„Iš Vietnamo gautas pranešimas apie teismo sprendimą dėl minėto asmens išdavimo Lietuvos Respublikai“, – sakė T.Krušna.

Asmens pergabenimą koordinuos policija. Kiek kainuos bėglio pargabenimas, kol kas nežinoma.

„Policija susisieks, kalbama apie rugpjūčio mėnesį“, – sakė prokuroras.

S.Rachinšteinas iki šiol laikomas suimtas Vietname. Jis Lietuvoje nuteistas kalėti pustrečių metų už sukčiavimą. Taip pat tiriama dar viena jo byla. Pasak prokuroro T.Krušnos, asmuo buvo paieškomas ties bausmės vykdymo, tiek tolesnio baudžiamojo persekiojimo tikslu.

Atgabentas į Lietuvą, verslininkas pradės atlikti jam skirtą bausmę. Kokioje pataisos įstaigoje jis kalės, nuspręs Kalėjimų departamentas.

Kaip skelbė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), Lietuvos ieškomas verslininkas S.Rachinšteinas sulaikytas sausio 21 dieną Vietname, Hošimino mieste. Tai pirmas ekstradicijos iš Vietnamo į Lietuvą atvejis. Dėl asmens ekstradicijos Vietname sprendžia kompetentinga ministerija, o vėliau teismas priima sprendimą dėl asmens išdavimo užsienio valstybei.

S.Rachinšteinas nuteistas dėl to, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį galėjo legalizuoti ir pasisavinti milijonines lėšas. Verslininkas per fiktyvių įmonių tinklą galėjo legalizuoti netoli 3 mln. eurų, pasisavinti per 400 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčių. Nusikaltimai įvykdyti 2000-2004 metais.

Aukščiausiojo Teismo septynių teisėjų kolegija kovą patvirtino Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuris paskelbtas 2014 metų gruodį. Tuomet skelbiant nuosprendį S.Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos.

„Valstybei pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimu buvo padarytas didelis finansinis nuostolis“, – paskelbė teismas.

S.Rachinšteinui Europos arešto orderį Vilniaus apygardos teismas išdavė pernai vasario 6 dieną, kai paaiškėjo, kad jis yra išvykęs iš šalies. Verslininkui buvo išduoti du Europos arešto orderiai – dėl bausmės vykdymo ir baudžiamojo persekiojimo vykdymo.

FNTT dabar atliekamame kitame ikiteisminiame tyrime šis verslininkas įvardijamas organizuotos grupės vadovu ir kartu su bendrininkais įtariamas dėl sukčiavimo gaunant milijonines ES paramos lėšas, dokumentų klastojimo, neteisėtos įmonių veiklos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)