Tačiau už prabangos įvaizdžio slypi daugumai gyvenimiškų situacijų būdinga kur kas bjauresnė pusė, kuri išryškėjo DELFI pasidomėjus konfliktu tarp „Dublio“ šefo Deivydo Praspaliausko ir šalia restorano gyvenančių kaimynų.

Nesutarimo priežastis – lauko terasa, kurią restoranas ketina įrengti tiesiai po iš Baltarusijos į Vilnių atsikrausčiusios šeimos langais.

Pykčių kulminacija tapo socialiniame tinkle „Facebook“ vyro Aliaksejaus (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) iš D. Praspaliausko gauta žinutė, kurioje tituluotas virtuvės meistras grasina problemomis ir giriasi savo reputacija.

D. Praspaliauskas baltarusiui atsiuntė nuorodą su automobilio, stovinčio terasos vietoje, nuotrauka ir nors keli sakiniai parašyti angliškai bei nelabai rišliai, iš jų galima suprasti, kad virtuvės šefas įspėja, jog „Lietuvoje dangus mėlynas pirmiausia vietiniams“.

„Linkiu tau sėkmės, nes tau jos prireiks“, – žinutę „Facebook“ užbaigė D. Praspaliauskas.

Šias nuotraukas DELFI atsiuntė Aliaksejaus žmona Anastasija.

Pripažino nesusitvardęs

D. Praspaliauskas pripažino, kad žinutes „Facebook“ išties parašė, bet tvirtino, kad jos yra ilgesnio susirašinėjimo dalis.

Deivydas Praspaliauskas
„Nemeluosiu, taip. Po jo visų komentarų, kad čia aš vystau kažkokį verslą ant kitų žmonių galvų. Tai skamba labai keistai, nes atkeliavimas į Trakų gatvę, atidarymas vieno kone didžiausių restoranų Lietuvoje, aukštų tikslų siekimas, žinot, visko darymas legaliai, kaip tik įmanoma, nes toks buvo susitarimas, kad aš bandyčiau čia kariauti su kažkuo, apie tai net nebuvo kalbos ir aš tam net laiko neturiu, nes kaimynų visada būna daug ir visada turi nors vieną kaimyną piktą.

Tai aš vieną kaimyną piktą ir turiu. Bet nuoširdžiai, turiu 50 darbuotojų, kuriais man daug įdomiau rūpintis ir svečiais, kurie lankosi pas mane, nei kariauti. Taip, kad išsprūdo kažkas, kai jis tokį komentarą užmetė. Labai būtų įdomu žinoti, ką jis veikia gyvenime, kad jam taip gerai viskas sekasi ir kodėl jie tokie nelaimingi visą gyvenimą“, – DELFI sakė „Dublio“ šefas.

Tačiau jis teigė, kad negali atsiųsti viso susirašinėjimo, nes baltarusį „Facebook“ yra užblokavęs.

Apie terasą nežinojo

Butą Trakų g. 14 esančiame projekte „Grafų rezidencija“ baltarusių šeima nusipirko 2015 metų gegužę. Jie buvo vieni pirmųjų naujakurių.

Kaip DELFI pasakojo tris vaikus auginanti Anastasija, jų butas yra dviejų aukštų, su atskiru įėjimu. „Kai pirkome, tikslinome 100 kartų, kas bus prieš mūsų langus. Sakė, kad ten nieko nebus, o tuo metu buvo šiukšlių konteineriai. Sakė, kad juos patrauks ir ten kabės pašto dėžutės“, – rusiškai sakė pašnekovė.

Tačiau į pirmame aukšte esančias komercines patalpas 2015 metų gruodį įsikraustė „Dublis“ ir nusprendė kieme įrengti terasą.

„Buvome šokiruoti. Susisiekiau su visais gyventojais, kurių tuo metu buvo apie 14. Iš jų irgi niekas nežinojo“, – kalbėjo Anastasija.

„Grafų rezidencijos“ įgaliotojo pardavėjo „DNB Būstas” brokerė Kristina Marčiulevičienė DELFI teigė, kad butą nusipirkę baltarusiai tikrai žinojo, jog pirmame aukšte bus komercinės patalpos – restoranas, tačiau pripažino, kad apie terasą informuoti nebuvo.

Tačiau to 2015 metų gegužę nežinojo niekas, nes tuo metu dar nebuvo aišku, kad komercinėse patalpose įsikurs „Dublis“ ir kad norės įrengti lauko terasą.

„Bet jų butas ir buvo vienas pigiausių, atsižvelgiant į tai, kad jo lokacija nėra patraukliausia. Tas, kas nenori žiūrėti į komercines patalpas, kur galbūt kažkada bus restoranas, jis ir neperka toje vietoje, o perka brangesnį butą, kur langai išeina į kitą pusę. Žmogus nusiperka pigiausią butą ir didžiausius reikalavimus po to kelia bei skundus reiškia“, – baltarusių pirkinį komentavo K. Marčiulevičienė.

„Grafų rezidencijoje“ iš viso yra 24 butai. Šiuo metu neparduotas tik vienas.

K. Marčiulevičienė teigė, kad paaiškėjus, jog pirmame namo aukšte bus restoranas ir įrengs lauko terasą, visi potencialūs pirkėjai būdavo apie tai informuojami, o nusprendę būtą įsigyti, pasirašydavo sutartį, jog su tuo sutinka.

„Jūs nuvažiuokite kažkur į užsienį, tai visur tokiuose kiemeliuose taip yra, tai puošia miestą. Tai patys gražiausi kiemeliai. Jūs pabandykite ten įsigyti butą, kiek kainuoja. Bet jie nori gyventi ir girdėti gal paukščius čiulbant miške, o perka senamiestyje.

Žmogus turi įvertinti, kad perka senamiesčio širdyje, kur yra gan pravažiuojama gatvė, kad pirmuose aukštuose visur yra komercinės patalpos. Kitaip ir būti negali“, – apie „Dublio“ planuojamą terasą kalbėjo „DNB Būsto” brokerė.

Nutempė automobilį

Dar vienas incidentas tarp „Dublio“ ir šalia gyvenančių kaimynų kilo šių metų birželio pradžioje.

„Kai išvažiavome atostogų dviem savaitėms toje vietoje, kur nori įrengti terasą, palikome automobilį. Tam, kad kol mūsų ten nėra, negalėtų nieko padaryti, – pasakojo Anastasija. – Kol mūsų nebuvo, jie du kartus tą automobilį pertempė evakuatoriumi, be policijos. Grandinėmis, statybiniais blokais aptvėrė tą vietą, tai trukdo įvažiuoti į kiemą, pasistatyti automobilį. Jie elgiasi kaip laukiniai.“

Savo ruožtu D. Praspaliauskas DELFI sakė, kad baltarusiai jam užstatė tarnybinį įėjimą.

„Kai automobiliu užstato tarnybinį įėjimą, normalu, kad aš skambinu patalpų savininkui ir sakau, klausykit, čia kažkas neteisingai vyksta. Linkiu jam labai daug gero, verslas matyt klostosi teisingai Lietuvoje, nusiperku butą nežmoniško dydžio senamiestyje ir neapgalvoju to, kad už 20 metrų nuo svetainės lango yra didžiulė virtuvė, su didžiuliais langais.

Turbūt bučiau jam pasiūlęs visą kiemą nusipirkti, kad jis galėtų savo 4 automobilius statytis ten aplinkui. Galbūt požeminiame parkavime nebuvo pakankamai vietos. Man nejauku ir mano personalui nejauku, kad tu negali išeiti, nes ten „užbombintas“ „Jaguar`as“ ar kažkokia „Toyota“. Ar kažkas kažkur nutempė, negaliu pasakyti, nes aš nieko nuoširdžiai nedariau, bet už viską kentėjau“, – kalbėjo „Dublio“ šefas.

Nori susitaikyti

D. Prapliauskas sakė, kad jam tiesiog nepavyko paaiškinti, kad kaimynams nėra ko nerimauti dėl lauko terasos, nes jie iškart prieš jį nusistatė.

„Dublis“ nėra ta vieta, kur jaunimėlis renkasi. Aš galbūt labai norėčiau, kad būtų linksma ir gera, bet tiek metų dirbau dėl tos kokybės, dėl to, kad išgaučiau tai, ką išgavau. Atėjau į naujas patalpas, kur ne tik maisto kokybė, bet ir pati patalpa atspindi vienas kitą labai teisingai.

Natūraliai žmonių kontingentas susidarė toks, kad per pietus užėjęs į vidų tu nematai nė vieno žmogaus be kaklaraiščio, be švarko, nematai damos be suknelės. Tokie žmonės nėra tie, kurie būtų piktybiniai. Keli staleliai, ta rizika, kad svečias išėjęs triukšmaus... Mes padarysime viską, kad tik nebūtų kaimynams diskomforto“, – sakė jis.

Pašnekovas taip pat svarstė, kad pasipriešinimas kilo tuo metu, kai restoranas buvo įrenginėjamas – tai truko tris mėnesius.

„Natūralu, kad buvo lengvas „bardakas“. Kaimynė moteris tuo metu laukėsi“, – sakė D. Prapliauskas. – Įsivaizduoju, kad nuo tada kaimynai natūraliai nusistatė prieš mane ir paaiškinimo momentui neradau turbūt laiko.“

Be to, restorano šefas pasakojo, kad Aliaksejaus kelionių puslapyje „TripAdvisor“ specialiai „Dublį“ įvertino labai neigiamai ir įkėlė namie („nes skalbimo mašina matosi fone“) daryta nuotrauką.

„Galvoju, jie čia užeitų, vieną kartą pavakarieniautų, kažkaip surasčiau bendrą kalbą. Bet kai visą laiką bėgi pro šalį ir neturi laiko net bandyti, – teigė D. Praspaliauskas. – Tikiuosi susigyvensim ir ateis diena, kai jis supras.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1453)