„Tyrimas nutraukiamas, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, – nurodoma sprendimą priėmusio prokuroro Gintaro Jasaičio nutarime, kuris cituojamas Generalinės prokuratūros pranešime.

Nutraukus tyrimą taip pat panaikinti įtarimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, sukčiavimo ir dokumento suklastojimo dviem šios įmonės „BOD Group“ vadovams: „BOD Group“ valdybos pirmininkui Vidmantui Janulevičiui ir „BOD Group“ įmonės „Baltic Solar Energy“ akcininkui bei direktoriaus pavaduotojui Vladui Sakalauskui.

„Susipažinęs su ankstesniame ikiteisminio tyrimo etape surinktais duomenimis ir duomenimis, kurie buvo gauti tyrimą atnaujinus, prokuroras G.Jasaitis nustatė, kad jie neįrodo, jog šios įmonės vadovų veiksmai bendrovei įsisavinant ES skirtą paramą būtų pažeidę kokias nors Baudžiamojo kodekso nuostatas, todėl šį tyrimą nutraukė“, – teigiama Generalinės prokuratūros pranešime.

Tyrimas atnaujintas įtarus, kad tyrėjai galėjo būti paveikti

Generalinė prokuratūra šių metų kovą po patikrinimo buvo nusprendusi atnaujinti tyrimą dėl bendrovės „BOD Group“ veiklos.

Sprendimas atlikti šio ikiteisminio tyrimo patikrinimą priimtas atliekant kitą ikiteisminį tyrimą – dėl įtariamos prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo.

Jame įtarimai pateikti buvusiam premjero visuomeniniam konsultantui Antanui Zabuliui ir „Lietuvos ryto“ vadovui Gedvydui Vainauskui. Įtarimai šiems asmenims pateikti gavus duomenų, kad minėto ikiteisminio tyrimo dėl ES paramos lėšų įsisavinimo eigą galėjo būti siekiama paveikti už kyšį.

FNTT tyrimas dėl 14 mln eurų ES paramos

Tyrimas, kurį vykdė Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) buvo pradėtas 2014 metais dėl 14 mln. eurų (45 mln. litų) ES paramos, kurios siekė „BOD group“, įsisavinimo.

„BOD grupės kelios įmonės buvo pasirašiusios sutartis gauti apie 13 mln. eurų ES paramą. Šiai paramai gauti reikėjo kofinansavimo – savų lėšų dalies. Tyrimo metu kilo įtarimas dėl kofinansavimo lėšų pagrįstumo. Dėl to buvo pradėtas tyrimas ir pareikštas pirminis įtarimas“, – BNS yra sakęs FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius.

Atliekant tyrimą įtarimai dėl dokumentų klastojimo buvo pateikti dviem asmenims: „BOD Group“ valdybos pirmininkui V.Janulevičiui ir „BOD Group“ įmonės „Baltic Solar Energy“ akcininkui bei direktoriaus pavaduotojui V.Sakalauskui.

V. Sakalauskas šių metų vasario 1 dieną buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, perdavus jį pagal laidavimą už jį laidavusiam asmeniui – jo broliui. Nustatytas vienerių metų laidavimo terminas.

FNTT vadovas K. Jucevičius BNS yra minėjęs, kad V. Sakalauskas prisipažino klastojęs dokumentus.

Tuo metu V. Janulevičiaus atžvilgiu tyrimas nutrauktas šių metų sausio 26 dieną.

Po atnaujinto tyrimo – išteisinti abu įtariamieji

Priėmus sprendimą atnaujinti ikiteisminį tyrimą, proceso dalyvių statusas buvo toks, koks buvo iki panaikintų nutarimų priėmimo. Taigi ankstesnis prokuroro nutarimas dėl V.Sakalausko atsakomybės buvo taip pat panaikintas.

Atlikus atnaujintą tyrimą įtarimai panaikinti abiems „BOD group“ vadovams – ir V. Janulevičiui ir V. Sakalauskui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)