Kaip yra Kaune? Pasirodo, iš čiaupo laisvai tekančiu vandeniu su savo lankytojais linkusios dalytis anaiptol ne visos miesto kavinės, kai kurios už tai prašo ir pinigų.

Vaišina ir ne klientus

Apie vandenį sklando daugybė mitų. Vieni tikina, kad stiklinę kambario temperatūros vandens reikia gerti 30 min. prieš valgį ir 1 val. po jo, priešingu atveju apsunkinsite virškinimą. Kiti prieštarauja – valgant išgertas vanduo padeda maistui įmirkti ir greičiau pasišalinti iš skrandžio į dvylikapirštę žarną. Nepaisant priešingų stovyklų nesutarimų, daugeliui vanduo prie maisto taip pat įprasta, kaip ir duona prie sriubos ar peilis prie sviesto. Juo skiedžiame sočius, tik į skrandį suverstus pietus, juo gaivinamės karštą dieną, laukdami kol ant stalo atkeliaus juodos kavos puodelis su desertu.

„Lankiausi užsienio kavinėse – visur dar net nespėjus užsisakyti patiekalų ant stalo atsirasdavo grafinas su vandeniu. Jį išgėrus padavėjas tuoj pat atnešdavo naują ir... nemokamai! Buvau sužavėta ir maloniai nustebinta“, – vos prieš mėnesį iš Maljorkos grįžusi kaunietė Reda dalijosi šviežiais kelionių įspūdžiais.

Dažnai per pietų pertrauką miesto kavinėse užkandžiaujanti jauna moteris tikino, kad Kaune buvo vos keliose vietose, kur vandeniu iš čiaupo personalas vaišina nemokamai.

Daugelis maitinimo įstaigų už jį prašo pinigų arba teisinasi neteikiantys tokios paslaugos, todėl malšinti troškulį siūlo vandeniu iš buteliukų.

Savas skaniausias

Vanduo iš čiaupo

„Ne kartą vietoje vandens iš krano buvau priversta nusipirkti buteliuką mineralinio vandens, kainuojantį daugiau nei kavos puodelis! Kitą kartą mano prašymas buvo išvis ignoruotas, neva personalas vandens iš krano nepila, – miesto kavinių savininkų nelankstumu stebėjosi pašnekovė. – Ko gero, kavinių, barų ar restoranų savininkai nepagalvoja, kad ši maža, centus kainuojanti investicija kuria draugišką santykį su lankytojais. Mielai grįšiu į tą vietą, kur belaukiant pagrindinio patiekalo gavau stiklinę vandens. Manau, aš tokia ne viena.“

Ar nebaisu gerti vandenį iš čiaupo? Reda papurtė galvą – Kauno vandentiekio vanduo yra kokybiškas ir skanus. Vandeniui buteliukuose iki jo dar labai toli.

„Vandens iš čiaupo esu ragavusi ne vienoje šalyje. Daug kur, tarkime, Paryžiuje, jis ne toks skanus kaip Lietuvoje. Ten naudojamas vanduo, valomas per filtrus, ir, kiek žinau, jis yra ne kartą chloruojamas“, – patirtimi dalijosi Reda.

Tiesa, gerti vandens iš čiaupo Egipto kavinėse ir viešbučiuose ji nesiryžo. Kelionių gidas ją įspėjo vartoti tik sandariai užsuktų, prekybos centruose pirktų buteliukų vandenį.

Grafiną keičia kitu

Savaitraščio Kaunui“ komanda nusprendė atlikti nedidelę ekskursiją po miesto kavines ir įsitikinti, ar vanduo iš čiaupo noriai dalijamas nemokamai.

Pirma vieta, kurioje stabtelėjome, – picerija „Capo“. Didžiulei nuostabai, kur kas greičiau nei meniu ant stalo atsirado didelis grafinas su vandeniu. Be to, pagardintas mėtos lapeliais ir greipfruto skiltele.

Priėmusi užsakymą ir pamačiusi, kad stiklinis grafinas apytuštis, padavėja jį akimirksniu pakeitė kitu – sklidinu vandens. Paprašius sąskaitos, joje vanduo nebuvo įskaičiuotas.

Picerija Kauno senamiestyje pelnė mūsų simpatijas, o padavėja į kišenę įsidėjo arbatpinigių.

Tęsiant nemokamo vandens paieškas toli eiti nereikėjo – vos už kelių žingsnių užsukti vidun kvietė atviros baro „2 1/2 obuolio“ durys. Prie sidro baro prisėdau norėdama rezervuoti stalelį savaitgalio vakarui. Kol barzdotas barmenas pildė užsakymų sąsiuvinį, paprašiau vandens. „Gazuoto?“ – pasiteiravo impozantiškos išvaizdos vyriškis. Man papurčius galvą, priešais nosį akimirksniu atsidūrė grūdinto stiklo taurė su vandeniu. Taip pat nemokama.

2 aplankytos vietos – 2 nemokamos stiklinės. Vyliausi į šį sąrašą netrukus įrašysianti ir 3-ią, deja, restorane „Piccola Italia“ grafinas, kurio pakako dviem, buvo įkainotas beveik 1,5 euro. Tiek pat už vandenį iš čiaupo teko sumokėti Savanorių pr. įsikūrusiame restorane „Portofino“ ir „Akropolio“ kavinėje „Take way“.

„Norėčiau 500 ml stalo vandens“, – šis prašymas kavinėje „Architektai“, esančioje Putvinskio gatvėje, mums atsiėjo 0,50 Eur.

Aukso vertės

Kauniečių pamėgtas restoranas „Talutti“ pranoko visas iki tol lankytas vietas. Baigę valgyti ir paprašę sąskaitos nustėrome – pagardintas citrusiniais vaisiais vanduo čia buvo įkainotas 2,9 Eur.

Paprašyta paaiškinti, kodėl paprastas stalo vanduo iš čiaupo toks brangus, padavėja tarsi žirnius į sieną išbėrė tekstą, matyt, sakytą ne kartą: „Vanduo su vaisiais, o jie kainuoja, kaip ir darbo jėga.“

Esą jei būčiau paprašius paprasto vandens be priedų, tokį ir būčiau gavusi.

„Charlie pizza“ tinklo picerijos darbuotojai nemokamo vandens lašu savo klientų taip pat neskuba gaivinti. Tiesa, paklaustos padavėjos tikino, kad pas juos vanduo nėra pilamas tiesiog iš čiaupo: prieš patiekiant šis yra apdorojamas, kartais gaminamas iš ledukų. Be to, pagardinamas citrusiniais vaisiais, o tai, savaime suprantama, reikalauja papildomų sąnaudų.

Apeiti visų miesto kavinių nepajėgėme – neturėjome nei jėgų, nei laiko, todėl gastronominę kelionę nusprendėme baigti vieta šalia redakcijos – restorane „Daniela“.

Net neprašyta kartu su dienos pietumis padavėja atnešė taurę vandens. Šią išgėrus ir paprašius antros – mielai ją atnešė.

„Į sveikatą“, – tiesdama ranką šyptelėjo restorano darbuotoja.