Bedarbiai yra kviečiami į pažintines ekskursijas tose įmonėse, kad savo akimis pamatytų, jog ten darbo sąlygos nėra blogos, o darbdaviai – ne vergvaldžiai, kaip dažnai įsivaizduojama.

Praėjusią savaitę Darbo birža bedarbiams, panorusiems mokytis siuvėjo amato, organizavo išvyką į bendrovę „Devold“. Ši įmonė, kuriai trūksta kvalifikuotų siuvėjų, paprašė Darbo biržos parengti reikalingų darbuotojų. Pastaroji pažadėjo, kad spalį jau atsiųs kvalifikuotų specialisčių.

Būsimoms siuvėjoms įmonė parodė jų darbo vietas, papasakojo apie darbo sąlygas, režimą, parodė poilsio patalpas.

Panevėžio darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Audronė Biguzienė „Sekundei“ patvirtino, kad siuvėjų poreikis labai didelis. Ši profesija yra įtraukta į 14-os labiausiai trūkstamų Lietuvoje šių metų antrąjį pusmetį sąrašą.

Pavaduotoja neneigė: žmonės nenori lenkti nugarų prie siuvamųjų mašinų, nes jiems už nelengvą darbą mokamas nedidelis atlyginimas, tačiau pabrėžė, kad tai ne vienintelė priežastis.

„Siuvėjų darbas yra pamaininis. Jį dirba daugiausia moterys. Daugelis turi mažų vaikų, kai kurios juos augina vienos, todėl negali dirbti pamainomis“, – sakė ji.

A. Biguzienė, paklausta, ar Panevėžio įmonės neįsiveža siuvėjų iš užsienio, atsakė neigiamai.
Siuvėjo profesiją turinčius, bet dvejojančius pagal ją įsidarbinti, nedrąsius klientus Darbo biržos darbuotojai kartais palydi pas darbdavius. Pavaduotojos teigimu, neseniai vienoje įmonėje tokiu būdu padėta įsidarbinti 4 siuvėjoms.

Nieko naujo

Panevėžio teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėja Jurgita Grigalionienė sakė, kad ekskursijos į įmones nėra naujiena. Pasak jos, Darbo biržos specialistai jau keletą metų organizuoja pažintinius vizitus ieškantiems darbo asmenims ne tik pas darbdavius, bet ir mokymo įstaigas.

Šiais metais buvo organizuoti vizitai į bendrovę „AQ Wiring Systems, kuriai reikalingi operatoriai-surinkėjai, paruošėjai, bendroves „Lietkabelis“, „PKC Group Lithuania“ ir kitas.

J. Grigalionienė sakė, kad pažintiniai vizitai vyksta ir organizuojant darbuotojų atrankas pačiose įmonėse.

Pavyzdžiui, šįmet lankytasi barmenų ir pardavėjų ieškojusioje bendrovėje „Ponas“, „Elitėjoje“, kuri ieškojo medžio apdirbimo darbuotojų, Dembavos medelyne, kitur.

Kad profesijos neturintys bedarbiai turėtų motyvaciją ją įgyti, kiekvieną ketvirtį jų grupės yra lydimos į mokymo įstaigas, VšĮ Panevėžio profesinio mokymo centrą ir Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokyklą.

„Ateityje planuojame dar daugiau pažintinų vizitų į Panevėžio regiono įmones, nes jie pasiteisina, klientai įsidarbina“, – sakė ji.

Pradėjo eksperimentą su bedarbiais

Kad būtų pagerinti gyventojų įsidarbinimo rodikliai – būtų užpildytos laisvos darbo vietos, Panevėžio teritorinė darbo birža su keliomis kitomis darbo biržomis pradėjo taikyti ir naują – bandomąjį klientų aptarnavimo modelį.

Dabar į Darbo biržą atėjusiam žmogui, užuot jį užregistravus ir pakvietus apsilankyti kitą kartą, kaip buvo iki šiol, iš karto yra siūlomas darbas pagal jo turimą specialybę, jeigu tik yra laisvų darbo vietų.

Pasak A. Biguzienės, konsultantai yra pasiskirstę pagal tam tikras sritis. Pavyzdžiui, vienas kuruoja pramonę, kitas – prekybą, trečias – transportą. Jeigu klientas atėjo iš pramonės srities, jis iš karto nukreipiamas pas tą sritį kuruojantį konsultantą.

„Gyventojams reikės rečiau lankytis Darbo biržoje, mūsų konsultantai daugiau dėmesio skirs individualiam darbui su konkrečiu žmogumi, bus analizuojamos kiekvieno kliento stipriosios profesinės savybės. Tai leis jam greičiau padėti surasti darbą“, – naujos tvarkos privalumus aiškino pavaduotoja.

Esant reikalui bedarbius konsultuos ir karjeros konsultantai. Neturintiesiems profesijos jie padės pasirinkti labiausiai tinkančią, paaiškins verslo organizavimo perspektyvas, jeigu reikės, nukreips į psichologo konsultaciją.

Bandomajame modelyje, be Panevėžio teritorinės darbo biržos, dar dalyvauja Alytaus, Kauno miesto ir rajono, Kaišiadorių, Klaipėdos, Skuodo, Vilkaviškio, Biržų, Akmenės, Šilalės, Telšių, Molėtų ir Širvintų vienas arba du klientų aptarnavimo skyriai.

Po pusmečio bus įvertinta, ar tai davė naudos. Jeigu pasiteisins, naują darbo su klientais metodiką visos darbo biržos taikys nuo 2017 metų antrojo ketvirčio.

Absolventai biržos neužplūdo

Šių metų birželį Panevėžio teritorinės darbo biržos klientų gretas papildė 78 aukštųjų ir profesinių mokyklų absolventai iš miesto ir rajono. Pernai tokiu pat metu buvo užsiregistravę 62 absolventai.
Iš šįmet užsiregistravusių diplomuotų specialistų daugiausia turi verslo vadybos, socialinių darbuotojų, prekybos įmonių vadybininkų padėjėjų, higienos kosmetikų, grožio terapijos specialistų diplomus.

Liepos 11 dieną mieste buvo 211 laisvų darbo vietų, iš jų 44 specialistams, turintiems aukštąjį išsilavinimą, 131 – turintiems profesinį išsilavinimą ir 38 nekvalifikuoto darbo vietos.
O tą dieną Vilniuje bedarbiai galėjo rinktis iš 2 743, Kaune – 1 286, Klaipėdoje – 805, Šiauliuose – 715 laisvų darbo vietų. Pastarajame mieste nedarbas siekia tik 4,7 proc. ir yra mažiausias tarp didžiųjų miestų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (397)