Miesto vadovų galvos skausmas – kaip pritraukti darbuotojų į reorganizuotus administracijos skyrius, jei už durų nesirikiuoja norinčiųjų dalyvauti konkursuose eilės.

Subliuško konkursas į Komunikacijų skyriaus vedėjo vietą. Per dvi savaites sulaukę poros filologų, nusiteikusių sukurti naują Panevėžio savivaldybės įvaizdį ir viešinimo strategiją, miesto vadovai persigalvojo ir konkursą nutraukė.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Juknos teigimu, apsispręsta viešinimo paslaugas pirkti – skelbti viešųjų pirkimų konkursą ir samdyti įmonę, atsakingą už viešuosius ryšius.

„Tai būtų vos vos brangiau, bet gautume ne vieną viešųjų ryšių specialistą, o komandą“, –„Sekundei“ aiškino T. Jukna.

Įvaizdžio kūrėjos – viešųjų ryšių agentūros – paslaugos, anot direktoriaus, Savivaldybei per metus atsieitų apie 30–40 tūkstančių eurų. Maža to, Panevėžio savivaldybės viešaisiais ryšiais ir toliau rūpintųsi dabartinio Ryšių su visuomene skyriaus trys specialistai.

„Ar ne per daug? Klausimas geras, bet struktūra tokia jau patvirtinta, nelabai ką galime keisti“, – teigė T. Jukna.

Kandidatai neužplūdo


Šiuo metu Savivaldybė ieško ir Miesto infrastruktūros skyriaus sąmatininko už 669 Eur atlyginimą „ant popieriaus“ bei Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vyriausiojo specialisto – 12-os kategorijos valstybės tarnautojo, kuriam mokėsianti 743 Eur, neatskaičius mokesčių.

Nors konkursai paskelbti beveik prieš mėnesį, pasirengusieji varžytis dėl darbo vietos neužplūdo. Sąmatininku pretenduoja tapti du kandidatai, o specialistu – trys.

Dar į penkis konkursus dokumentų priėmimas jau pasibaigęs, tačiau ir juose bandyti laimę panoro tik vienas kitas.

Į E. plėtros skyriaus vyriausiojo specialisto, Švietimo ir jaunimo reikalų skyriaus jaunimo reikalų koordinatoriaus, Viešųjų pirkimų skyriaus vyriausiojo specialisto ir net Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėjo vietas pretenduoja po du kandidatus.

Daugiausia atsirado panorusiųjų darbuotis personalo specialistu Vidaus administravimo skyriuje. Dokumentus dalyvauti šiame konkurse pateikė septyni kandidatai dirbti Panevėžio valdžios rūmuose.

Visų pretendentų reikalaujama turėti atitinkamos srities bent vienų metų darbo stažą.

Laisvų vietų kaip Darbo biržoje

Netrumpas Savivaldybės skelbiamų konkursų sąrašas – tik dalis laisvų darbo vietų Aukštaitijos sostinės valdžios rūmuose. Valstybės tarnybos departamentas šiuo metu vertina dar net dešimties pareigybių aprašymus.

Panevėžio savivaldybei jau rugsėjį reikės būrio vadovų – Strateginio planavimo, investicijų ir biudžeto skyriaus, Miesto plėtros skyriaus, Sporto skyriaus, Socialinių reikalų skyriaus Socialinių paslaugų poskyrio vedėjų.

O sujungus net tris dabartinius – Miesto ūkio, Ekologijos bei Statybos ir statinių priežiūros skyrius – naujai įkurtam Miesto infrastruktūros skyriui bus ieškoma ne tik vedėjo, bet ir jo pavaduotojo, vyriausiojo specialisto, dviejų inžinierių. Vyriausiojo specialisto taip pat trūksta Teritorijų planavimo ir architektūros skyriui.

Kandidatų į šias vietas savo rezerve dar žvalgosi Valstybės tarnybos departamentas. Jei iš darbo ieškančių valstybės tarnautojų neatsiras norinčiųjų ateiti į Panevėžio savivaldybę, ji skelbs konkursus.

Nevilioja atlyginimai

Panevėžio miesto savivaldybė

Direktorius guodžiasi, kad į Savivaldybę prisikviesti kompetentingų specialistų darosi sudėtinga. T. Jukna svarsto, kad valdžios rūmai nepopuliarūs tapo dėl nekonkurencingų atlyginimų.

„Norinčiųjų dalyvauti konkursuose antplūdžio nėra. Eilinis specialistas į rankas gauna 700 Eur. Matyt, dabar tiek jau mažai. Miesto infrastruktūros skyriaus inžinieriui reikalingą statybos krypties išsilavinimą turintis specialistas tiesiai rėžė: ar juokaujat – dirbti už tūkstantį eurų“, – priežastį įžvelgia T. Jukna.

Nusiteikę bylinėtis

Naujų specialistų Panevėžio savivaldybė ėmėsi ieškoti reorganizavusi administraciją. Pagal naująją struktūrą, iš dabartinių 27-ių skyrių liktų 17-a, o etatų nuo esamų 270-ies sumažėtų iki 245.

Nors, pasak T. Juknos, Savivaldybės darbuotojų profesinė sąjunga su tokia pertvarka sutiko, direktorius neatmeta, kad bylinėjimosi teismuose dėl darbo vietų nebus išvengta.

„Vienas kitas pavienis atleidžiamas darbuotojas veikiausiai kreipsis į teismą“, – nusiteikęs bylinėtis vadovas.

Motyvuojama, kad konkursai į naujas darbo vietas skelbiami, nes sujungus skyrius pakeisti pareigybių aprašymai.

Skaičiuojama, kad restruktūrizacija Savivaldybės biudžetui kainuos 159 tūkst. Eur. Tiek lėšų prireiks atleidžiamų darbuotojų išeitinėms išmokoms.

Naujos struktūros Savivaldybės administracija turėtų pradėti dirbti jau nuo rugsėjo 1-osios. T. Jukna pripažįsta, kad iki tol ne visi nauji etatai bus užimti.

„Dirbti sunku, kai nėra žmogaus, bet nemanau, kad bus neįmanoma“, – įsitikinęs direktorius.

Kaltina politinius vėjus

Savivaldybės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Dalia Meškauskienė nesutinka, kad konkursai į darbo vietas Panevėžio valdžios rūmuose nepopuliarūs dėl siūlomo atlygio.

„Iki reorganizacijos ir dėl tokio mažo užmokesčio žmonės dalyvavo konkursuose“, – motyvuoja D. Meškauskienė.

Nors darbo vieta valstybinėje institucijoje siejama su didesniu stabilumu ir socialinėmis garantijomis, profesinės sąjungos lyderės nuomone, potencialius darbuotojus atgraso Savivaldybę košiantys politiniai vėjai.

„Jei gerai dirbantys žmonės dėl politikų sprendimų jaučiasi nestabiliai, kas eis į tokią nesaugią darbovietę? Ko jam būti prašalaičiu, jei gali susirasti stabilią ir geriau atlyginamą vietą?“ – teigia D. Meškauskienė.

Nors profesinė sąjunga sutiko su parengta naująja Panevėžio savivaldybės struktūra, vis dėlto pirmininkė valdžią kaltina kai kuriuos specialistus atleidžiant nepagrįstai.

Anot jos, Socialinės paramos skyriuje darbo netenka dvi specialistės – viena turinti magistro laipsnį, kita esą apibūdinama kaip geriausia skyriaus darbuotoja. D. Meškauskienė neteisingu laiko ir sprendimą atleisti jaunimo reikalų specialistą.

Reorganizaciją kritikuojanti profesinė sąjunga vis dėlto neketina jos skųsti teismui. D. Meškauskienė aiškina, kad sutikimas tokiai pertvarkai buvo duotas su Savivaldybės vadovais susitarus dėl 11-os numatytų atleisti, bet vėliau paliktų darbuotojų.

Tačiau profesinės sąjungos lyderė pripažįsta, kad jau bręsta keletas atleidžiamų darbuotojų ieškinių.

Barjeras Vilniuje

Kandidatų antplūdžiu negali pasigirti ir rajono Savivaldybės skelbiami konkursai.
Šiais metais prašymus dalyvauti konkurse į Miežiškių seniūno pavaduotojo vietą pateikė septyni kandidatai. Iš tokio būrio atvyko tik vienas.

Konkursas į Velžio seniūnus sulaukė didesnio susidomėjimo. Varžytis dėl šių pareigų panoro 11-a pretendentų. Tačiau kandidatams į šią pareigybę privalomus testus Valstybės tarnybos departamente Vilniuje išlaikė tik penki, o į patį konkursą atvyko dar mažiau – trys kandidatai.

Rajono Savivaldybė buvo paskelbusi konkursą ir į Velžio seniūno pavaduotojo pareigas, tačiau jis greitai nutrauktas Valstybės tarnybos departamentui į šią vietą atsiuntus žmogų iš valstybės tarnybos rezervo.

Rekordiniai konkursai

Tik vieno kito realaus pretendento į skelbiamas laisvas darbo vietas sulaukiančios savivaldybės dar ne taip seniai neatsigindavo trokštančiųjų „valdiško“ darbo.

Prieš porą metų Panevėžio savivaldybę, tąsyk paskelbusią ieškanti Personalo skyriaus specialisto ir nereikalaujanti turėti darbo patirties, užplūdo rekordiškai daug pretendentų.

Valstybės tarnautojo vietą Savivaldybėje užimti panoro 72 kandidatai, nors siūlomas atlyginimas į rankas tesiekė vos 463 Eur. Tais pačiais metais vykęs konkursas į Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresniojo specialisto pareigas sulaukė 32 kandidatų. Tiesa, darbo patirties tąkart irgi nebuvo reikalaujama.

Panevėžio rajono savivaldybė rekordinio kandidatų būrio – 28-ių – sulaukė 2013-aisiais, kai buvo paskelbusi konkursą į Švietimo skyriaus specialisto sporto reikalams pareigas.