„Mūsų laukia sunkus darbas prekybos ir ekonomikos bendradarbiavimui reanimuoti; šis procesas jau paleistas, bet reikia tam tikro laiko“, – sakė V. Putinas per spaudos konferenciją po derybų su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, kurį priėmė Sankt Peterburge pirmą kartą nuo lapkričio, kai turkų naikintuvas numušė rusų karo lėktuvą.

„Mes laipsniškai atšauksime sankcijas turkų įmonėms“, - po susitikimo pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, informuoja agentūra dpa.

Šalių santykiai po incidento, kai Turkija lapkritį numušė rusų naikintuvą, buvo sudėtingi. Dėl to pokalbiai buvo sunkūs, po pokalbių su svečiu Sankt Peterburge žiniasklaidos atstovams sakė V. Putinas. Tačiau tikslas esą yra dvišaliuose santykiuose vėl pasiekti ikikrizinį lygį, todėl Maskva laipsniškai atšauks sankcijas.

Rusija, be kita ko, yra uždraudusi turkiškų maisto produktų importą.

Rusijos prezidentas padėkojo savo kolegai R. T. Erdoganui, kad šis atvyko į Rusiją, nepaisydamas sudėtingos politinės padėties.

„Pirmiausia pažymėsiu, kad nepaisydamas sudėtingos vidaus politikos padėties Turkijoje, ponas Erdoganas rado galimybę atvykti į Sankt Peterburgą, ir tai liudija turkų partnerių suinteresuotumą atkurti santykius su Rusija“, – pažymėjo V. Putinas.

Jis pabrėžė, kad Maskvai santykiuose su Ankara prioritetinis siekis yra pasiekti ikikrizinį dvišalių santykių lygį.

„Prioritetas – pasiekti iki krizės buvusį dvišalio bendradarbiavimo lygį, ir tai tikrai neatidėliotinas uždavinys: juk per šių metų penkis mėnesius Rusijos ir Turkijos apyvarta smuko 43 procentais“, – pabrėžė Rusijos lyderis.

Tuo tarpu turistinio srauto atgaivinimo tikimasi sulaukti artimiausiu metu.

„Manau, kad iki krizės buvusi turistinio srauto apimtis – tai tik laiko klausimas“, – sakė V. Putinas.

Padėties Sirijoje klausimus ketinama dar aptarti atskirai.

„Susitarėme, kad po spaudos konferencijos atskirai aptarsime visus klausimus, susijusius su Sirijos (krizės) sureguliavimu“, – pažymėjo Rusijos prezidentas.

Anot jo, tarp Rusijos ir Turkijos esama bendro supratimo, kad kova su terorizmu yra svarbiausi bendro darbo elementai. „Apie tai pakalbėsime detaliau“, – pridūrė V. Putinas.

Turkijos prezidentas nori greičiau užbaigti „Turkstream“ dujotiekio tiesimą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį pareiškė esąs įsitikinęs, kad bendras dujotiekio „Turkstream“ projektas, užtikrinsiantys rusiškų dujų tiekimą Turkijos ir Europos rinkoms, bus sparčiai užbaigtas; nes dabar jis yra įšaldytas dėl konflikto nuo lapkričio, kai buvo numuštas Rusijos karo lėktuvas.

„Dujotiekis „TurkStream“ bus užbaigtas kuo greičiau“, – sakė jis per spaudos konferenciją po derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Sankt Peterburge.

„Mes kartu su mūsų suinteresuotomis ministerijomis ir žinybomis imsimės reikalingų veiksmų, kad būtų užtikrintas Rusijos dujų tiekimas Europai šiuo dujotiekiu“, – pažymėjo R. T. Erdoganas.

V. Putinas sakė, kad per derybas jiedu „aptarė stambius bendrus projektus, kurių tęsimui reikės ir konkrečių politinių sprendimų“.

„Tam tikrus sprendimus Turkija jau priėmė dėl kelių stambių projektų, kaip, pavyzdžiui, „Akkuyu“ atominės elektrinės statybos (Biujukedželyje) ir „Turkstream“ dujų tiekimo sistemos“, – pridūrė jis.

„Reikia pagirti mūsų kolegas turkus – priešingai negu „South Stream“ projekte, pastaruoju metu, net nepaisydama mūsų santykių krizės, Turkija dirbo, ir pagrindiniai leidimai, susiję su „Turkstream“ jau įforminti ir gauti“, – pabrėžė vėliau V. Putinas.

Pagal „TurkStream“ projektą numatoma per Juodąją jūrą nutiesti keturias dujotiekio gijas, sujungsiančias pietinę Rusijos dalį su vakarine Turkijos dalimi.

V. Putinas aiškino, kad Rusija „Turkstream“ projekto iš pradžių net nelaikė alternatyva projektui „Southstream“.

Anot jo, tai buvo vertinama kaip galimybė praplėsti bendradarbiavimą dujų tiekimo srityje ir su Turkija, ir su Europa. Viena dalis šio srauto planuota vien tik Turkijos vidaus poreikiams tenkinti.

„Antroji dalis, susijusi su mūsų energijos išteklių maršrutizavimu į Europa, priklauso, žinoma, ir nuo trečiosios šalies – turime išnagrinėti šiuos klausimus su Europos valstybėmis, Europos Komisija“, – pažymėjo V. Putinas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)