje, nestabdyti pravažiuojančių automobilių, nurodymo nevykdė – veiklą tęsė (pareigūnai pažeidėją toje pačioje vietoje aptiko po kelių parų). Įstatymo numatyta tvarka, tokiam pažeidėjui gali būti skirta 86–144 eurų bauda arba 15–30 parų administracinio arešto.

G. Pocevičius patikino, kad ši byla – šiemet pirmoji.

Nors įspėjimus jau yra gavę maždaug 25 Kretingos gatvės pradžioje stoviniavę asmenys.

„Visi jie turi teisę patys nuspręsti, ar verta paisyti teisėtų policijos reikalavimų, ar laikytis savo užsispyrimo. Manau, kad ši byla suformuos teisinę praktiką ir nuo šiol visi žinosime, kuo gali baigtis palangiškių nepaklusnumas. Apgyvendinimo paslaugų siūlytojai turėtų suprasti dar ir tai, kad gatvė nėra skirta komercinei veiklai, tad policija visada gins įstatymą – sieks užtikrinti eismo saugumą.“

Būtina vienytis

G. Pocevičius yra ir miesto Saugaus eismo komisijos narys. Paklaustas apie galimas alternatyvas prasidėjus Kretingos gatvės rekonstrukcijos darbams, policininkas sakė, kad vietos verslininkai privalo pradėti kalbėtis tarpusavyje, suprasti, kad jų tikslas yra bendras, ir nežiūrėti vienam į kitą kaip į konkurentą.

„Svarbu, kad jie pradėtų tarpusavyje kalbėtis, susitartų. Miestas tikrai ras vietų, kur galėtų šie verslo atstovai įsikurti“, – garantavo Viešosios policijos vadovas.

Apie būtinybę tartis, ieškoti bendro klausimų sprendimo kalbėjo ir susirinkime dalyvavusi bendruomenės „Palangos rūpestėlis“ vadovė advokatė Aldona Stasiulaitienė.

Ji pakvietė atėjusius palangiškius susirinkti pasibaigus vasaros sezono darbams ir aptarti kitus metus.

„Ne laikas kalbėti, kai darbai jau prasideda, turime pradėti galvoti nuo dabar. Taip pat būtų naivu tikėtis, kad kas nors kitas pasirūpins apgyvendintojais, pateiks pasiūlymus „ant lėkštutės“. To nebus. Tad turime patys viską apgalvoti, teikti konkrečius pasiūlymus ir tik tada galime tikėtis sau palankaus sprendimo, – primindama apie kitais metais planuojamą Kretingos gatvės rekonstrukciją ir paslaugų teikėjų perkėlimą į kitą vietą, kalbėjo A. Stasiulaitienė. – Turime atsiminti, kad aikštelė yra privati ir niekas neleis čia įsikurti nuolatinai. Tad apie šitos vietos komunikacijų keitimą nebeverta kalbėti – reikia ieškoti alternatyvų.“

Advokatė pabrėžė, kad bendruomenė, siūlanti vienodas paslaugas poilsiautojams, šiuo atveju privalo vienyti jėgas, o ne skaidytis ir konkuruoti. Vienai iš organizacijų vadovaujanti A. Stasiulaitienė sutiko, kad pirmieji žingsniai gali būti sudėtingi, bet viliasi, jog palangiškiai supras problemos svarbą. Juk kalbama apie visų gerovę, bendrą tikslą.

Kuo arčiau įvažiavimo

A. Sabaliauskaitė sakė žinanti bent tris savivaldybės siūlomus projektus. Vienas iš jų – įsikurti greta prekybos centro Taikos gatvėje.

„Šitą vietą miestas siūlė seniai, dar prieš įsikuriant čia, Kretingos gatvėje. Ir tada, ir dabar sakome, kad ta vieta mums netinka – ji nuošalesnė nuo pagrindinio atvykstančiųjų turistų srauto. Vargu ar žmonės mūsų ieškos šalutinėse gatvėse. Tad mes pageidaujame vietos Kretingos gatvėje. Sunku prognozuoti, kaip pasikeis vaizdas po rekonstrukcijos ir kur galėtų būti apgyvendinimo paslaugas teikiantiems palangiškiams skirta vieta.“

Pašnekovės žiniomis, po rekonstrukcijos tokia aikštelė gali būti pasiūlyta kitapus gatvės, o atvykstančiųjų srautą į ją siūloma nukreipti, įrengus žiedinę sankryžą. Tačiau palangiškiai tokiu atveju ir vėl liktų stoviniuoti šalikelėje. Verslininkė sako sutiksianti su Savivaldybės pasiūlymais, jeigu bus įrengti iš tolo pastebimi informaciniai stendai, klientų srautai bus pakankami ir nekels ne tik pavojaus eismo saugumui, bet ir turistų bei juos aptarnaujančių palangiškių nepasitenkinimo.

Ne tik gėda, bet ir atgyvena

Palangos miesto Saugaus eismo komisijai vadovaujantis vicemeras Rimantas Antanas Mikalkėnas patikino, kad nei Kretingos gatvės renovacijos metu, nei darbams pasibaigus, stoviniuoti šalikelėje nebebus galima.

„Kol kas apie konkrečią šios paslaugos teikėjams numatytą vietą nėra jokios kalbos. Žinoma, siūloma jiems kurtis prie „Iki“ prekybos centro, bet palangiškiams kažkodėl netinka. Nors ten yra visos galimybės: ir asfalto aikštelė, ir apšvietimas, belieka pastatyti suolelius, šiukšliadėžes. Jeigu niekas nesutrukdys, Kretingos gatvės rekonstrukcija turėtų prasidėti ateinantį pavasarį. Kol vyks darbai, stoviniuoti šalikelėje nebus jokių šansų, nes eismas čia ir be papildomų kliūčių taps pakankamai sudėtingas.

Baigus rekonstrukciją, čia ne tik atsiras keturios eismo juostos, bet ir atitvarai. Tad paslaugas siūlantieji turės persikelti į kitą vietą. Geriausia išeitis – siūlyti paslaugas internetu. Juk šis verslas skaičiuoja paskutiniąsias dienas – retas kuris atvažiuoja ilsėtis nežinodamas, kur apsistos. Šiuo metu stoviniuojančiųjų Kretingos gatvės pradžioje jau yra kur kas mažiau nei ankstesniais metais.“

R. A. Mikalkėnas neatmetė minties smulkiesiems verslininkams įrengti naują aikštelę prieš įvažiavimą į miestą, o ateityje politikas regi galimybę apie laisvus kurorto namus ar kambarius informuoti autobusų stotyje – įrengti informacinį stendą.

„Paslaugos, siūlomos pakelėje, ne tik daro gėdą Palangai, bet ir yra jau pasenęs dalykas. Laikas pereiti prie naujųjų technologijų.“