Borge Brende ir Mohammadas Javadas Zarifas pasirašė tris „eksporto paskolų“ sutartis, kurios padės finansuoti „vystymo ir infrastruktūros projektus“, pranešė Irano užsienio reikalų ministerija.

Iranui iki šiol buvo sunku gauti lėšų tarptautinėje finansų rinkoje, nes daugelis bankų baiminasi JAV sankcijų už bendradarbiavimą su šia šalimi.

Pernai liepą Teheranas ir galingosios pasaulio valstybės pasiekė istorinį susitarimą, kuris įsigaliojo šių metų sausį. Dauguma tarptautinių sankcijų Iranui buvo panaikinta, mainais į šalies vykdytos branduolinės programos apribojimą.

Europos šalys norėtų bendradarbiauti su Iranu verslo srityje, tačiau Vašingtonas vis dar taiko Iranui sankcijas dėl žmogaus teisių pažeidimų ir raketų programos.

„Panaikinus sankcijas, atsirado gerų galimybių bendradarbiauti, ir Norvegija yra pasirengusi pasinaudoti šia po susitarimo susiklosčiusia padėtimi, kad išplėstų bendradarbiavimą įvairiose srityse“, – Norvegijos ministrą cituoja Irano oficiali naujienų agentūra IRNA.

Liepą Iranas eksportavo 2,1 mln. barelių naftos per parą

Pranešama ir apie kitus Irano rodiklius. Šių metų liepą eksportavo 2,1 mln. barelių naftos per parą. Apie tai trečiadienį pranešė Irano nacionalinės naftos bendrovės Tarptautinio skyriaus vadovas Mohsenas Ghamsari, informuoja naujienų agentūra „Shana“.

Pasak pareigūno, naftos eksportas šiuo metu, nors ir nemažas, dar nesiekia tų apimčių, kokios buvo fiksuojamos iki sankcijų įvedimo.

Trys ketvirtadaliai Irano naftos tiekiama Azijos rinkoms, likusi dalis – Europai, pažymėjo M. Ghamsari. Jo turimais duomenimis, iki tarptautinių sankcijų įvedimo Teheranas pasaulinei rinkai tiekė 2,35 mln. barelių naftos per parą.

17.05 val. Lietuvos laiku „Brent“ rūšies naftos barelis Londono ICE biržoje kainavo 49,17 JAV dolerio.

Rugpjūčio pradžioje Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) paskelbė prognozę, pagal kurią pasaulinis naftos vartojimas 2017 metais pasieks naujas rekordines aukštumas ir sieks 95,41 mln. barelių per parą.

Liepos 29 dieną Irano komunikacijų ministras Mahmudas Vaezis (Mahmoud Vaezi) pareiškė, kad šalis planuoja po dviejų trijų mėnesių pasiekti tą naftos gavybos lygį, koks buvo fiksuojamas iki sankcijų įvedimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)