„Žinome, kad kiekviena krizė yra ir galimybė, kai kurios tarptautinės įmonės galvoja dalį pajėgumų perkelti į žemyninę Europą. JK, kaip buvo svarbi ir didelė rinka, taip ir išlieka, tačiau, jeigu keisis verslo darymo, prekybos taisyklės, muitų tarifai, investicinės sąlygos, tai, žinoma, galbūt bus noras tų, kurie daugiau turi santykių su žemynine Europa, turėti daugiau taškų ten.

Čia yra galimybė Vilniui pakonkuruoti, pritraukiant tam tikras sritis, kaip IT, finansinių paslaugų sektorius, ir į Lietuvą“, – sakė A. Skaisgirytė-Liauškienė žurnalistams penktadienį po diskusijos Lietuvos pramonininkų konfederacijoje (LPK).

Asta Skaisgirytė Liauškienė

LPK viceprezidentas, atsakingas už užsienio ryšius ir eksportą, Arūnas Laurinaitis irgi sakė, kad verslas į „Brexit“ žiūri, ir kaip į naujas galimybes.

„Dabar verslas nagrinėja ir žiūri galimybes, kaip pritraukti kompanijas iš JK, turėti čia ofisus ES viduje, tarp jų ir Lietuvoje, ir kokius privalumus, kokias geresnes sąlygas pasiūlyti negu kitos ES šalys“, – sakė A. Laurinaitis.

LPK viceprezidentas neturėjo vienareikšmio atsakymo, ar Lietuva galėtų tapti patrauklia vieta tarptautinėms kompanijoms, kurios po „Brexit“ apsispręstų keltis į žemyninę Europą.

„Ir taip, ir ne. Kiekvienas verslas renkasi, kur yra patogiau, – tai ir darbo santykiai, ir teisinė būsena, jų investicijų saugumas, apsauga, darbuotojų kompetencija, rinkų pasiekiamumas.

Įvertinus tai, kad ir Lietuvoje įvyksta pokyčiai ir dėl Darbo kodekso, kas užsieniečiams visada kliūdavo, ir jie nesuprasdavo, aš galvoju, kad sąlygos atėjimui užsienio kompanijų gerėja, aiškėja. Aš nenustebčiau, jeigu dėl „Brexit“ pradėtų atsirasti daugiau kompanijų, norinčių dirbti Lietuvoje“, – sakė A. Laurinaitis.

Oficialiai „Brexit“ procedūra neprasidėjo, kol JK neaktyvavo 50-ojo ES sutarties straipsnio. Remdamasi žiniomis iš JK, Lietuvos nuolatinės atstovybės ES vadovė ambasadorė J. Neliupšienė teigė, kad tai, matyt, neįvyks iki šių metų pabaigos, kitų metų pradžios.

Apie tai, kaip santykiai su JK plėtosis toliau, rugsėjo 16 dieną tarsis į neformalų susitikimą susirinksią ES vadovai.