Venesuelą kamuoja gili ekonominė, politinė ir humanitarinė krizė. Gyventojai kenčia dėl didžiulio maisto trūkumo, o ligoninėse trūksta pagrindinių vaistų ir įrangos. Ekspertai teigia, kad Venesuelos valdžia prioritetu laiko atsiskaitymą su kreditoriais, o ne kovą su nepritekliais.

„Per metus šalyje baigsis pinigai“, – teigė Majamyje įsikūrusios investicijų bendrovės „Caracas Capital“ Venesuelos skolos valdymo ekspertas. Jo teigimu, vyriausybės pasiryžimas atsiskaityti su kreditoriais prilygsta savižudybei.

Ekonomistų nuomonės dėl klausimo, kada Venesueloje išseks grynųjų pinigų atsargos, skiriasi, tačiau visi jie sutinka, kad, situacijai nesitaisant, šalis netvers ilgiau nei dvejus metus.

Didžiąją dalį Venesuelos atsargų sudaro auksas. Dalį jų Venesuela perleido Šveicarijai, taip siekdama padengti bent dalį savo skolų. Gegužę Venesuelos aukso atsargų vertė siekė 7,4 mlrd. JAV dolerių, tačiau birželį aukso perlaidos Šveicarijai padidėjo.

„Mažai tikėtina, kad kitąmet Venesuela bus pajėgi atlikti visus reikiamus mokėjimus, – teigė banko „Goldman Sachs“ Lotynų Amerikos ekonomikos ekspertas Mauro Roca. – Nemokumo tikimybė kitais metais bus daug didesnė nei šiemet“.

Situacija sunki ir šiek tiek ironiška, nes šalis turi vienas didžiausių pasaulyje naftos atsargų. Kritus naftos kainoms, krito ir Venesuelos pajamos, tačiau net ir mažesnės iš naftos gautos pajamos gali būti panaudotos vykdant finansinius įsipareigojimus tokiems kreditoriams, kaip Kinija, obligacijas įsigijusios bendrovės ir pavieniai asmenys, naftos gavybos bendrovės ir importuotojai.

Netgi naftos gavybos bendrovės pradeda stabdyti savo veiklą Venesueloje. Pavyzdžiui, „Schlumberger“ pareiškė Venesueloje neatnaujinsianti veiklos, kol nebus apmokėtos jos sąskaitos. Tai, kad naftos gavybos bendrovės nusigręžia nuo Venesuelos, taip pat yra vienas veiksnių, paaiškinančių, kodėl šalies naftos gavybos mastai nusirito į 13-os metų žemumas.

Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius Venesuelos importo apimtys (tarp importuojamų prekių – ir maistas bei vaistai) smuko 40-45 proc., teigė banko „Bank of America“ vyriausiasis ekonomistas Sebastianas Rondo (Sebastian Rondeau). Jis prognozuoja, kad iki kitų metų balandžio Venesuela nesugebės įvykdyti savo finansinių įsipareigojimų, ir pabrėžė, kad antroji 2017 m. pusė bus ypač nelengva.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)