Mokesčių inspektoriai tikrina visuomeninio maitinimo, apgyvendinimo paslaugas teikiančias įmones, prekybininkus, domisi ar patentus įsigiję smulkieji verslininkai turi visus reikalingus dokumentus, ar pirkėjams gali išduoti pardavimo kvitus, teikia konsultacijas. Inspektoriai dėvi specialią aprangą, o šiemet sėdo ir ant dviračių.

„[Naudojimasis dviračiais] tiesiog leidžia mums efektyviau pasiekti mokesčių mokėtojus. Tiesiog nuvykti į vietas, kurių neįmanoma pasiekti kita transporto priemone ir greičiau reaguoti į įvairius pranešimus, kuriuos gauname apie galimus pažeidimus“, – pasakoja Klaipėdos apskr. mokesčių inspekcijos Operatyvios kontrolės sk. specialistė Jolanta Jončauskaitė.

Pasak inspektorių, vasaros sezonas kurortuose trumpas, juose koncentruojasi verslas, todėl natūralu, kad ir pažeidimų čia daugiau.

„Dažniausias pažeidimas – kai neišduodami kasos kvitai. Pasitaiko nelegalaus darbo atvejų, bet, lyginant šiemet ir praėjusiais metais nustatomų pažeidimų pobūdį, tendencija išlieka ta pati – tiesiog pažeidimų yra sumažėję“, – sako Klaipėdos apskr. mokesčių inspekcijos Operatyvios kontrolės skyriaus vyr. specialistė Vilma Pavlovienė.

„Vien palyginus su praėjusiais metais šiemet, preliminariais duomenimis, pajamos yra padidėjusios tiek apgyvendinime, tiek visuomeniniame maitinime daugiau nei 18 proc. Mokesčių yra sumokėta ketvirtadaliu daugiau“, – pasakoja Klaipėdos apskr. mokesčių inspekcijos viršininkas Audrius Morkūnas.

Finansų ministrė Rasa Budbergytė pastebi, kad Klaipėdos mokesčių inspekcijos akcijos išeiti į viešas erdves naudingos ir patiems kurortams. Pavyzdžiui, Palangos biudžetą kurorto mokesčių mokėtojai pernai papildė 2 mln. eurų daugiau nei užpernai. Nuo sumokėtų mokesčių į biudžetą, pasak ministrės, priklauso galimybės finansuoti prioritetines sritis, tačiau esą būtina peržiūrėti ir mokesčių politiką.

„Kadangi darbo jėgos apmokestinimas Lietuvoje yra per didelis, našta yra didžiulė, visai normalu, kad žmonės nori slėpti mokesčius, nemokėti. Todėl jeigu mes norime, kad legalus darbas didėtų, jo apimtis didėtų, turime labai rimtai valstybiniu mastu pergalvoti mūsų mokestinę politiką“, – pabrėžia finansų ministrė.

Lankydamasi Palangoje ministrė atkreipė dėmesį ir į , pasak jos, gana dideles daržovių, žuvies, kitų produktų kainas. Ji apgailestavo, kad ne visiems poilsis kurorte prieinamas.