Pirmadienį Prezidentė pranešė nepasirašysianti naujo Darbo kodekso ir pasiūlė apsvarstyti 22 dokumento pataisas, netrukus po to Premjeras pareiškė, kad šalies vadovei poveikį padarė profesinių sąjungų ir „keliasdešimties protestuotojų“ nuomonė.

„Prezidentė tikrai nepasidavė tai grupei, kuri stovėjo prie Vyriausybės (...). Aš manau, kad yra labai neatsakinga teigti, kad kažkokia viena grupė, mitinguojanti vienur ar kitur, padarė poveikį Prezidentei“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė L. Antanavičienė.

Prezidentės patarėjos teigimu, visuomenei turėjo būti daugiau aiškinama apie svarstomą Darbo kodeksą ir atskirų dokumento nuostatų pasekmes ir tą turėjo daryti visos pusės, įsitraukusios į derybas.

„Darbuotojų atstovai, darbdavių atstovai ir Vyriausybė turėjo daryti daugiau, kad žmonės iš tikrųjų suprastų, kad nebūtų kalbama tik kodiniais žodžiais“, – sakė L. Antanavičienė.

„Pasakyti, kad žmogus nesupranta ir tai yra jo bėda, – tai ne jo bėda, tai mūsų bėda. Mes neišaiškinome, atitinkamos institucijos, kurios už tai buvo atsakingos“, – pridūrė šalies vadovės patarėja.

Seimas yra pasirengęs jau kitą savaitę rinktis į neeilinę sesiją ir svarstyti, kaip elgtis su Prezidentės pataisomis. Apie D. Grybauskaitės veto parlamentarus oficialiai turi informuoti Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, kuri antradienį sugrįžta į Lietuvą po darbo vizito JAV.

Nepasiektas balansas

Pasak Linos Antanavičienės, Seimo priimtą įstatymą prezidentė grąžino ir kelias dešimtis pataisų pasiūlė, siekdama atstatyti balansą tarp darbdavių ir darbuotojų interesų.

„Prezidentės vertinimu, tokio balanso pasiekta nebuvo. Tos minėtos 22 nuostatos nekerta per esminius liberalumo principus, įtvirtintus naujajame Darbo kodekse, jos siekia suteikti daugiau saugumo socialiai jautriausioms grupėms“, — interviu Žinių radijui antradienį sakė L.Antanavičienė.

Patarėjos teigimu, prezidentės pasiūlytos pataisos galėtų būti vertinamos kaip kompromisinis variantas siekiant sumažinti įtampą visuomenėje.

„Tas variantas būtų naudingas ir politinėms partijoms rengiantis rinkimams, na, kam reikalingos įtampos, jei galime nemažinti Kodekso lankstumo, padidindami žmonų saugumą, kurie jaučiasi nesaugūs (....) Būtų protinga ir išmintinga atsižvelgti, bandyti tą Darbo kodeksą subalansuoti ir padaryti tokiu, kad jis tenkintų abiejų pusių interesus“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė patarėja.

Anot prezidentės atstovės, Seimui priėmus naująjį Darbo kodeksą, į Prezidentūrą kreipėsi daugiau nei 30 organizacijų, tad yra neatsakinga teigti, kad šalies vadovė priėmė sprendimą paveikta prie Vyriausybės rūmų protestavusių jaunuolių. Tokį vertinimą po prezidentės veto buvo išsakęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (277)