„Tik laiko klausimas, kada svaras kainuos vos vieną eurą, o vienas euras – vos vieną JAV dolerį“, - savo feisbuko paskyroje svarsto ekonomistas. Ž. Mauricas argumentuoja, kad svarų kursą žemyn nutemps Anglijos centrinio banko tolesnis bazinių palūkanų normų mažinimas ir ūmus pinigų spausdinimas.

Kaip kitą Didžiosios Britanijos bėdą „Nordea“ banko atstovas įvardijo šalies valdžios sektoriaus deficitą.

„Britų valdžios sektoriaus deficitas ir skola jau dabar yra viena didžiausių ES. Be to, britų skolinimosi reitingas buvo sumažintas, tad britų ekonomikos skatinimas bus ne kas kita, kaip pinigų spausdinimas“, - pastebi jis.

Kalbėdamas apie tikimybę, jog vienas svaras kainuos vieną eurą, Ž. Mauricas pabrėžė, kad valiutų prognozės turi didžiausią neapibrėžtumą ir yra sunkiausiai prognozuojamos.

„Ypatingai trumpu laikotarpiu – metų ar kelerių metų eigoje – kartais valiutos elgiasi keistokai: arba labai sustiprėja, arba labai susilpnėja. Net svaras pernai buvo stiprėjančioje tendencijoje ir kainavo daugiau nei 1,3 euro ir buvo svarstymų, kad jis ir toliau stiprės atsigavus ekonomikai. Todėl norėčiau pridėti, kad būtent mano prognozė nėra trumpalaikė – bent penkmečio ar dešimties metų“, - kalbėjo pašnekovas.

Kalbėdamas apie artimiausią dešimtmetį ekonomistas tiki, jog galimybė svarui susilyginti su euru pakankamai didelė.

Šiuo metu svaro ir euro kursas – 0,87 svaro už eurą.

„Britanijos ekonomikai „Brexit“ bus neigiamas veiksnys vien dėl to, kad išaugo neapibrėžtumas ir tikėtina, kad derybos su Britanija bus tempiamos, ką matėme ir su Graikijos atveju. Tikėtina, kad susitarimas bus pasiektas paskutinę naktį ir tai menkins Britanijos ekonomikos augimo perspektyvas“, - svarstė pašnekovas.

Nesižavi Ž. Mauricas ir dabartine Didžiosios Britanijos ekonomikos situacija. Jis pastebi, kad valstybės sektoriaus deficitas bus vienas didžiausias po Ispanijos.

„Britanija skolinasi iš užsienio ir britams labai noriai visi skolindavo, nes Londonas – pasaulio finansų centras. Dabar ji praranda savo statusą, nes Frankfurte žmonės džiaugiasi, kad Londonas traukiasi ir dalis finansinių paslaugų bus persiviliota. Man net šiek tiek keista, kodėl Londonas kol kas neliūdi, bet gal dar nėra visai suvokiama, kas nutiko, o gal nenorima daug kalbėti, nes niekas neturi tikslo labai gąsdinti visuomenės“, - komentavo pašnekovas.

Jei Didžiosios Britanijos svaras susilygins su euru, tai turės įtaką Lietuvos emigrantams šioje šalyje bei likusiems artimiesiems, kurie gauna pinigines perlaidas iš Didžiosios Britanijos.

„Santaupos ir darbo užmokestis, pavertus į eurus, santykinai kris ir taip pat jei pažvelgus į priežastis, kas lems svaro kurso kritimą, tai neapibrėžtumas ekonomikos, ir, tikėtina, recesija Didžiojoje Britanijoje, netolimoje ateityje“, - prognozavo ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Kalbėdamas apie Didžiąją Britaniją Ž. Mauricas jos situaciją lygino su Rusijos, kuri giliai nugrimzdo į recesiją.

„Rusijos ekonomikos pagrindas buvo nafta. Naftos kainai krentant Rusija nuvertino rublį ir vis vien jai nepavyko išvengti recesijos. Tai manau, kad ir britams yra panašus scenarijus. Jie gali prarasti statusą kaip Europos Sąjungos lyderiai finansų ir ekonomikos srityje, nauja realybė vers vykdyti skatinimo politiką, kuri vyks per pinigų spausdinimą, kitų įrankių nelabai turi. Žinoma, nerimą keliantis ir ekonomikos aktyvumo sumažėjimas nekilnojamojo turto sektoriuje“, - kalbėjo ekonomistas.

Kaip pastebi „Nordea“ banko atstovas, Didžioji Britanija pritraukia daug investicijų iš užsienio nekilnojamojo turto rinkoje, nes buvo labai daug lūkesčių, susijusių su šviesia šios šalies ateitimi.

„Dabar bent porą metų, kol bus neapibrėžtumas, Didžioji Britanija gali netekti Europos šviesulio statuso“, - pridėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (229)