Į tokią situaciją pakliuvo ne vienas skelbimų portale publikuotu skelbimu susidomėjęs pirkėjas – patikėję, kad perka originalius kvepalus ir tualetinį vandenį, jie liko kvailio vietoje.

O viena pirkėja pareigūnams net prisipažino, kad nebrangiai kvepalų pirko tik dėl to, jog norėjo padovanoti savo draugams. Ir kai kuriems jų šias dovanas net įteikė.

„Tikrai nesakysiu, kas jie tokie, nes man yra didžiulė gėda – juk padovanojau pigias klastotes“, – tyrėjams sakė mergina.

Tokių kaip ji buvo ir daugiau – nors ir nebrangiai įsigijo aromatizuotus vandenis, pirkėjai buvo įsitikinę, kad perka tokios pačios kokybės prekę kaip ir bet kurią kitą, esančią kosmetikos parduotuvėje.

Apie tai, kad parduoda garsių prekės ženklų suklastotus vandenis, kaunietis Vytautas Ambrasas niekam nesakė – iš tikrųjų jo niekas ir neklausė. Tačiau tokia prekyba vienoje transporto bendrovėje vairuotoju ekspeditoriumi dirbančiam vyrui liūdnai baigėsi – jis pateko į pareigūnų pasalą.

Pirkėju apsimetusiam policijos pareigūnui V. Ambrasas užsakytus kvapiuosius vandenis atvežė į vieną degalinę, esančią šalia Raseinių. Kai šis perdavė prekes, pirkėjas vietoj pinigų iš kišenės išsitraukė policininko pažymėjimą.

Apžiūrėjęs vairuotojo automobilį pareigūnas rado ir daugiau kvepalų bei tualetinio vandens, be to, dalis šio aromatizuoto vandens buvo surasta per kratą vyriškio namuose.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino, kad V. Ambrasas buvo įsigijęs daugiau kaip 500 buteliukų kvepalų, pažymėtų įvairiais svetimais prekių ženklais. Pas vyrą buvo galima nusipirkti suklastotų „Lacoste“, „DKNY“, „Hugo Boss“, „Chanel“, „Givenchy“, „Versace“, „Calvin Klein“, „Dior“, „Chloe“ ir „Gucci“ kvepalų bei tualetinio vandens.

Anot pareigūnų, prekių gamintojams buvo padaryta daugiau kaip 14 tūkst. eurų žala, tačiau ieškinio dėl žalos atlyginimo klastočių pardavėjui jie nepareiškė.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas V. Ambrasas per apklausą policijoje tikino, kad kvepalų prekyba užsiėmė vos savaitę ar dvi ir tik trims pirkėjams buvo išsiuntęs siuntinius su užsakytomis prekėmis.

Idėja pardavinėti kvepalus V. Ambrasui kilo spontaniškai – esą kartą Lenkijoje jis užsuko į kinų ir turkų bazes, kuriose yra parduodamos įvairios suklastotos prekės.

„Pamatęs, kad ten yra labai pigios prekės, pagalvojau, kad galėčiau įsigyti kvepalų ir pardavęs Lietuvoje užsidirbti, – tyrėjams sakė vairuotojas. – Grįžęs į Lietuvą internete pasidomėjau kainomis, taip pat ištyriau, kokie kvepalai yra populiariausi, ir internete patalpinau skelbimą, kad parduodu kvepalus urmu – nurodžiau kainas bei pažymėjau, jog parduodu mažiausiai 10 vnt. po 20-33 ml.“

V. Ambrasas sakė, kad nors dar ir nebuvo sulaukęs užsakymų, bet po kelių dienų darbo reikalais išvyko į Lenkiją, kur bazėje nusipirko apie 500 vnt. buteliukų įvairaus kvapaus vandens.

„Žinoma, supratau, kad jie nėra originalūs, tai buvo aišku iš jų kainos – už vieną kvepalų buteliuką mokėjo 4 zlotus 40 centų, kas atitinka 1 eurą“, – neslėpė jis.

Policijos pareigūnai susirado ir pirkėjus, kurie buvo įsiginę kvapiojo vandens klastotes. Viena jų Vilmantė K., gyvenanti Joniškio rajone, iš V. Ambraso buvo nusipirkusi 76 buteliukus, tačiau tik dalį jų atvežė į policiją.

„Kažkiek buteliukų iš užsakyto kiekio trūksta, nes juos išdalinau savo draugams – nenoriu jų nurodyti, nes man nepatogu dėl to, kad, kaip dabar suprantu, įsigijau ne originalius kvepalus, nors užrašai ant buteliukų ir dėžučių atrodo, kaip originalai“, – tyrėjams sakė ji.

Tuo metu kitas pirkėjas nurodė, kad spėjo įsigyti tik nedidelį kiekį tualetinio vandens.

„Kvepalus įsigijau asmeniniam naudojimui – sau ir savo draugei, – sakė jis. – Apie tai, kad kvepalai galimai yra neoriginalūs, pardavėjo neklausiau, o jis nieko apie tai ir nesakė.“

Kur kas daugiau informacijos apie schemą, pagal kurią veikė V. Ambrasas, pateikė pirkėju apsimetęs policijos pareigūnas. Anot jo, pardavėjo skelbime buvo nurodyta, kad jis kvepalus siunčia į visus Lietuvos miestus, o didesnį kiekį atveža pats.

„Paskambinau skelbime nurodytu telefonu, kvepalų pardavėjas prisistatė esantis iš Birštono miesto, sakė, kad už kvepalus ima tik grynais pinigais, gavus prekes, – kalbėjo policininkas. – Pardavėjas taip pat paminėjo, kad kvepalus siunčiasi iš Turkijos ir jie yra geros kokybės, sakė, jog gali paštu atsiųsti keletą pavyzdžių, didžiausias galimas pristatomas kiekis yra 1 000 vnt. Pokalbio metu pardavėjas akcentavo, kad užsakant kuo didesnį kvepalų kiekį, kaina bus mažinama.“

Po šio pokalbio pareigūnas nutarė nusipirkti apie 300 vnt. kvepalų – už 20 ml buteliuką jis sutiko mokėti 1,5 Eur. Pardavėjas kvepalus pažadėjo pristatyti į Raseinių rajone esančią degalinę. O kai atvežė, pateko į pasalą ir buvo sulaikytas.

Už tai, kad neturėdamas leidimo pateikė realizuoti didelį kiekį prekių, pažymėtų įvairiais svetimais prekių ženklais, V. Ambrasas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Jo baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nutarė, kad pardavėjas turi būti nubaustas 20 MGL (753 Eur) bauda.

Be to, teismas nutarė sunaikinti pas V. Ambrasą rastas tualetinio vandens ir kvepalų klastotes. Jam gali grėsti dar didesni nemalonumai, jeigu prekės ženklų savininkai nutars prisiteisti patirtą žalą dėl neteisėto platinimo netikrų kvepalų, nors Lietuvoje kol kas tokių bylų dėl žalos atlyginimo dar niekam nebuvo iškelta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)