Ketvirtadienį Prezidentūroje pirmiausiai apsilankė darbdavius vienijančių asociacijų vadovai: Pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, Verslo darbdavius konfederacijos prezidiumo narys Vytautas Vidmantas Zimnickas, Pramonės, prekybos ir amatų rūmų asociacijos prezidentas Šarūnas Kliokys.

Po susitikimo su prezidente V. V. Zimnickas sakė, kad darbdaviai teigiamai vertina priimtą DK, tačiau dėl bendro susitarimo esą galėtų dėl kokių nors nuostatų derėtis.

„Buvo kalbama dėl sutarčių siūlomų – trumpalaikio, projektinės ir kitos, kaip jos galėtų padėti ir prisidėti. Dar dėl ilgalaikių išmokų fondo kalbėta, kuris yra naujas darinys“, – sakė V. V. Zimnickas.

Jo teigimu, darbdaviai pasisako už tai, kad prezidentė pasirašytų DK, jeigu ilgainiui pasirodytų, kad kokia nors nuostata nepasiteisintų, ją būtų galima keisti.

V. V. Zimnickas sakė teigiamai vertinantis naujo DK nuostatą dėl 2 vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinių išmokų atleidžiamiems darbuotojams.

„Dviejų dydžių – taip tenkina, tai vienas dalykas. Antras dalykas – nėra taip, kad darbdavys mokės dvi išeitines, kitą dalį jis skirs fondui, kaip žinote, į fondą bus skiriama 0,5 proc. nuo „Sodros“ įmokų. Tai todėl šioje vietoje fondas yra formuojamas iš darbdavio pozicijų ir įnašų“, – sakė V. V Zimnickas.

Jo teigimu, naujai steigiamas Ilgalaikio darbo išmokų fondas bus naudingas tiek darbdaviams, tiek darbuotojams:

„Šiandien gana sėkmingai veikia garantinis fondas bankrutuojančioms įmonėms, darbdaviai solidariai moka į šį fondą. Ir žmogus šiandien jaučiasi socialiai apgintas, kad gaus kokias išmokas ir netiesiogiai vien iš savo darbdavio, bet ir iš sukauptų bendrų lėšų. Manau, šio fondo atsiradimas yra saugiklis tiek darbdaviui, tiek darbuotojui.

Mūsų skaičiavimu, turėtų sumažėti bankrotų tikimybė, nes vienaip ar kitaip atleidęs kažkiek darbuotojų, gali bandyti tęsti veiklą ir judėt. Tai yra tau neužsišaldo apyvartinės lėšos, gali toliau kalbėtis su partneriais ir taip toliau. O jei reikia atleisti iš karto daug žmonių, automatiškai pasmerki save iš karto“.

Nenustatytos darbo apimties ir kitokias naujas darbo sutarčių formas V. V. Zimnickas taip pat vertino pozityviai ir svarstė, kad įsigaliojus naujam DK visi darbdaviai masiškai ims taikyti vieną iš jų.

„Nėra būtinybės jas taikyti, esminis dalykas – tai galimybė. Sakykime, daug kur yra pats darbuotojas ateina ir sako: „Aš noriu padaryti šitą projektą ir išeiti“. Kokią sutartį jam taikyti? Ilgalaikę, trumpalaikę ar projektinę sutartį? Tai štai, kaip vienas iš variantų.

Antras dalykas, jei žmogus ateina į laikiną darbą, jis iš karto žino, kokiomis sąlygomis ateina ir kas jo laukia. Taigi patį žmogų iš karto supažindiname su tomis sąlygomis, kuriomis jis ateina dirbti. Taigi, ta sutarčių įvairovė dar nereiškia, kad darbdavys nuo rytojaus persirašys visas sutartis ir pradės jas taikyti visiems“, – kalbėjo darbdavių atstovas.

Profesinės sąjungos ragina keisti

Po susitikimo su D. Grybauskaite Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas vylėsi, kad ji nepasirašys tokios DK redakcijos, kokią priėmė Seimas. Jo teigimu, prezidentė pažadėjo atsižvelgti į kai kurias profesinių sąjungų nuostatas.

„Susitikę su prezidente mes išreiškėme visas tas nuostatas, dėl kurių visą laiką kreipėmės. Viena iš tokių pagrindinių nuostatų, kad darbuotojas silpnesnė pusė, kur išbraukta iš DK.

Antra nuostata – tai „nulio valandų“ arba nenustatytos apimties darbo sutartis, kuri buvo įtraukta, nors buvome susitarę, kad tokios sutarties nebus.

Darbo laiko apskaitos problemos, kurios atsirado DK priėmimo metu, nors socialiniais partneriais buvo susitarę, kad darbo laikas pagal suminę apskaitą yra 48 val., tai tas momentas buvo išbrauktas.

Terminuotos darbo sutartys, išeitinės kompensacijos, profesinių sąjungų teisės, kolektyvinės sutartys, jų sudarymas. Tai tie blokai, kuriuos mes aptarėme su prezidente, išsakėme savo nuogąstavimus, kaip jie veiks priėmus naują DK ir ką reikėtų keisti, kad nesuprastėtų būtent socialinio dialogo padėtis Lietuvoje“, – vardijo A. Černiauskas.

Jo teigimu, prezidentė išklausė profesinių sąjungų pastabas priimtam DK ir pažadėjo į jas atsižvelgti.

Pirmininkas taip pat išreiškė nuomonę, kad viso dokumento vetuoti galbūt nereikėtų, esą užtektų pataisyti kai kuriuos kodekso straipsnius.

DK supriešino visuomenę

Prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė informavo, kad į šalies vadovę kreipėsi dvi dešimtys organizacijų, prašiusių atsižvelgti į diskusijas keliančias DK nuostatas.
Lina Antanavičienė

„Prezidentė D. Grybauskaitė su Trišalėje taryboje dalyvaujančių darbdavių ir darbuotojų atstovais aptarė prieštaravimus keliančias naujojo DK nuostatas. Į prezidentę kreipėsi daugiau nei dvi dešimtys organizacijų ir daugybė fizinių asmenų, prašydami vetuoti dalį šio kodekso nuostatų.

Po pokalbio su socialiniais partneriais išaiškėjo tos kodekso vietos, kurias priimant nebuvo įsiklausyta į žmonių lūkesčius. Taip pat ignoruoti Trišalėje taryboje pasiekti kompromisai.

DK palies kiekviena Lietuvos dirbantį žmogų, tačiau akivaizdu, kad kai kurios ką tik priimto kodekso nuostatos didina socialinį nesaugumą, atskirtį, taip pat kelia įtampą visuomenėje, netgi gali tapti pretekstu emigruoti.

Naujo DK sukeltas visuomenės susipriešinimas parodė, kad per metus, skirtus kodeksui parengti ir apsvarstyti, to padaryti nesugebėta. Liko taip ir nesuderinti darbdavio ir darbuotojo interesai.

Dabar šį interesų balansą reikės rasti per įstatyme numatytas vos 10 dienų, įvertinus išgirstas visų pastabas dėl naujojo DK. Prezidentė atsižvelgusi į visų socialinių partnerių argumentus artimiausiu metu priims sprendimą“, – sakė prezidentės patarėja.

Pagal Konstituciją, Seimo priimtą įstatymą ne vėliau kaip per 10 dienų po įteikimo arba pasirašo ir oficialiai paskelbia, arba
motyvuotai grąžina Seimui pakartotinai svarstyti.

Jeigu nurodytu laiku Seimo priimto įstatymo prezidentas negrąžina ir nepasirašo, toks įstatymas įsigalioja po to, kai jį pasirašo ir oficialiai paskelbia Seimo pirmininkas.

Prezidento grąžintą įstatymą Seimas gali iš naujo svarstyti ir priimti. Pakartotinai Seimo apsvarstytas įstatymas laikomas priimtu, jeigu buvo priimtos prezidento teikiamos pataisos ir papildymai arba jeigu už įstatymą balsavo daugiau kaip 1/2 visų Seimo narių.

Prieš priimant visus dirbančiųjų darbo sąlygas lemsiantį dokumentą, D. Grybauskaitė ragino Seimo narius neskubėti.

Tačiau daugiau kaip pustrečio šimto straipsnių dokumentą Seimas priėmė per vieną dieną.

Darbdaviai teigia, kad priimtas DK yra modernus ir suteikia daugiau lankstumo. Jis esą leis sukurti daugiau darbo vietų, pritraukti daugiau investicijų.

Darbuotojų atstovai kodeksą kritikuoja kaip mažinantį jų socialines garantijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)