D. Misiūnas interviu BNS sakė, kad vis dar neaišku, kaip „Gazprom“ apskritai ketina prekiauti su Baltijos šalimis, todėl neaišku, ar grupės įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ ateityje pirks dujų iš Rusijos.

„Turiu pripažinti, kad vis dar neturime aiškumo, kaip jie ruošiasi toliau prekiauti dujomis. Aukcionai nukėlinėjami, pernai metų patirtis irgi tokia buvo - visą laiką paskutinę minutę ir be aiškių principų. Tas nepadeda jiems“, — interviu BNS sakė D. Misiūnas.

„Lietuvos energijos“ vadovas tikino, kad „Gazprom“ suvokia, jog Europoje turi prekiauti rinkos sąlygomis ir gerinti sąlygas — tik tokiu atveju jam pavyks didinti pajamas.

„Jie supranta, kad rinkoje atsirado nauja realybė ir jie gali arba ją ignoruoti ir prarasti pajamas, arba jie turi keisti savo matymą, kaip jie prekiauja. Manau, kad ta ambicija, deklaracijos, kad jie daugiau parduos („Gazprom“ šiemet ketina padidinti tiekimą Europai 31 proc. — BNS) - jų varomoji jėga, nes tai yra svarbi šalies biudžeto pajamų eilutė, ir Rusija nori tų pinigų, ir „Gazprom“ turės konkuruoti kaina“, — teigė D. Misiūnas.

D. Misiūnas skeptiškai vertino „Gazprom“ planus Baltijos jūros pakrantėje pastatyti dujų skystinimo gamyklą. Net jei ji būtų pastatyta, jis abejoja, kad Lietuva pirktų SGD iš Rusijos.

„Iš tos patirties, kurią mes turime, reikia žiūrėti atsargiai į jų planus, nes ko tik jie nėra statę, ir kai jau bus pastatyta, tuomet vertinti kaip realų dalyką. Kitas dalykas, nepamiršti, kokie mūsų tikslai - saugumas, nepriklausomybė ir diversifikavimas. Tai manau, kad to reikia laikytis ir toliau. Ar pirkti iš to paties tiekėjo, tik skirtinga forma? Ar tai būtų diversifikavimas - turbūt ne“, — teigė D. Misiūnas.

„Gazprom“ ir Nyderlandų bei Didžiosios Britanijos energetikos milžinas „Royal Dutch Shell“ šiemet pasirašė memorandumą dėl SGD gamyklos Suomijos įlankos pakrantėje projekto. Pasak „Gazprom“ vadovo Aleksejaus Milerio, galutinai dėl šio projekto bus susitarta iki šių metų pabaigos.

Lietuva šiemet daugiau nei pusę jai reikalingų dujų perka iš „Statoil“ — apie 1,35 mlrd. kubų, o likusią dalį — apie 0,7 mlrd. kubų — ji turėtų įsigyti iš „Gazprom“ arba „Statoil“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)