Pagal kainą, mokamą už populiariausių mažiausios kainos prekių krepšelį, Lietuva šiuo metu nusileidžia tik Lenkijai, nors už kai kurias jo prekes lietuviai moka net iki 50 proc. pigiau nei lenkai.

Tokius duomenis atskleidė šių metų liepą prekybos tinklo „Maxima“ atliktas kainų palyginimo tyrimas, kurio metu buvo vertinamos daugiau nei 100 populiariausių ir daugiau nei 30 mažiausios kainos maisto bei buities prekių kainos 14 Europos šalių.

„Prekių kainas lemia įvairūs veiksniai: rinkos dydis, klimato sąlygos, žaliavų ar pačių prekių pasiūla ir paklausa pasaulinėse rinkose, valiutų santykiai, mokesčiai, su visu tuo susijusios augintojų, gamintojų, perdirbėjų ir platintojų patiriamos sąnaudos, kiti veiksniai. Norėdami įsitikinti, kad kainos Lietuvoje yra nuolat konkurencingos, kainų palyginimo tyrimą atliekame kelis kartus per metus“, – pranešime sako bendrovės „Maxima LT“ vadovas Žydrūnas Valkeris.

Mažiausios kainos prekių segmente Lietuva šiuo metu užima antrą vietą po Lenkijos, kurios gyventojai už bendrą analogiškų pirkinių krepšelį moka vos 2 eurais pigiau nei lietuviai. Lietuvoje už tokį, daugiau nei 30 populiarių mažiausios kainos prekių apimantį, krepšelį tektų sumokėti 52 eurus, kai Lenkijoje – 50 eurų.

Kita vertus, už kai kuriuos produktus lietuviai moka pastebimai mažiau nei kaimyninės šalies gyventojai. Tyrimo duomenimis, iki 50 proc. mažiau lietuviai moka už rūkytą dešrą, kai kurių rūšių makaronus, margariną, negazuotą vandenį, taip pat šviesią duoną, šviežią jautieną – šie produktai dažni lietuvių pirkinių krepšeliuose.

Pasak pranešimo, kiek mažiau lietuviai moka ir už kai kurių rūšių šokoladinius batonėlius, gaiviuosius gėrimus, dantų pastą.

Lyginant su kitomis tyrimo metu lygintomis Europos šalimis, lietuviai kur kas mažiau moka už bulves, cukrų, druską, kai kurių rūšių duonos gaminius, grietinę, jogurtą, pieną, margariną, makaronus, kiaušinius, virtas dešreles, negazuotą geriamąjį vandenį, kai kurių rūšių šokoladinius batonėlius, lydyto sūrio gaminius, grikių kruopas, taip pat tualetinį popierių ir popierinius rankšluosčius.

Tyrimo duomenimis, už daugiau nei 100 populiariausių maisto ir namų apyvokos prekių apimantį krepšelį lietuviai šią vasarą moka 136 eurus ir užima trečią vietą pagal mažiausias šio gausaus krepšelio produktų kainas.

Kiek mažiau už tuos pačius produktus moka tik bulgarai – 131 eurą ir lenkai – 121 eurą. Po Lenkijos, Bulgarijos ir Lietuvos pigiausių Europos šalių penketuke rikiuojasi Estija ir Jungtinė Karalystė, kurių gyventojai už analogišką pirkinių krepšelį moka po 147 ir 157 eurus.

Kitose Europos šalyse už tokius pat pirkinius pirkėjams tenka mokėti net iki kelių šimtų eurų brangiau. Brangiausiai maisto ir buities prekes šią liepą perka Šveicarijos, Prancūzijos, Austrijos, Čekijos ir Italijos gyventojai.

Šveicarijoje analogiškas pirkinių krepšelis šiuo metu kainuoja net 424 eurus, Prancūzijoje – 230 eurų, Austrijoje – 205, Čekijoje ir Italijoje – atitinkamai 199 ir 190 eurų.

Tarp populiariausių tyrimo metu vertintų prekių patenka dažniausiai Europos pirkėjų įsigyjami maisto produktai ir kitos vartojimo prekės.

Tarp jų – duona, miltai, ryžiai, kiaušiniai, pienas, sūris, mėsa, švieži vaisiai ir daržovės, cukrus, kava bei kiti kasdien vartojami maisto produktai. Taip pat tualetinis popierius ir popieriniai rankšluosčiai, higienos, valymo bei skalbimo priemonės, rūkalai, alkoholis.

Bendrovės „Maxima LT“ analitikai analogišką kainų palyginimo skirtingose Europos šalyse tyrimą atlieka kelis kartus per metus. Jo metu lyginamos panašios koncepcijos ir tam pačiam kainų segmentui priklausančių prekybos tinklų viešai pateikiamos kainos.

Pavyzdžiui, Airijoje žiūrėtos „Tesco“, Austrijoje „Billa“, Čekijoje „Nakuptesi“, Italijoje „Pronto Spesa“, Ispanijoje „Capraboacasa“, Prancūzijoje „Auchan Direct“, Lenkijoje „Lecrerc“, Švedijoje „Coop“, Vokietijoje „Rewe“, Didžiojoje Britanijoje „My Supermarket“, Baltijos šalyse – „Maxima“ prekybos tinklo kainos.

Lyginant populiariausių prekių kainas skirtingose Europos šalyse papildomai vertinamos ir šių prekės ženklų prekių kainos: „Actimel“, „Activia“, „Ajax“, „Ariel“, „Bonduelle“, „Coca-Cola“, „Colgate“, „Domestos“, „Dove“, „Heinz“, „Hellmanns“, „Jacobs“ ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)