„Ankstyvas ketvirtadienio rytas. Paprastai tokiu metu didžioji dalis darbingų Lietuvos gyventojų vyksta į darbą arba jau dirba, - sako cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, - Tačiau būtent šiuo metu minios žmonių šurmuliavo atidarant pirmąsias Lidl parduotuves. Eilės nutįso ir liepą, kai nauji Lidl prekybos taškai atvėrė duris Kaune ir Klaipėdoje. Viešojoje erdvėje netruko dūrių „eitumėte dirbti, o ne pigienos medžioti“, ar samprotavimų, kad eilėse stoviniuoja tik pensininkai ir vaikus auginančios mamos. Tačiau, pasirodo, pigius bananus ar kalafiorus iš lentynų galėjo šluoti ir dirbantieji, suradę laiko prieš darbą ar netgi jau grįžtantys iš jo.“

Kaip išsiaiškinome apklausę 1292 dirbančiuosius, iš tikrųjų daugiausiai lietuvių darbą pradeda tarp 8 ir 9 valandos ryto. Taip nurodė 35 proc. apklausos dalyvių. Dar 28,5 proc. teigė, kad darbe yra laukiami tarp 7 ir 8 valandos. Beje, tą patvirtina ir paprastai šiuo metu Vilniaus gatvėse besiformuojančios automobilių spūstys, rašoma pranešime spaudai.

Tačiau darbą pradedančių netradiciniu laiku suskaičiavome ne taip jau mažai. Nuo 9 iki 10 val. pradeda darbuotis 11,9 proc. lietuvių. Tarp 10 ir 12 valandos darbas prasideda 4 proc. dirbančiųjų. Po pietų, tai yra, po 12 val. darbovietės duris sakosi praverią 0,8 proc. apklausos dalyvių.

Dar 4 proc. keliasi itin anksti, mat turi spėti į darbą dar iki šeštos ar net penktos valandos ryto. Tarp šeštos ir septintos į darbą stengiasi suspėti 7,8 proc. respondentų.

Tačiau net 8,1 proc. žadintuvu greičiausiai išvis nesinaudoja, nes dirba laisvu grafiku. Pastebima tendencija, kad taip dirbančių (neretai netgi ne darbe, o nuotoliniu būdu) vis daugėja. Pvz. JAV, kompanijos McKinsey duomenimis, ne darbovietės biure dirba 34-36 proc. visų darbuotojų.Tokia darbo forma itin populiari informacinių technologijų ir telekomunikacijų įmonėse, tarp kurių ir lietuviams itin patrauklūs darbdaviai: Microsoft Lietuva, Bitė Lietuva, Pixelmator Team ir kitos. Pastebėtina, kad laisvą grafiką turinčių daugiau tarp 35-mečių ir jaunesnių darbuotojų.

„Akivaizdu, kad vykstančių į darbą ne anksti ryte tik daugės, - mano cvmarket.lt specialistė, - Tai lemia besiplečianti lietuviškų įmonių veiklos geografija ir vis aktyviau Lietuvoje besikuriantys tarptautinių kompanijų padaliniai, aptarnaujantys klientus visame pasaulyje. Štai Barclays operacijų centras Lietuvoje ar Western Union Processing Lithuania veikia kiaurą parą, o kai kurie kiti užsienio kompanijų filialai savo darbo laiką pritaiko prie klientų, įsikūrusių kitose nei Lietuva laiko juostose.”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)