DELFI redakcijai parašė Vilniaus rajono tarybos narys Gintaras Karosas ir informavo, kad Riešės seniūnijos kaimų gyventojai sunerimę dėl ketinimų tankiai gyvenamoje priemiestinėje Vilniaus vietovėje statyti daugiatūkstantinį kiaulių auginimo kompleksą, kreipėsi pagalbos.

„Projektas, panašu, prasilenkia su bet kokiais sveiko proto principais, o jo įgyvendinimas nepataisomai pablogins čia gyvenančių žmonių gyvenimo kokybę, – rašė jis. – Tokius skaitlingus kiaulių auginimo kompleksus Vakarų šalių verslininkai stengiasi iškelti į pokomunistines valstybes, kadangi numatomos priemonės negarantuoja apsaugos nuo ekologinės taršos. Vilniaus rajono ekonominė plėtra svarbi, tačiau kvapų taršą sukelianti veikla turėtų būti vystoma retai apgyvendintose vietovėse, kurių apstu Vilniaus rajono ir kitose Lietuvos savivaldybėse.“

G. Karosas savo laiške taip pat pridėjo daugiau nei šimto gyventojų pasirašytą skundą-prašymą, adresuotą Vilniaus rajono savivaldybės merei Marijai Rekst.

Vietovė pasikeitė

Dokumente nurodoma, kad kiaulių komplekse planuojama veikla neužtikrina neigiamų poveikių žmonių ir aplinkai išvengimą, nes bus vykdoma vos už 70 metrų nuo gyvenamosios zonos.

„Atkreiptinas dėmesys, kad planuojama ūkinė veikla yra numatoma tankiai apgyvendintoje teritorijoje, kurioje yra įsikūrusi nauja gyvenviete. Čekiškių kaime ir šalia esančiose gyvenvietėse yra daug naujų namų, jaunų šeimų, vaikų, kur Vilniaus rajono savivaldybes administracija yra išdavusi daug leidimų statyti mažaaukščius gyvenamuosius namus, žemės sklypų paskirtis mažaaukštei statybai“, – rašoma prašyme.

Taip pat nurodoma, kad šalia buvusios fermos, kuri neveikė daugiau kaip 15 metų, daug pasikeitė socialiniu požiūriu ir ši vieta netinkama tokio stambaus komplekso statybai, kurioje per metus planuojama išauginti apie 25 tūkst. kiaulių.

„Šis kompleksas turės neigiamą įtaką mūsų ir mūsų vaikų sveikatai bei ateičiai“, – teigia gyventojai.

Kiaulės svarbesnės?

Skundą pasirašiusį vietos gyventojų atstovė Ana Juchnevič DELFI sakė, kad paprasčiausiai nenori, kad šalia jos namų būtų auginamos kiaulės.

„Nors jie mums įrodinėja, kad čia viskas bus labai gerai, bet jie nuvertino mūsų žemes. Mūsų žemių niekas nenori pirkti. Buvo susirinkimas, tai jie pasakė, kad mūsų žemės čia ir taip pigios ir nieko čia nebus, jeigu čia bus kiaulių. Per metus 25 tūkst. kiaulių! O visur čia aplink maži vaikai, mes to nenorime, tikrai. Kam mums to reikia?“ – kalbėjo ji.

Pašnekovė piktinosi, kad „tos kiaulės atrodo svarbesnės negu žmonės mūsų laikais“.

A. Juchnevič teigė, kad pirmasis susirinkimas su gyventojais apie planuojamą kompleksą surengtas šių metų birželio pabaigoje. Taip pat ji aiškino, kad verslą vystantys žmonės patys šalia komplekso negyvens, todėl jiems nerūpi, kas ten bus.

Neįvertina naujų technologijų?

Tačiau kiaulių kompleksą įrengti ketinanti įmonės „Smokvila“ direktorė Ana Rymkevič pabrėžė, jog kiaulių kompleksas Čekiškių kaime jau stovi.

„Visų pirma, dabar yra atliekama poveikio aplinkai vertinimo procedūra. Ataskaita yra paruošta ir pristatyta gyventojams. Buvo viešas supažindinimas ir tiems, kas dalyvavo viskas buvo paaiškinta, – sakė ji. – Dabar technologijos yra pažengusios ir leidžia taikyti tokias priemones, kur kvapai, kurių žmonės labiausiai bijo, bus maksimaliai sumažinti.“

A. Rymkevič pripažino, kad pati gyvena ne šalia komplekso. „Visų pirma, jeigu aš norėčiau kažkur gyventi – naujoje vietoje, ir rinkčiausi, kur man įsikurti, tai aš tą aplinką ištyrinėčiau. Jeigu šalia būtų kompleksas, tada svarstyčiau, ar aš noriu šalia jo gyventi, ar ne. Manau, kiekvienas turi teisę priimti sprendimus ir įvertinti situaciją“, – paklausta, ar norėtų gyventi greta auginamų kiaulių, sakė ji.

Verslininkė nurodė, kad 25 tūkst. kiaulių per metus užauginsiančiame komplekse dirbs maždaug 5 darbuotojai. Sprendimą, ar jai bus leista vykdyti veiklą, A. Rymkevič tikisi sužinoti po kelių mėnesių.

Savivaldybė gins gyventojų interesus

DELFI atsiųstame komentare apie tai kaip vertina gyventojų skundą, Vilniaus rajono savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Gulbinovič nurodė, kad jie atstovaus gyventojų interesus.

„Kiaulių auginimo kompleksas, esantis Čekiškių kaime, Riešės seniūnijoje, pastatytas dar 1971–1975 metais. Savivaldybės bendrajame plane šio gyvulininkystės komplekso teritorija yra pažymėta kaip gamybinė ir ūkinė teritorija, kurioje gali būti vykdoma ūkinė veikla, o gyvenamųjų, gamybinių ar verslo pastatų teritorijų nauja statybų plėtra nėra numatyta. Atkreipiame dėmesį, kad 2016 kovo 1 dieną Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimu poveikio aplinkai vertinimo procedūra yra atnaujinta (pradėta iš naujo)“, – teigė savivaldybės atstovė.

J. Gulbinovič taip pat pridūrė, kad nors Visuomenės sveikatos centras neplanuoja kvapo koncentracijos poveikio sumažinimo priemonių, savivaldybė reikalaus, kad priemonės oro taršos mažinimui būtų numatytos.

„Savivaldybė priimant sprendimą atsižvelgia į gyventojų interesus, jų pateiktus reikalavimus ir pasiūlymus. Yra kreiptasi į poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos dokumentų rengėją dėl ataskaitos patikslinimo. Šiuo metu savivaldybė nėra gavusi pataisytos ataskaitos. Nors planuojamos „Smokvila“ ūkinės veiklos prisidės prie žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros augimo, savivaldybė atstovaus gyventojų interesus“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)