Kaip įrodymas, kad „ekonomikos pulsas pagaliau atgijo“, nurodomas padidėjęs pervežimų geležinkleliais ir gabenimų konteineriais mastas, taip pat pakilusios elektros energijos sąnaudos. 2016-ųjų metų liepą elektros energijos suvartojimas paaugo 1,8 proc., tuo tarpu birželį buvo užfiksuotas tik 1,6 proc., o gegužę – 0,4 proc. augimas.

19 apklaustų „Bloomberg“ analitikų nuomone, per antrąjį 2016-ųjų metų ketvirtį BVP kritimas turėtų būti mažesnis nei bet kuriuo kitu laikotarpiu nuo pat 2015-ųjų metų pradžios, o palyginti su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu, BVP sumažėjo 0,8 proc. Tuo tarpu per pirmąjį ketvirtį Rusijos BVP nukrito 1,2 proc.

Investicinio banko „Renaissance Capital“ ataskaitoje vykstantys procesai apibūdinami kaip ekonomikos pajudėjimo teigiama linkme požymiai.

„Turint omeny elektros kainas, būtinas ilgalaikė optimistiškai nuteikianti perspektyva. Atsižvelgiant į 2016 metų duomenis, galima daryti išvadą, kad Rusijos ekonomikos dalyviai nusiteikę kur kas labiau optimistiškai nei prieš metus“, – pastebi „Renaissance Capital“ analitikai Vladimiras Skleras ir Anastasija Tichonova.

Kaip skelbia „Bloomberg“, kitaip nei po 1998-ųjų ir 2009-ųjų metų krizių, kai ekonomika atsigavo taip pat grietai, kaip ir smuko, šį kartą daugiausiai pasaulyje energetinių resursų eksportuojančios šalies atsigavimas kiek užtruko. Konstatuojamas didžiausias nuo 1995-ųjų metų investicijų kritimas. Tuo pat metu krenta naftos kainos. Visgi tokia tendenciją turėtų ilgai nesitęsti, nes pastebimas atsigavimas kapitalo investicijų srityje.

Optimistinės prognozės skatina susidomėjimą Rusijos aktyvais.

Šį teiginį patvirtina faktas, kad per antrąjį ketvirtį rublis pabrango 4,8 proc. JAV dolerio atžvilgiu. Tai yra antri pagal efektyvumą rodikliai besiformuojančių rinkų kontekste. Efektyviau kilo tik Brazilijos realo kursas.

Investicinio banko „Morgan Stanley“ analitikai taip pat tikisi, kad ekonomikos atsigavimas šį kartą bus patikimesnis. O štai finansinės korporacijos „Uralsib Capital“ analitikai mano, kad siekiant „sumažinti riziką, kurią kelia naftos kainos, lėta plėtra JAV, „Brexit“ ir galima Kinijos ekonominė krizė“, ekonomika ir toliau liks nestabili.

Rusijos ekonomikos augimą lemiančiu veiksniu gali tapti palankios aplinkybės. Svarbiausia, kad jos būtų pakankamai paveikios, mano „Bloomberg“ analitikai.

Specialistai iš Rusijos centrinio banko jau anksčiau pranešė apie šalies ekonomikos recesijos pabaigą. Liepos mėnesio duomenimis per antrąjį 2016-ųjų metų ketvirtį konstatuojamas BVP augimas nuo 0–0,1 proc. iki 0,2–0,3 proc., per trečiąjį ketvirtį BVP augimas gali sudaryti 0,4 proc., o per laikotarpį nuo spalio iki gruodžio – net 0,5 proc.

Specialistai iš Rusijos centrinio banko taip pat įspėja, kad Rusijos ekonomikos augimas artimiausiais mėnesiais įmanomas tik tada, jei pavyks išvengti išorinių sukrėtimų sukeliamo neigiamo poveikio.

Tokiu išoriniu sukrėtimu gali būti, pavyzdžiui, dar vienas kainų kritimas pasaulinėje naftos rinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)